Efter att ha släppt singlarna My mind och debuten My beloved friend (you said) 2022, är det nu dags för Hanna Arby att ge oss låten Horizon, hennes första nya singel på ett och ett halvt år.

Nordiska Favoriter

Horizon är en låt som Hanna skrev tillsammans med Linnéa Nilsson och som inspirerats av Hannas kamp med mental hälsa och om hur viktigt acceptans och medkänsla är för att kunna bli fri från just depression. Ett tema jag tror många personer i alla åldersgrupper kan relatera till.

Låten utgår från ett piano och byggs upp med hjälp av musikerna tillsammans med sångerskans uttrycksfulla röst. Jag tyckte både melodi och uttryck blev väldigt tilltalande här, samt att jag är väldigt svag för stråkarna. En låt som både skapar känslor och betydelse. Snyggt!

Jag bad Hanna berätta mer om låten i denna intervju.

Hur känns det att släppa singeln Horizon?

Jag har jobbat på denna låten i nästan 2 år, så det känns väldigt roligt att äntligen få dela med mig av den och få höra andras åsikter på låten. Det är dessutom så många människor i min närhet som har varit med och på ett eller annat sätt hjälpt mig med låten, och det känns fint att deras engagemang och insatser kan få visas upp också. Det är såklart nervöst, som inför alla låtsläpp, eftersom många av mina låtar blottar en del av mitt liv och är väldigt personliga.

Du beskriver att låten inspirerats av din kamp med mental hälsa. Hur känner du att den kampen är idag och vad kan du göra för att det ska kännas bättre för dig?

Detta är den andra låten som jag släpper som har inspirerats av min kamp med mental hälsa – varav den första är My mind . Idag har det blivit mycket bättre, tack vare mycket stöd från människor runt omkring mig och att jag själv hittat verktyg för det. Det har verkligen hjälpt att prata om det likväl som att skriva och sjunga om det.

Var det ett tufft ämne att ta upp och blotta dig själv i som låt, eller vad fick dig känna att du ville behandla just det ämnet?

På vissa sätt har det absolut varit ett tufft ämne att ta upp, men jag tror att det varit lite lättare genom att skriva på engelska. Jag har många gånger tänkt att skriva på svenska, men det känns mer blottande på något vis. På andra sätt har det varit ett bra sätt att uttrycka känslor, inte bara genom text, utan även i det instrumentella för att förmedla den känslan som jag hade när jag skrev låten. Jag tror att jag ville behandla ämnet då det varit en del av mitt och många andras liv i min närhet och jag tycker inte att det är ett ämne som ska stigmatieras. Dessutom försöker jag med låten förmedla något slags hopp om att det kan bli bättre också.

Pressbild

Tycker pianoarrangemanget är riktigt snyggt. Var den med från början i låten, eller hur arbetade ni fram låten som den är idag?

Oj, jag tror att jag har ändrat arrangemanget på pianot i denna låten fler gånger än jag kan räkna – planen var visserligen alltid piano och känslan som pianoarrangemanget har förmedlat har inte ändrats särskilt mycket under låtskrivningsprocessen. Introt och mellanspelet har varit med från början och det är utifrån dessa som jag byggt upp resten av låten. Jag har fått mycket hjälp från mina vänner och lärare på folkhögskolan jag gick på, framförallt för att hitta pianoarrangemang med färgade ackord och sätt att spela på som inte endast innebar att lägga ackord på varje slag i fyrtakten. Till att börja med var tanken att snarare lägga ackorden rakt av men för att skapa en lite tyngre känsla i verserna valde jag istället att endast växla mellan två toner.

Jag och min bassist Robin Kautakis Wolin har suttit många nätter och filat på arrangemanget i sin helhet, men jag har också själv både tagit bort och lagt till delar i pianoarrangemanget under skapandets gång. Jag gillar att sitta både vid pianot och i digitalt i logic för att hitta slingor och olika sätt att lägga ackorden på för att skapa dynamik i låten.

En liten piece of trivia om just pianot i låten – Pianot är faktiskt inspelat på en tagning och jag var tvungen att göra om det kanske 15 gånger innan det satt ordentligt bra, dock var det först efter detta som vi insåg att pianot var ostämt och vi var tvugna att stämma om basen samt midi-instrumenten efter pianot och spela in det igen. Om jag inte minns helt fel är det nedstämt ca 10 hz.

Med singeln Horizon följer du upp dina låtar från 2022. Vad har du haft för dig under dessa ett och ett halvt år, både rent generellt, men även när det kommer till musikskapandet?

Jag har haft en hel del för mig – bland annat har jag börjat plugga på universitetet, vilket dessvärre har inneburit lite mindre tid för musikskapandet – men jag har också haft några konserter, både tillsammans med band och som soloartist. Sedan har jag skrivit lite nya låtar också – bland annat håller jag på att spela in min första svenska låt och filar det sista på en till låt på engelska som handlar om relationer.

Vad mer kan vi se fram emot från dig under 2024?

Förhoppningsvis minst ett singelsläpp till, men om jag blir nöjd med båda de låtarna som är i verket nu kan det bli två.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011