Det dansk/svenska samarbetet ØÖRESUND med Josefin Ivarsson och Charlotte Delin är nu inne på sin tredje singel sedan den lysande debuten Ønsker du var straight.

Svensk Pop Apple Music

Den nya singeln heter CHILLS (nede på mig) och är en sexig låt om passion och åtrå. Om att vilja ha allt av den andre och hur känslan ger en just chills. Med en läcker basgång, mjuka synthar och sångharmonier av de två sångerskorna blir det än en gång till en given hit för popduon, som verkligen gått från klarhet till klarhet i allt de gjort.

Jag bad Josefin och Charlotte berätta mer om sig själva och musiken, vilket de gör i denna intervju.

Hur träffades ni och vad fick er att börja skapa musik ihop? 

Vi träffades på Öresundståget när Josefin va påväg från Danmark till Sverige och Charlotte från Malmö till Helsingborg. Det va september 2022, klockan va typ 10 på kvällen & båda lite lulliga. Charlotte sätter sig på det enda sätet ledigt vilket är mittemot Josefin. Charlotte tyckte det såg ut som Josefin hade gråtit och ville därför erbjuda henne en snus men kom sen på att de är totala främlingar för varandra och struntade i det. När sedan Charlotte tog en prilla till sig själv, frågade Josefin om hon kunde få en. Chockad som Charlotte blev sa hon ”jag tänkte precis fråga om du ville ha för det ser ut som du har gråtit.”. Därefter delade vi kontaktuppgifter med varandra men det va inte förrän i februari 2023 som vi började göra musik. Då skickade Charlotte en lowkey-crappy inspelning, som gjorts i hennes rum, till Josefin. En inspelning hon faktiskt gillade. Därav säger Josefin ”ska vi inte göra musik tillsammans?!”. Charlotte, som då spelade fotboll på elitnivå, va först skeptisk & ba ”förihelvete dansken, jag är fotbollsspelare” men ändrade sig till slut. Ønsker du var straight skrevs den 14 februari 2023 efter att båda våra alla hjärtans-dag planer sket sig. Därifrån tog det fart, vi skrev och (Josefin) komponerade massa låtar, vi började ta detta på allvar och ville verkligen göra detta tillsammans. 

Vem brukar göra vad när ni skapar era låtar ihop, och vilka skulle ni säga är era respektive styrkor i studion? 

Skrivandet av låtarna är båda alltid med på men det brukar vara att Charlotte är den som kommer på en idé, skriver en hel låt på svenska och sen bestämmer vi vart det danska- respektive svenska ska vara i låten och utifrån det skriver vi den danska texten. 
Josefin är den med starkast röst och fantastisk förmåga att komponera. Charlotte är den kreativa när det kommer till nya idéer och låtskrivandet. 

Omslag

Vad har ni själva för musikaliska preferenser så som artister som inspirerar er? 

Josefin gillar allting som låter bra, men är mest en poptjej man kan också vara en indietjej eller en nåt-annat-tjej så länge musiken är bra! Hon kan inte komma med en favoritartist då hennes spellista är en stor röra av massor olika genrer från massor olika länder…
Charlotte har tidigare haft lite annorlunda musikaliska preferenser än den musiken vi gör, där hon hämtat inspiration från artister som NF & the Kid Laroi men också mer i stil med vår musik, Miriam Bryant & Veronica Maggio. Dock när Josefin kom in i bilden, har hon fallit pladask för dansk musik. Vi snackar om Tobias Rahim, Andreas Odbjerg & Pil. Miriam, Veronica & de danska artisterna mfl är sådana vi hämtar inspiration från idag.

De två första låtarna handlar ju både om åtrå och längtan när man är ifrån varandra, men också en hel del om kontrasten mellan svenskar och danskar. Vad skulle ni säga är de karakteristiska skillnaderna mellan just svenskar och danskar? 

Att svara allmänt på denna frågan är lite svårt eftersom man inte riktigt kan säga att svenskar och danskar är si och så men om vi tar utifrån våra egna erfarenheter, vad vi har snappat upp! Svenskar är oftast mer konflikträdda & kan tyckas vara för trevliga mot folk i situationer där de egentligen inte borde vara det. Då kan danskar ofta vara tvärtom och konfrontera konflikten & inte vara rädd för den. 
Ett annat exempel är synen på alkohol. I Danmark – väldigt fritt, man gör lite som man vill. I Sverige är folk mer PK när det gäller konsumtionen av alkohol.

Jag gillar också att ni spelar på språkskillnader. Som att namnet ØÖRESUND skrivs med både ett danskt och svenskt Ö. Hur mycket tid lägger ni på att hitta de där språknyanserna i låtarna? 

Det spelar såklart en stor roll då det ska funka tillsammans, men det är inget vi spenderar mest tid på. Det är en del av processen, men eftersom vi båda förstår det motsatta språket gör det livet enklare när vi skriver musik. Och annars kan man också va lite kaxig och ta in ett engelskt ord då och då!!

