Det är dags att börja sammanfatta året.
Hur var 2023 som musikår och vilka låtar var mina favoriter? För den som följer bloggen regelbundet kan du ju få en indikation på vilka låtar som gått hem under veckan i veckans Popfavoriter som publiceras varje söndag. Men när det kommer till årslistor handlar det ju om de låtar som hållit sig kvar och som jag någonstans återkommit till gång efter gång under året. Det är just dessa låtar som jag försökt rangordna i denna lista för att ge en bild över hur mitt musikår med internationella artister sett ut.

Följ på Apple Music

Som vanligt väljer jag ut låtar som släppts från 1:a December året innan, till den 30:e November i år. Detta för att inte missa om det dyker upp en lysande låt även sista månaden under året.
Här hittar du mina 30 favoritlåtar från 2023 med internationella artister. Vilka är dina favoriter?

30 Jay Moussa-Mann – The greatest escape (ever)

Vissa låtar gör mig bara lycklig. Som denna Taylor Swift-doftande poplåt där stora trummor och en härlig frihetskänsla skapade det perfekta sommarsoundtracket.

29 Ava Max – Cold as ice

Läckert dansant och attitydsfull blir det när Ava Max ger oss en poppig danshit som kommer funka på dansgolv och i spellistor för en lång tid.

28 London Grammar & SebastiAn – Dancing by night

Vilket lysande samarbete detta var. Storbritannien och Frankrike skapar magi för oss med denna drömliknande och synthiga pärla.

27 Grant Knoche – Another reason

Det är något med Knoche och det vemodiga i hans röst och känsla i låtarna som jag oftast fastnar för. Another reason imponerar både i text och ger en magisk refräng.

26 Thomston – Faithfully

Thomston vill vara ärlig om relationen med en person. Han får som vanligt mig att golvas av sin text och melodi.

25 Das Body – Baby, you know I’m a stranger

Pumpande elektropop med en lysande refräng. Det är som två låtar i en, när versen känns nästan aggressiv medan refrängen är fluffig popmagi.

24 Studio Killers – Raincoat

Lekfullt och lysande med mina gamla favoriter i Studio Killers. Låten som fick mig att återuppleva deras gamla hits under året och lyssna som besatt.

23 Mallory Johnson – Surprise party

Texten är så söt här att jag blir helt varm inombords varje gång jag hör den. Om hur Mallory ser det fina i livet och önskar en all lycka. Speciellt att någon gör en överraskningsfest för en.

22 Conan Gray – Never ending song

Max Martin och Conan Gray sätter popskåp. Syntharna och trummorna är allt när Gray ger oss 80-talspop.

21 Miley Cyrus – Flowers

Vemodiga stråkar och känsla satte Cyrus på toppen av topplistorna under året. Inte konstigt med en såpass lysande låt.

20 The Killers – Your side of town

Det kan liksom inte bli dåligt när The Killers gör over-the-top-pop och inspireras av True faith med New Order.

19 Calvin Harris & Ellie Goulding – Miracle

Calvin Harris går all in 90-tal och tar Ellie Goulding med sig på denna lysande klubbdänga.

18 Kylie Minogue – Hold on to now

Kosmisk pop med pop-drottningen Kylie. Min andra stora favorit från albumet Tension är som en uppföljare till låten Light years från 2000.

17 Alan Walker & Daya – Heart over mind

Men hur snyggt är detta då? Dramatiskt blir det när Alan Walker visar att han kan göra just storslagen pop. När du kommer till refrängen är du mig lika såld som jag.

16 Nothing But Thieves – Overcome

Personligen hade jag typ noll koll på Nothing But Thieves innan i år. Men desto roligare upptäckt. Speciellt med denna medryckande mix av indie- och retropop.

15 Orchestral Manoeuvres In the Dark – Veruschka

Vackraste låten på OMDs senaste album Bauhaus Staircase.

