I år hade jag faktiskt svårt att sätta ihop en lista över internationella släpp. Efter en del självrannsakan insåg jag att jag lyssnat mer på album än singlar, något som resulterat i att mitt lyssnande varit något begränsat. Trots svårigheter att minnas vad jag faktiskt lyssnat på har jag ändå lyckats sätta ihop en topp 30 som representerar mitt musikår 2023. Här finner ni allt ifrån TikTok-hits till, radioplågor och släpp från några av mina absoluta favoritartister. Ett genomgående tema är dock tydliga melodier och framträdande hookar – för jag älskar nämligen popmusik om det undgått någon.

Popmuzik Lover Patreon

30 ALMA – Summer really hurt us 

När Alma reste tillbaka i tiden på plattan Time Machine levererade hon läckra 80-talsinspirerade hits. Starkast bland låtarna tyckte jag var Summer really hurt us. 

29 Ellie Goulding – By the end of the night 

Ett album som flög förbi i år var Ellie Gouldings Higher Than Heaven. Bland otroliga poplåtar var det By the end of the night som gav mig rysningar längs hela ryggraden och förblev en stark favorit från första stund. 

28 Dagny – Same again (for love)

Norges stolthet gör en aldrig besviken. Same again (for love) fortsätter på samma spår som tidigare och levererar en perfekt balanserad elektronisk pop med starka melodier. 

27 Christopher – A Beautiful Life 

Danska Christopher har haft ett otroligt musikkår mycket tack vare sin medverkan i filmen A Beautiful Life. Därigenom har han nått en helt ny publik och jag unnar honom all framgång. Bland många starka låtar var det just denna som träffade rakt in. 

26 Caroline Polachek – I Believe 

I somras såg jag Polachek live på Way Out West. Och jag säger wow! Vilken stjärna hon är. På den nysläppta plattan var det låten I Believe som fångade in mina öron lite extra. 

25 Charli XCX – Speeddrive 

Prinsessan av alternativ pop lyckades även i år leverera en riktig smash, tagen från Barbie The Album.  

24 Chlöe – Cheatback 

Chlöe var för mig en relativt okänd artist, men efter att ha släppt sin debutplatta hamnade hon mitt under min popradar. Singeln Cheatback andas 90-talets Destiny’s Child eller tidiga album av Beyoncé. Helt klart en artist att fortsätta bevaka. 

23 Calvin Harris + Ellie Goulding – Miracle

Eurodance, trance och 00-tal har varit en oundviklig trend i år. Vem av dagens producenter brukar vara först på att nosa upp nya trender? Svaret bör vara Calvin Harris. Singeln Miracle är för mig den bästa nytappningen av 00-tal i år och förtjänade större framgång. 

22 Kylie Minogue – Padam Padam

Gammal är äldst, det finns ingen som kan sätta sig på Kylie. För varje era lyckas hon återuppfinna sig själv och visar att ålder inte spelar någon roll i dagens värld av pop. 

21 Jeremy Zucker – OK

Lofi-pop med tillräckligt mycket mainstream för att fånga mitt intresse – så skulle jag vilja beskriva min relation till Jeremys musik. Med sina briljanta texter och vackra stämma lyckades han skapa något alldeles speciellt i OK

20 OneRepublic – RUNAWAY

Vi pratar ofta om hook i en poplåt och OneRepublic lyckas definiera innebörden av detta i singeln RUNAWAY. Med sin läckra produktion och omedelbara melodi har denna låt snurrat i huvudet sedan jag hörde den första gången. 

19 Mimi Webb – Red Flags 

Hissa popflaggan var vad jag gjorde när Red Flags släpptes i början av året. Mimi Webb står bara i början av sin karriär men nivån av skickligt snickrad pop hon levererar är beundransvärd. 

18 RAYE – Ice Cream Man

Den här låten drabbade mig djupt i hjärtat när den släpptes. Den utelämnande historia som omringar låten gör att jag känner varenda stavelse och har burit med mig Ice Cream Man hela året. 

17 Taylor Swift – Is it over now?

En livslevande musiklegend fortsätter slå rekord på rekord och bland den uppsjö av låtar som bara släppts i år var det Is it over now? som fastnade hos mig. 

