AlunaGeorge är en av Storbritanniens mer hypade elektroakter för 2013.
I slutet av året var de med om att slåss för titeln The Critics’ Choice under The BRIT Awards samt kom tvåa i BBCs dragning The Sound of 2013.
Ingen dålig start för Aluna Francis och George Reid .
Under hösten hade de bland annat släppt singlarna You know you like it och den stora blogghiten Your drums, your love . Nu är det dock dags för debutalbumet Body Music att släppas den 29:e Juli.
Under helgen spelade duon här i Sverige på Hulstrsfredsfestivalen i STOXA och jag fick några minuter med dem.

Svensk Pop Apple Music

-Hur träffades ni?

Aluna : Vi träffades via MySpace för snart tre år sedan.
George gjorde en remix på en låt av min gamla grupp My Toys Like Me som var lite av en experimentell elektrogrupp. I början var det tänkt att han skulle vara med och skriva några låtar tillsammans med oss, men det funkade inte riktigt.
Så vi kände att att vi fortsatte att skriva tillsammans bara vi två.

George : Vi märkte att vi passade bra ihop och hade sjukt kul tillsammans när vi skrev. Efter ett tag hade vi samlat ihop en del låtar. Efter att några vänner och främst vår manager lyssnat igenom det vi gjort började vi få lite påtryckningar att vi faktiskt borde släpa lite material.

-Vad gjorde du George innan ni träffades?

George : Jag gjorde en del elektromusik och var med i ett indie-rockband ett tag. Även där fixade jag med den elektroniska ljudbilden.

-Hur jobbar ni tillsammans?

Aluna : För det mesta skriver jag texterna och Geroge skapar melodierna, men vi hjälper självklart varandra. Allt beroende på vilken inspiration vi har och så vidare.

George : Men jag kommer absolut inte att sjunga något – någonsin!

Aluna : Men han brukar komma med bra melodier och lite textrader för att se om jag gillar dem.

George : Vi – eller i alla fall jag – är dock ganska dåliga på att kommunicera när det väl kommer till hur jag vill att en sak ska låta, för jag kan inte ens sjunga i rätt tonart liksom.
Så hon brukar ofta säga ’ja, något i stil med det, fast i rätt tonart’. Haha!
Men det funkar helt klart.

-När började ni jobba på albumet?

Aluna : Det var mer eller mindre direkt ifrån när vi träffades faktiskt.

George Bad idea är nog den tidigaste skrivna låten på albumet. Den skrev vi nog efter… åtta eller nio månader från det att vi träffades.

-Hur kom ni på videon till Your drums, your love ?

George : Det var regissören Henry Scholfield som kom på idén till videon.

Aluna : Ja han var en av de sista regissörerna vi pratade med om att göra en video. Vi hade fått en hel del idéer till videon från andra regissörer och producenter som inte riktigt passade tyckte vi.

George : Han listade en del saker som skulle kunna vara med i videon som just dansarna, och sedan började han rabbla upp platser att filma på, som en teater, lagerlokal eller ett galleri.

Aluna : Ah, där har vi det! Galleri! Skrek vi.

George : En god vän till oss som heter Arran Gregory är konstnär och vi fick med honom på det hela också. Efter det var vi igång.

-Hur kom ert samarbete med Disclosure och låten White noise till?

Aluna : Vi känner dem via några vänner.
De jobbade på slutfasen av sitt album, och hade mer eller mindre gjort alla låtar när vi blev tillfrågan att skriva White noise tillsammans med dem.
Singeln i sig blev faktiskt en oväntad succé. Ingen hade riktigt förväntat sig att den skulle bli nummer två på singellistan när den släpptes.
Saken var den att någon filmade låten och lade upp den på YouTube när vi spelade den live en gång och den verkligen bara expolderade efter det.

-Vilka artister gillar ni själva?

Aluna : Vi är båda stora fans av Radiohead och Jeff Buckley .
Sedan gillar vi elektronisk musik men vi har lite olika inriktningar där. Jag gillar exempelvis Boards Of Canada och du gillar mer…

George : Det finns en grupp från LA som heter The Glitch Mob , som gör lite av en blandning av hip-hop och elektronisk musik, vad nu det kan kallas..?

Aluna : Hip-hop with an imagination!

George : Varför inte?

-Har ni funderat på att ta in en gästsångare eller så på ett spår?

Aluna : Det är något många frågar faktiskt. Men vi har inte riktigt känt behovet av att ha en gästartist på låtarna.
En gästsångare är egentligen inte så kul för artisterna. Man träffas kanske ett par dagar för att göra något, och lär knappt känna varandra. Sedan har man pressen från skivbolaget att komma på en riktigt bra singel ihop, för det är det man ska göra om man tar in ett till namn. Ibland funkar det, ibland inte.
Men det är inte så att vi känner att vi måste ha Taylor Swift som gästsångare på en refräng.

George : DET borde vi i och för sig ha. Haha!
Men på just detta albumet har fokus mest varit att lära känna varandra och hitta oss själva.
Men man ska nog aldrig säga aldrig i och för sig, men inte just nu.

Videon till Your drum, your love :

White noise:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011