Hur är förresten arenan när det kommer till uteställen och musiklivet för just HBTQ i Öresundsregionen? 

Skulle säga att möjligheterna på den fronten finns mest i Köpenhamn – med större/flera etablerade HBTQ+ artister och HBTQ+ klubbar. Något som slackar lite i Malmö. I Malmö finns där inga utnämnda ställen för just HBTQ+ personer men istället, ställen som HBTQ+ personer brukar gå till, som kan ses som safe spaces. Såklart kan man tycka att det är nåt man, som Malmöbo, saknar men samtidigt ligger Köpenhamn bara 20 minuter bort. 
Josefins favoritställe att hänga på i Malmö, där hon även känner sig trygg som HBTQ+ person är Grand eller Inkonst (särskilt om de har drag nights!!!)
Charlottes favorit ställe att hänga i Köpenhamn är:  Nevermind. & ja det heter klubben.

Låt oss prata lite om CHILLS (nede på mig). Vad födde idén till att sjunga om just sexakten i en låt? 

När vi skrev CHILLS (nede på mig) för snart 1 år sen, la vi märke till att de flesta låtarna vi hade skrivit fram till CHILLS, var låtar som handlade mycket om de tuffa sakerna, vilket vi absolut inte vill sluta skriva om, då alla kan relatera och världen behöver det. 
Vi ville dock också börja fokusera på att skriva nåt som var positivare, som handlar om kärlek och passion. Så skrivprocessen under CHILLS var att vi tänkte mycket på ”hur känns det att va GALENkär?”, ”vad vill man göra?”, ”hur vill man uttrycka sig genom kärlek?”. Hur vi beskriver kärlek i låten kan vara sammanhängande med känslan att vara nykär – hur passionerad man vill va med sin partner, hur tätt man vill hålla i denne och att istället för att ha sex, vill man älska hahah! Så även om det vi sjunger om är sex, är det mycket mer än den fysiska delen mellan två människor.

Kändes det som det skulle kunna bli för grovt eller kladdigt, eller hur balanserade ni ordval för att få det passionerat men inte vulgärt? 

Det är just det. Skillnaden på att knulla och ”make love” – som är det vi vill få fram. Orden ville vi skriva på ett sätt så att man märker engagemanget från båda sidor. Båda vill ha varandra så mycket och faktiskt – för alltid. Sexet har betydning, det är inget ”nu gör vi det här och så ser vi aldrig varandra igen”-sex. Utan vi vill föra fram den här djupa romantiken och inte det vulgära.

Hur arbetade ni fram musiken och arrangemanget till det vi hör idag? 

Musiken som ni hör i dag skapades vid Josefins piano där vi hade skrivit på text men ännu inte hittat nån melodi eller något sound. Josefin hittade fram till detta ganska snabbt i komponeringen på Ønsker du var straight, och snabbt efter hade vi en låt vi åkte in till en studio och fick spelat in en demo på. Annars har allting faktiskt skapats med en mix av Josefin vid pianot och Charlotte sittandes på sängen och försöker komma på nåt bra. Men även i Josefin walk-in-closet där vi byggt upp en studio. Idag skapas det i samband med duktiga producenter och vi hoppas att kunna ta med några låtskrivare i framtiden som vill vara med på vår resa!

Pressbild

Personligen ser jag ju fram emot att få ett officiellt Pride-anthem från er. Det finns ju både Pride i Köpenhamn och i Malmö, men också WestPride och Stockholm Pride som alla skulle behöva dansk/svensk pop att tåga i paraden till. Är det något som ni kan tänka er göra och hur hade ett Pride-anthem från Øöresund låtit isåfall? 

Vi ser också fram emot det själva, vi ser det som en stor möjlighet att visa vårt stöd för hela HBTQ+ gemenskapen, OCH vi hoppas också att vi kan skapa fler dedikerade fans som kan spegla sig i vår musik! Vi vill inte bara att musiken ska få människor att svänga på höfterna, utan vi hoppas också att vår musik kan tränga igenom på ett djupare sätt och att människor kan relatera till våra historier, som oftast baseras på utklipp från våra egna liv och erfarenheter! Men en Pride-anthem från Öresund skulle naturligtvis låta färgglatt. Högt tempo, texter man vill skrika av lycka till, massor av 80/90-tals synthar som lyser igenom för en riktig HIT! En låt man vill lyssna på om och om igen och aldrig sluta dansa till, helt enkelt.

Vad kan vi se fram emot under året med er och vad har ni själva för visioner och drömmar med ØÖRESUND såhär tre singlar in?

Vi båda drömmer stort kring ØÖRESUND och har en väldigt tydlig vision som vi är eniga om; att lyckas med det vi har börjat! 
Vi vill nå ut till hela Skandinavien och skapa en väg i musiken där vi kan få göra det vi älskar.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011