Om du uppskattar emotionell pop på svenska, kommer du inte bli besviken när Franz K här släpper singeln Bara vara.

Popmuzik Lover Patreon

Låten i sig handlar om och speglar de känslor som uppstår vid ett dysfunktionellt förhållande mellan ett kärlekspar, där bägge parter är på olika kommunikationsnivåer. Ett förhållande som tänjs av förväntningar som varken bemöts eller löses.

Med en emotionell och vemodig känsla levererar Franz K sin senaste singel för oss. Där stark melodi och Franz Ks uttrycksfulla röst levererar texten om förhållandet som är på väg in i en återvändsgränd.
Det är klassisk och vemodig pop som definitivt inte gör någon oberörd.

Bakom artistnamnet Franz K hittar vi Kenneth Gustafsson som ursprungligen kommer från Köping, men som numera bor i Västerås. Med Bara vara släpper Franz K sin tredje singel och följer upp Vore jag och P4 Nästa-bidraget Stannar kvar.

Jag bad Kenneth berätta mer om musiken

Riktigt snygg låt! Hur föddes idén till Bara vara och är det en typ av relation som du själv kan relatera till?

Idén till Bara vara föddes på samma sätt som mina tidigare låtar; en ihopslagning av relationer jag tidigare har haft. De osäkerheter som speglar en själv som individ och de kommunikationer man har haft med respektive partner eller kärleksintresse. Texter som jag hoppas andra kan relatera till och sätta lite bättre ord på i situationer som man själv har upplevt!

När började du skriva på låten och hur utvecklades den med tiden fram till släpp?

Låten var faktiskt en av kandidaterna av låtar när jag skulle in i studion för första gången 2021, men att den inte kändes helt utvecklad i melodi och text, den hade enbart en färdig refräng vid det laget. Så därav fick den ligga några år och ”marinera” sig tills jag kände att jag kunde göra den fullfjädrad som singel. Det gällde bara att hitta rätt tid och plats för att den skulle växa sig stark, samt erfarenheten att veta vad jag ville förmedla för känsla med den.

Pressbild

Hur hittade och arbetade du fram till personliga stil som artist?

Mycket har att göra med den musiken jag lyssnade på under min uppväxt, och hur jag på bästa sätt försöker hitta en blandning av det. Den melankoliska aspekten har alltid tilltalat mig, känslomässiga texter och medryckande melodier. Samt att det svenska språket har en vacker nakenhet i sig som blir mer relaterbar och personlig. Den bästa tillvägagångssättet kring att hitta min personliga stil handlar mycket om att bara sitta med gitarren helt ensam en lugn kväll och bara låta allt komma naturligt och spontant, utan större krav.

Nämn några artister som inspirerat dig personligen väldigt mycket och på vilket sätt.

Jag promenerar mycket mellan tung och lugn musik, från hårdrock till folkmusik, så det har på olika sätt varit en utmaning att hitta ett mellanläge där jag känner att jag hör bäst hemma. Ett band som alltid har legat mig nära hjärtat är Alexisonfire, ett Post-hardcoreband från Kanada. Skarpa gitarrslingor, rivigt growlande och genomträngande vocals, poetiska låttexter och ett allmänt medryckande driv. Det jag tar med mig från det personligen är tydliga melodier och att uppskatta varje litet instrument eller instrumental i låtar. En annan artist som lutar mot det lugnare är City And Colour, som erbjuder allt det vackra såsom melodier, texter och sårbarhet. En väldigt uppmålande artist som tar med en på en resa. Det lugna och stabila i melodierna men också den osäkerheten som framförs i texterna. Ett bra gung med djup text, det inspirerar mig.
På den svenska marknaden fastnade jag för den melankoliska och monotona tonen i Kent, samt hur nakna och rena deras texter är i deras låtar. Jag tror att det även är där som mitt intresse för svensk musik började, innan jag började lyssna på dagens pop med Molly Sandén, Newkid och Miriam Bryant.

Vilken var den senaste låt du hörde som verkligen golvade dig.

Amsterdam med Nothing But Thieves, jag blev helt insugen av drivet och melodierna i låten, den gick på repeat otaliga gånger i bilen och hörlurarna. Gunget och rivet, refrängen speciellt! Jag kanske även är lite sen på bollen, men jag måste även ge en andraplats till Josefin med Albin Lee Meldau, han prickar verkligen i alla punkter på hur en svensk myslåt ska vara, enligt mig själv!

Nyligen Västerås-bo. Vad är dina tankar om den staden är så här några månader senare?

Tidigare bosatt i Köping, cirka 35-40 km bort, så jag är inte helt främmande till Västerås sen tidigare. Men som boende i staden är jag glatt överraskad över alla tillgängligheter som finns, och hur nära det är till Stockholm när man behöver åka på diverse konserter. Men som tidigare sagt, nära till mycket och mycket av allt!

Tre låtar på tre år. Ska musik få ta tid, eller kan vi förvänta oss någon mer låt från dig under året?

Drömmen är ju självklart att kunna släppa fler låtar under kortare tid, så länge tid och kapital finns! Att kunna leva på musiken på heltid skulle förgylla dessa drömmar, så allt är möjligt. Om responsen är bra och efterfrågan stor kommer mer musik att släppas! Men självklart läggs största vikt på att jag själv som artist känner mig nöjd med det material jag släpper ut, oberoende på hur lång tid det behöver ta.

Franz K

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011