Alisha är en artist och modell från Göteborg, som numera bor i Berlin. Genom åren har sångerskan släppt ett album samt en del singlar som framförts på engelska. Men nu, efter några år borta från musikscenen är det dags för Alisha att göra en nystart på svenska.

Skicka in din musik

”Att jag ska börja släppa musik på svenska efter att jag alltid har skrivit på engelska känns otroligt kul. Efter tre år av att fila på mitt sound och hitta min väg med svenska låttexter är jag mer än redo att dela med mig av vad jag har jobbat på.”

Alisha

Först ut av det nya svenska materialet är singeln Låt oss gå. Här bjuder sångerskan oss på skönt R&B-doftande pop med ett mjukt beat som tillsammans med en akustisk gitarr och elektroniska element skapar en behaglig känsla. En låt som bygger på perioden när man är nykär. Du vet den där perioden i en relation där man känner stora känslor för den andre, och helt enkelt bestämmer sig för att ta risken och släppa in personen i ens liv.

Låten är producerad av Bhima Yunusov, samt med textbidrag från låtskrivaren Ida Schönbeck.

Jag bad Alisha svara på en knippe frågor om det nya släppet och sig själv, som du kan läsa i denna intervju.

Innan vi pratar musik måste vi ju snacka lite om ditt arbete som modell. Hur kom du in på det? 

Min mamma skickade in bilder på mig till olika agenturer i Göteborg, bakom min rygg faktiskt. Jag har alltid haft drömmen att vara modell men vågade liksom inte satsa själv. En dag visade hon mig att vi hade fått många svar från agenturer och så landade jag i en agentur vid 16 år och har jobbat med nu i 6 år. 

Vad tycker du är utmaningen och det roligaste med att jobba som modell? 

Den största utmaningen är definitivt hur mycket ditt utseende spelar roll, det var något jag kämpade mycket med när jag växte upp. Att min kropp ändrades när jag växte upp och att acceptera att den inte alltid kommer se ut som den gjorde när jag var 16 år. 

Det roligaste är helt klart att jag kan jobba överallt och flytta runt. Nu har jag flyttat till Berlin och jobbar som modell här. Jag gillar även mycket mer att jobba med reklam eftersom att jag får skådespela mer och vara lite mer kreativ! 

Pressbild

Du ska även spela huvudrollen i en skräckfilm. Berätta, vad är det för film och vad fick dig att söka till den? 

Det är en kortfilm producerad av Uncanny Pictures. Jag blev kontaktad via Instagram och fick frågan om jag ville skicka en selftape. Först var jag lite tveksam eftersom det är en väldigt tung roll och jag tvekade lite på mig själv ifall jag skulle klara den. Jag skickade in min selftape och fick reda på att produktionen tyckte jag var perfekt för rollen. Jag är otroligt taggad att spela in den eftersom att det är min första huvudroll i ett filmprojekt. Jag kan relatera mycket till min roll och ser mycket fram emot att kliva in mer i filmvärlden. 

Hur jobbar du fram din karaktär i filmen? 

Jag jobbar fram min karaktär och förbereder mig genom att göra lite olika saker. Jag pluggar mitt manus och mina repliker. Jag skriver mycket anteckningar kring min karaktär för att få en mer förståelse och connecta till min roll om det makes sense. Jag gillar även att tänka  ut olika scenarion och tänka hur min karaktär hade reagerat i dom scenarion. Regissören Cindy Stenberg har även gett mig tips på filmer och karaktärsförklaringar som inspiration till hur jag kan tolka min karaktär. 

Kommer vi att se dig i något mer framöver? 

Ja, jag har en del på gång men det kan jag inte avslöja så mycket mer om än, hehe.

Du har släppt musik sedan slutet av 10-talet. Vad fick dig att ta ett steg tillbaka från musiken 2021 och lite hitta och utforska dig själv? 