16 Lauv – Love U like that

Kärlek är komplicerat och någon gjort karriär av det är Lauv. Med sina hjärtliga texter och ärliga artisteri introducerar Love U like that ett helt nytt kapitel i artistens karriär och jag som megafon kommer följa med på hela resan. 

15 Jorja Smith – GO GO GO

Av flertalet lysande singlar var det ändå något med GO GO GO som fastnade för mig. Den hookiga gitarren i kombination med det popiga vokalerna träffade en popnerv som gav Jorja en självklar plats bland årets bästa låtar. 

14 Tate McRae – Greedy

En av årets största TikTok-hits var utan tvekan Greedy. Med sin självsäkra attityd och elektriska popaura känns det som att 2024 kommer bli Tates år. 

13 Dua Lipa – Dance the night 

Barbiefilmen levererade hits som varade långt efter filmens premiär. Dance the night kanske inte är Lipas bästa disco-låt men oavsett en riktigt jäkla banger. 

12 The Weeknd + Playboi Carti + Madonna – Popular 

11 Doja Cat – Paint the town Red 

Doja Cat målar staden röd med vendetta och attityd när hon gav oss en storartad pop-rap låt vars enkla beat tog världen och även mig med storm. 

10 Conan Gray – Never ending song 

När Conan tar hjälp av Max Martin låter han något mer popig än tidigare, men inte mig emot. Denna 80-talsdotfande eufori borde helt klart fått större framgång med sin genialiska melodi och självklara musikaliska attityd. Men i mina lurar kommer den fortsätta rulla en bit in på 2024. 

9 SZA – Kill Bill

Med mordvapnet i handen förblindad av kärlekens baksida ger SZA oss kanske en av de mest ikoniska låtarna för året. Redan vid titeln Kill Bill fångar hon lyssnarens intresse för att sedan fullkomligt trollbinda oss när text och melodi möter varandra i en musikalisk uppvisning som går till historien som en otrolig poplåt. 

8 PNAU + Khalid – The hard way 

För vissa kanske The hard way  är en helt okänd låt, men för mig har det varit en av årets absolut starkaste. Kombinationen av Khalids mjuka sårbara stämma mot  elektronisk disco är en homerun på alla sätt. Ge denna en lyssning och jag lovar att ni blir hooked. 

7 Billie Eilish – What was I made for?

Barbie var förutom en riktigt biosuccé även en riktig hitmaskin. Märkligt nog är ett av årets bästa album soundtracket till en film. En av de absolut starkaste låtarna från Barbie The Album var What was I made for? med en otrolig text och vokal leverans från allas vår Billie Eilish. 

6 Olivia Rodrigo – Get him back!

Andra plattan fick inte riktigt samma monumentala genomslagskraft som första, men oavsett storleken på den kommersiella framgången är Get him back! en självklar hit i mina öron. Den rockiga produktionen i kombination med kaxig text och punkig attityd träffar all rätt för mig även om konceptet är lite “gjort” efter första plattan. 

5 Troye Sivan – Rush 

Årets absolut största överraskning stod Troye Sivan för. Den dansanta HBTQ-anthemen Rush har en så pass klockren refräng att den sätter sig efter bara en lyssning. Om inte det är en hit så vet jag inte vad. 

4 Mae Stephens – If we ever broke up 

TikTok i all ära, jag tror att If we ever broke up hade haft ett strålande liv även utan plattformens hjälp. Refrängen är omedelbar och artistens unika röst-närvaron är igenkännbar från mils avstånd. Helt klart ett av årets absolut bästa släpp. 

3 Dua Lipa – Houdini 

Såhär i slutet av året var popdrottningen Dua Lipa bara tvungen att visa vart skåpet ska stå när hon släppte den magiska singeln Houdini. Med foten kvar i 80-talet inleder hon nästa era av sin artistkarriär och spänningen är olidlig inför 2024. 

2 Jonas Brothers – Waffle House 

Denna soldränkta sommar-banger har gått på repeat i mina lurar i år. Personligen är jag en sucker för Jon Bellion och hans ID hörs absolut i Jonas Brothers snygga 70-tals inspirerade Waffle House

1 Miley Cyrus – Flowers 

Visst, Flowers kan vara årets mest uttjatade låt men jäklar vilken poplåt det är. Jag har fullkomligt älskat denna avskalade laid-back hit från första stund och tycker fortfarande att det är en av årets absolut bästa låtar. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011