Intervju: Estherlivia berättar om senaste singeln Give me love

Estherlivia har fått en bra start på karriären. Den numera Stockholmsbaserade Mariestads-bon fick med sin andra singel If I ever feel again en enorm hit på Spotify. Låten har i skrivande stund över 500.000 streams på plattformen.
Estherlivia heter egentligen Esther Ribbstedt Österman och kan i första hand ses som låtskrivare och producent. På If I ever feel again var det tillexempel Popmuzik-favoriten Elin Bergman som sjöng över Estherlivias melankoliska beat. Men nu kan Esther lägga till sångerska på sitt CV också. För på senaste singeln Give me love är det hon själv som står bakom mikrofonen.
Jag som ändå imponerats av hennes två tidigare singlar bestämde mig för att låta Esther berätta lite om sig själv för bloggen. Så pass på, här kommer en intervju.

Hur är läget med dig idag?

Det är fint tack, känner mig lika tom som jag känner mig glad. Det blir lite så när man släpper låt, haha.

Så vem är Esther?

Nyss fyllda 20 år. Kommer från Mariestad. Flydde väl mer eller mindre därifrån för snart 2 år sedan för att jag inte kom någonstans med musiken. Innan jag flyttade så satt jag mest hemma och gjorde musik eller dansade med min dansgrupp Fiducia som vi hade då. Jag är dock väldigt glad för att jag bodde i Mariestad under min uppväxt. Hade jag inte gjort det tror jag inte att jag hade haft så mycket tid att lära mig att producera och så vidare. Utmaningen att flytta till Stockholm utan att känna någon hade ju inte hänt om jag redan hade bott här!

Vilka är dina musikaliska förebilder?

Tame Impala är jävligt coola. Men det är så olika det där. Jag tycker att System of a Down har ascoola övergångar och att Mura Masa är svingrym på basgångar. Så det är mycket olika, har ingen specifik idol eller sådär, vilket är lite tråkigt.

Du har dansat, fotat och tecknat. Vad fick dig att fokusera på musiken i första hand?

Musiken känns som den största grunden man kan stå på. Även något som aldrig tar slut på något sätt. Jag har inte släppt dansen och fotograferandet/filmandet, tanken är att framtida liveshower ska innehålla både dans och film. Känns enklast för mig att få inspiration för koreograferandet och fotandet när det redan finns musik att utgå ifrån!

Vad känner du är din personliga styrka som producent?

Att jag är självlärd. Det känns som att jag har hittat egna sätt att göra musik på. Och att jag bara lyssnar mig fram. Det känns som att jag blir mer kreativ då!

Du remixade Don’t you forget about me av Robinson. Hur gick du till väga när du Estherlivia-fierade den låten?

Jag tror först och främst att min musik blir lite egen på grund av trummorna. Jag började med dom, klippte upp lite vocalchops och och sen ställde jag mig vid micken och improviserade fram lite melodier, till slut blev det en ny refräng som kändes väldigt jag!

Får vi fler remixar från dig i det närmaste?

Jag håller inte på med någon just nu. Men vore kul om det dök upp något!

Du DJ:ar också. Vilka tre låtar måste vara med i ett set just nu – förutom dina egna låter?

Ett bargig:
Oh Devil – Electric Guest
BTSTU – Jai Paul
The Less I Know The Better – Tame Impala

Var brukar du börja du när du ska göra en låt?

Det är olika varenda gång skulle jag säga. Det beror också på om jag ska göra ett beat eller om jag ska skriva en ”riktig låt”. Men när jag gör ett beat brukar jag försöka hitta en fet ackordföljd, klippa upp lite vocalchops och sen leker jag runt därifrån.

Omslagen på dina singlar är snyggt minimalistiska. Vad vill du förmedla med dina omslag?

Cred till Alexander Engzell! Jag tyckte han satte fina ord för senaste omslaget: ”This is the diffused image of your soul, desperately begging for love.”

Nu släppte du precis Give me love. Berätta lite om hur du jobbade fram den.

Den handlar om en ständig kamp med min egen hjärna och dess inställning som konstant förvirrar. Ena sekunden känner jag mig oövervinnerlig och nästa sekund som den minsta personen i världen. Så jag sjunger till mig själv helt enkelt. Jag började med melodierna, grundprodden och texten och visade den för Martin Eriksson (Capitol) när vi hade en session för ett halvår sedan. Han blev superpeppad och ville hjälpa mig att komma vidare med låten. Sjukt duktig kille det där!

Du valde att sjunga själv denna gång. Något du kan tänka dig fortsätta med på kommande låtar?

Yes! Enda haken är att jag måste träna på nu så att jag vågar sjunga live… Vill dock inte känna mig begränsad på något sätt, så får jag för mig att jag vill ha en speciell röst till en låt så ska det inte vara några problem!

Vad händer i det närmaste för dig?

Nu ska nästa singel göras klart så att den kan släppas om några månader. Tänker också att jag ska ut och DJ:a mycket nu i vinter. Även försöka få ihop en riktigt grym liveakt så att jag kan komma ut och spela mina egna grejer mer, det är ju så jävla kul!

Estherlivia
@Facebook

Vad tyckte du?
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Intervju: Estherlivia berättar om senaste singe..." A few seconds ago

Comments are closed.

Send this to a friend