14 Marcus & Martinus – Air

Men det är ju Melodifestivalen, tänker du säkert? Jupp, men Marcus & Martinus är från Norge, så då hamnar de på denna lista. Själv älskade jag denna mörka och suggestiva sida av de annars så spralliga bröderna.

13 Troye Sivan – Rush

Trummorna och körerna fick mig att tänka på Pet Shop Boys-klassiker New York City Boy när jag hör Rush. Lysande om de sexuella spänningarna mellan två personer och en video som är twink-heaven.

12 Chicane – Hijóping

Jag åt ju etnopop till frukost under 90-talet. Detta fick mig att återvända till de rötterna. Drömliknande och härligt dansant med snygg sång. Filmisk pop som jag alltid är svag för.

11 Reiley – Breaking my heart

Nej, det var inte det bästa uppträdandet jag sett i Eurovision, men jävlar vad jag älskar Breaking my heart som låt. Lysande pop som jag tar med mig som favoriter från årets Eurovision.

10 Ava Max – Dancing’s done

När det blir vemodig dans är jag alltid 100% på. Som på denna monsterhit med Ava Max. Det är pulserande, medryckande och över hela låten vilar ett vemod som jag blir helt förälskad i.

9 Dua Lipa – Dance the night

Discostråkar och Barbie. Det är en kombination som uppenbarligen fungerande 2023. För Barbie blev årets stora film och Dua Lipa gjorde den bästa låten från soundtracket.

8 Robin Schulz, Rita Ora & Tiago PZK – I’ll be there

Men jävlar vilken refräng detta är. Så snyggt och mixen av engelska och spanska gör det till en universell hit som funkar över hela världen. Ett lyckopiller i popform.

7 Jake Shears – Too much music

När den före detta Scissor Sisters-sångaren tar med oss ut på dansgolvet vet han verkligen vad han gör. Detta är så lysande med vemod och disco i ett. En låt som lika gärna skulle ha kunnat vara på ett Scissor Sisters-album. Nu blir det istället en fin påminnelse om hur mycket jag saknar dem.

6 ELBA – You do you

Pop-attityd och lysande refräng är något som alltid får mig att falla som en fura. Och jag föll verkligen som en fura för You do you med danska ELBA.

5 The Scarlet Opera – Alive

För mig har The Scarlet Opera blivit ett av de mer intressanta queer-banden just nu. De är camp och över the top på ett bra sätt, samtidigt som de är som en blandning av Scissor Sisters och Queen. Alive är den där storslagna avslutningsnumret på din favoritmusikal och det är extra allt. Jag tror att om Freddy Mercury hade hört detta hade han blivit helt lycklig.

4 Cub Sport – Keep me safe

Drömliknande och samtidigt euforiskt om att komma ut och hitta sig själv. Om att försöka anpassa sig till en norm men också att tillslut stå för den man är. En av årets bättre HBTQ-låtar.

3 Dagny – Heartbreak in the making

Jag älskar Dagny! Hon är den perfekta popartisten för mig. När hon levererar sina låtar är det alltid genom att golva mig. Här blir det lysande på alla sätt. Lekfullt, smart text och bitterljuvt.

2 Tobias Rahim & Victor Leksell – Stor man

När dansken Tobias Rahim bjuder in svensken Victor Leksell för att spela in en ny version av Stor man gör de tillsammans årets sommarlåt. Det är för mig 100% lyckopiller och en perfekt kombination av danska och svenska. Speciellt kul att få en såpass energifylld låt med Leksell som gärna annars vill vara lite vemodig och sårbar. Här passade han perfekt som duettpartner till Rahim som verkligen skakar liv i honom, och oss.

1 Kylie Minogue – Padam Padam

När jag hörde Padam Padam första gången var det ingen tvekan om att detta skulle bli Kylies stora hit. Refrängen är genial och hon ljög bara lite när nog sjunger I’ll be in your head all weekend. Det blev mer hela året. Kul att popdrottningen får sitta ohotad på tronen 2023. Det är ju där hon alltid ska vara.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011