Jag tog ett steg tillbaka för att jag inte var helt säker på vilken musik jag ville göra. Så fort jag tog studenten 2020 lämnade jag min hemstad och började resa.  Mitt fokus skiftade från mitt artistprojekt och jag började mer fokusera på att skriva musik till andra, modellandet och mina sociala medier. Efter ett tag märkte jag att jag behövde mitt artisteri. Jag insåg att det är en del av mig och hur viktigt det är för mig att jag har den kreativa källan. Nu när jag har börjat släppa musik igen känner jag att jag har hittat hem igen. Jag måste också nämna min vän och låtskrivarpartner Ida Schönbeck som alltid stöttade och pushade mig de gånger då jag tvekade på mig själv. 

Var det förresten just att skriva på svenska som du kände du ville göra, eller var det något som växte fram i processen? 

Om jag ska vara helt transparent så ville jag inte skriva på svenska i början. Men den återkommande “feedbacken” var alltid att jag borde testa skriva på svenska. Efter ett tag började jag testa mig fram med svenska låttexter och det var inte lätt i början. Det kändes som om jag fick lära mig att skriva låtar på nytt igen. Allt lät helt plötsligt cringe och inte lika coolt som jag tyckte det gjorde på engelska. Jag vet inte när det hände men en dag så kändes det helt plötsligt enklare att skriva på svenska. 

Hur arbetade ni fram låten och temat i Låt oss gå

Producenten till Låt oss gå är min pojkvän, vi träffades i Berlin och vi hade känt varandra i 3 dagar när vi satt oss ner och kom på den här låten. Han började spela lite ackord på gitarren och jag började improvisera lite melodier samt texter och temat kom väldigt naturligt. Jag kände mig väldigt inspirerade av den starka känslan av kärlek även om jag inte visste då att vi skulle hålla ihop så länge. 

Vilken del av låten är du mest nöjd med? 

Jag gillar verkligen refrängen. “Låt oss gå” är en väldigt enkel fras att sjunga för folk som inte kan svenska. Jag har många vänner som inte pratar svenska men efter första refräng så sjunger de ändå med. Jag är även nöjd med melodin för att jag tycker den är en bra hook med en melodi som fastnar.

Pressbild

Nu när din första singel på svenska är ute, vad hoppas du att folk ska känna när de hör låten och vad är din plan framåt? 

Jag hoppas att de ska “vibea“ med låten. Det är låt man gungar med i. Man lyssnar på i bilen eller bussen, med sina vänner när man har vinkvällar eller på långa promenader. 

Min plan är att släppa lite mer partylåtar nu till sommaren. Jag har några låtar på gång som är riktiga sommarbangers om jag får säga så själv, haha. Jag började med Låt oss gå, en chill kärlekslåt och nu till sommaren kan ni vänta er mer kaxiga, uptempo och grooviga låtar.  

Modell, skådis och sångerska. Var känner du dig som mest hemma idag och är det något du vill göra mer av? 

För mig är det sångerska och låtskrivare och är  nummer 1. Jag är en väldigt kreativ person och mångsysslare. Jag älskar att ha många bollar i luften samtidigt men inget får mig att känna mig så uppfylld av glädje och kärlek som musiken gör. Jag har sjungit hela mitt liv, skrivit hela mitt liv och det finns ingen tvekan på att det är det jag alltid kommer göra. Ibland kanske jag kommer ha mindre tid för musiken och fokusera på annat i perioder men jag kommer alltid komma tillbaka till musiken. 

Om du vill stötta Popmuzik, som trots allt är den enda svenska musikblogg som dagligen ger dig nya musiktips, så tycker jag du ska bli Patreon. Det gör det möjligt för mig att driva bloggen vidare och lyfta fram allt från grymma låtar med folkkära och stora artister till debutanter och de som är på väg upp mot stjärnorna. Som Patreon gör du det möjligt för artister att ha en plattform att växa på, vilket behövs i det musikbrus som finns där ute. Tack.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011