8

Dynamiskt men med rötterna i R&B och neo-soul breder Jorja Smith ut sitt soniska universum och tar med oss på en resa genom hennes senaste fem år. Temat är kärlek och tvivel - ett beprövat recept men Jorja säljer varenda ord med övertygelse.

  • User Ratings (1 Votes) 9.9

Det har gått fem år sedan Jorja Smith släppte det bejublade debutalbumet Lost & Found. Nya plattan Falling or Flying är en reflektion över allt som hänt i sångerskans liv under dessa år och den osäkerhet hon många gånger känt kring sin karriär och riktning. Frågan Smith många gånger ställde sig under perioden var om hennes karriär skulle falla eller fortsätta flyga högt?

Favoriter Apple Music

För en utomstående verkar svaret självklart. Jorjas leverans sedan debuten har varit självsäker och hon har gett ut en handfull utmärkta singlar som skulle skapa ett elegant minialbum. Men att följa upp en debut är såklart knepigt, och självtvivel kan gripa vem som helst. Falling or Flying är ett andra album där du kan känna hur Smith försöker landa på sina fötter igen. Det är ett album fyllt av överdådig produktion men med mindre skarpt låtskrivande än tidigare. Missförstå mig rätt, Jorja Smiths neo-soul och R&B med alla muskulösa backbeats, slinky baslinjer och gitarrlicks – låter bättre än någonsin men den tyngd hon påvisade för fem år sedan är inte riktigt där.

Produktionen sköts av den relativt okända duon DAMEDAME* samt den efterfrågade producenten J2P. Instrumenten är smakfullt utsmyckade med körer och stråksektioner där höjdpunkten är den minimala Try and fit In som plockar bort alla instrumenten tills det enda som återstår är ett pulserande beat. Det finns en nedtonad gråskala som löper genom låtlistan, vilket är coolt, men den fräcka brittiska funky singeln Little Things är en välkommen färgklick. GO GO GO blir dock i sammanhanget ett felsteg där det förvrängda gitarr- och power-pop-trumspelet är tunt och malplacerat. Bortplockad ur helheten är låten dock fortfarande en glittrande pop-hit.

Plattan hemsöks av ett dåligt förhållande vilket Jorja tydliggör på bland annat Broken is the man – där det det blir tydligt att händelserna har färgat artistens världsbild starkt. ”Jag är trött på allt, the fake shit” beklagar hon sig därtill i She Feels. Helheten känns relaterbar och artistens röst säljer varenda stavelse.

Så – faller eller flyger Jorja Smith på Falling or Flying? Det vore bisarrt att föreslå något annat än det senare.

Vill du höra Smiths egna ord om albumet, så tycker jag du ska kolla in denna charmiga intervju av Nadeska på Apple Music.

Jorja Smith

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011