Joel Trust är en självlärd producent som fann kärleken till EDM genom artister som Avicii och Martin Garrix. Efter gymnasiet skickade Joel iväg två ansökningar. Den ena var att plugga till civilingenjör, den andra var till musikhögskolan i Piteå. Det blev Piteå och musiken.

Svensk Pop Apple Music

”I Piteå fick jag lära mig mycket om mig själv och lägga fullt fokus på att göra musik. Efter mitt första år så fann jag på Instagram en annan musikskola som passade mig bättre, AP Academy. Så jag tog mig tillbaka till Stockholm för att utveckla mina produktions- och låtskriverikunskaper. Det är under denna tid som jag har fått många goda vänner att göra musik med och det var här jag gjorde min debutsingel Don’t let me go.”

Visst är det spännande hur livet ibland tar oväntade vägar? Från teknik på gymnasiet, till att fundera på att bli civilingenjör till att istället komma in på musikskola.

Debutsingeln Don’t let me go är en läcker houselåt med en skön och mörk känsla över sig, som görs något mjukare med hjälp av sången och melodien. Det är lekfullt rytmiskt med beatsen, tillsammans med den vemodiga stämning som skapas av syntharna. Om du uppskattar bra klubbmusik kommer detta definitivt att imponera på dig.

Låten skapade Joel tillsammans med Hanna Sjödén Holter på mindre än tre dagar och om singeln berättar Joel:

”Låten handlar om att man är ute en sen kväll och från ingenstans ser man personen, ens soul-mate. Känslan är att man har känt den här personen hela livet, även fast det är för första gången. Det är en person man inte vill förlora, därav titeln Don’t let me go.”

Jag skickade över en knippe frågor till Joel om honom själv, hans drömmar och mål, samt om arbetet med debutsingeln som du kan läsa här nedan.

Vad var det som lockade med att söka in och plugga till civilingenjör, mer än att det var den naturliga utvecklingen efter att läst teknik på gymnasiet?

Civilingenjörslinjen lockade faktiskt inte så mycket utan jag sökte mest det för att det kändes naturligt efter att ha pluggat teknik i 3 år. Det var mer musiken som kändes spännande. Jag har alltid varit splittrad mellan det kreativa och systematiska, men det var glädjen av att skapa musik som kändes rätt.

Vilka ämnen var dina styrkor, som du tyckte var roligast i gymnasiet?

Jag studerade mycket matematik och fysik i och med att jag studerade linjen informations- och medieteknik, men i stället för att lägga till matematik 5 eller engelska 7 som programfördjupningskurs så la jag till musikproduktion och bollsport. Två ämnen som jag tyckte var mycket roligare än matte. Så för att svara på din fråga så har jag alltid tyckt att matematik och siffror varit lite kul men det är när jag får skapa och använda mina uttryck som jag har det som roligast.

Efter några år på musikskolan, känner du att du fortfarande gjorde rätt val att inte välja den mer trygga väg och inkomst som att vara civilingenjör oftast ger?

Jag ångrar ingenting, utan jag tror på att man ska testa och våga ta risker. För om man jag inte gör det kommer jag att ångra mig. Jag tror att testa olika vägar och misslyckas är bra för en, och att man kan fokusera på en mer stabil väg i trettioårsåldern.

Pressbild

Hur känner du att du utvecklats som artist och producent under dina år på musikskola?

Det har varit supergivande och jag har lärt mig väldigt mycket, både om hur man skapar musik men också att göra musik med andra människor. Jag har fått många nya vänner och jobbat med många grymma producenter och låtskrivare, där man har lärt sig mycket av varandra. Min artistvision har alltid funnits, men i och med AP Academys trygga atmosfär så har jag vågat ta steget och släppa min egna musik. Jag har ofta känt att min musik inte varit tillräckligt bra, men nu efter mycket support från mina klasskompisar och vänner så var det dags.

Vilken låt var den senaste du hörde som golvade dig och vad var det med låten som gjorde att den stack ut för dig?

Hmm… Jag är väldigt spridd när det kommer till att lyssna på musik, men just nu skulle jag säga Die for you och Love you better av Killen.. Han har väldigt cool produktioner och jag gillar verkligen hans sound.

Var ser du dig själv om säg tre, fyra år? Vad skulle du ha vilja ha uppnått då?

Jag drömmer rätt stort, så jag hoppas på att vara en etablerad producent där jag kan leva på musiken och spela min musik live på konserter och festivaler. Festivaler som Tomorrow Land och Ultra Music Festival är två milstolpar för mig.

Du berättade att skapandet av låten Don’t let me go tog mindre än tre dagar. Hur utvecklades den från idé till färdig låt?

Jag och Hanna var båda med i festkommittén på skolan när vi skrev låten och hade fullt upp med att fixa inför Halloweenfesten som var i slutat av den veckan. Låten var nämligen till ett brief som sen slutade i att jag tog låten till mitt eget artistprojekt. Själva låten var färdigskriven efter veckans slut och produktionen var där till 75%. Efteråt har vi spelat in nya vokaler och jag har mixat det mesta så att det låter krisp.

Du släpper din musik under eget namn och bolag. Är det just oberoende artist du vill vara, eller ser du gärna att du blir signad till storbolag också?

Jag tycker det är lite kul med att släppa independent, just med marknadsföringen och friheten, men jag hade nog inte tackat nej ifall ett skivbolag skulle vilja ha en signing med mig.

Vad blir nästa steg för dig nu efter att debutsingeln är ute?

Jag har en till låt redo som jag håller på att lägga upp ett schema inför release. Det är planerat att den kommer ut någon gång i början av juli. Jag jobbar även på en tredje låt som kommer eventuellt i slutet av sommaren.

Slutligen, vad ska du göra i sommar?

Jag kommer att fortsätta med att göra musik och njuta av solen förhoppningsvis.

Om du uppskattar alla musiktips som läggs upp i bloggen varje dag och tycker att Sverige behöver en bred och nyfiken musikblogg även i fortsättningen, så får du gärna bli Popmuzik Liker eller Popmuzik LoverPatreon. Ditt stöd gör det möjligt att driva bloggen vidare så att fler debutanter som Joel Trust hittar sin publik. Tack.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011