Det var i början av sommaren som Jessica Falk släppte singeln I don’t know why, som då blev första smakprovet från hennes EP Survivors. Låten i sig gav lyssnaren skönt medryckande countrypop som jag personligen kände passade både fans av just country och mer renodlad pop.

Skicka in din musik

Nu har sommaren gått och Jessica släpper nu hela EP:n. Fyra låtar blir det allt som allt som vuxit fram under några år i countryns hemstad Nashville. Låtarna hämtas från några tuffa år för sångerskan, som gått igenom svår sjukdom och tragedier.

Jag hoppas med min nya musik, kunna inspirera andra att ta vara på livet, njuta så mycket som möjligt, våga testa sina inre drömmar och inte ångra någonting. ”We are all survivors in this life.”

Jessica Falk

Jag skickade över en knippe frågor till Jessica för att djupdyka i arbetet med EP:n och hennes upplevelser i Nashville.

Hur känns det att nu släppa din EP Survivors?

Helt fantasiskt. Känslan är – äntligen!

Hur har responsen varit på första singeln I don’t know why?

Långt över förväntan! Den har gått bäst av alla låtar som jag tidigare släppt. Den har adderats i 15 länder och 25 radiostationer runt om i världen, bland annat i Australien, Nya Zeeland och UK. Just nu ligger den för andra veckan etta på en topplista i Danmark och femma i Skottland.

Du berättar att musiken och texterna vuxit fram under några år. Vilken var den första låt som blev färdig till EP och när skrevs den?

Det var faktiskt I don’t know why och den skrev jag och Vip Vipperman på ett hotellrum i Nashville 2013. Men den har behövt mogna fram. Den har ett starkt budskap om förlåtelse och jag har behövt de här åren för att vara redo att ge ut den.

Survivors är sista låten på din EP och även titelspåret. Du berättar att du haft några tuffa år bakom dig med sjukdom och tragedier. Någonstans känns det som titeln summerar det. Kan du utveckla hur du landade i titeln och händelserna bakom?

Det har varit många år av kämpande, dels för min dotter efter hennes olycka, som ni skrev om när vi släppte duetten Make a change 2017, och så fick jag en mycket ovanlig sjukdom som var en hårsmån från att ta mitt liv vid två tillfällen. Jag fick en andra chans. Så därför känns EP:n Survivors som en milstolpe efter allt och eftersom det mesta har ordnat sig idag med dottern och jag är friskförklarad. Jag känner mig som en stark överlevare och hoppas kunna peppa och inspirera andra att inte ge upp hoppet genom mina nya låtar.

Låten Survivors är en riktigt peppande låt. Jag och min producent och vän Scott Baggett har alltid pratat öppet och mycket om livet och under mina år i Nashville och 2015 så skrev vi låten tillsammans. Survivors har mycket dramatik i sig, precis som det kan vara i livet.

Jag sjunger om att det fanns en tid som jag kände mig oerhört ensam och ledsen hela tiden. Vi människor är dåliga på att prata om det vi är med om och tror därför att vi är ensamma. Men vi alla går igenom olika saker som vi sedan kan stötta andra genom våra erfarenheter med.
Med textraden ”We are strong enough to make it through the night… We are all survivors in this life” vill jag förmedla att vi människor är många gånger starkare än vi tror… Den erfarenheten blev jag klar över efter att min mamma omkom i tsunamin, 53 år. Det tog några år innan jag förstod hur livet skulle ta sig vidare, men när jag bestämde mig för att försöka börja leva, så började jag för första gången skriva musik, som sedan tog mig till Nashville 2010.
När vi tar oss igenom svårigheter i våra liv, så upplever vi många gånger att vi känner oss starkare. Det kluriga kan vara att inte fastna i bitterhet och ilska. Vi kan inte välja vad vi drabbas av, men till slut handlar allt om vad vi gör av våra erfarenheter.

Vilken låt på EP:n var en större utmaning att få till, antingen text- eller produktionsmässigt?

Survivors, mer för att jag vill få fram alla känslor jag hade inom mig där och då. Men Scott Baggett är en mästare på att ”översätta” det jag vill förmedla i min musik och mina texter.

Du har släppt musik sedan början av 10-talet. Hur känner du själv att ditt artisteri och låtskrivande utvecklats under dessa år?

Enormt mycket. 2010 visste jag knappt vem jag var, vad jag ville och jag var rätt vilsen. Idag har jag hittat mig själv och mitt rätta uttryck fullt ut och det har jag verkligen mina vänner och kollegor i Nashville att tacka för. Jag känner mig stolt över att jag vågade ta chansen trots att jag var livrädd där och då. Att få skriva med hitmakare i Nashville och få spela in med några av världens främsta musiker, är den bästa skola jag gått. Åldern är verkligen bara en siffra, det talade de om för mig tidigt.
De har peppat mig att våga tro på mig själv och att våga leva min passion fullt ut. Mitt driv är fullt ut att inspirera människor till att göra aktiva val och våga leva sina liv medan de kan. Väna inte!

Jag blev inbjuden av musikerlegendaren Charlie McCoy att spela in mina fyra första låtar 2010, tillsammans med musiker och låtskrivare som skapade musikhistoriens hits under 50-90-talet. McCoy var exekutiv producent och jag som var rätt trasig efter tsunamin, trodde just ingenting om mig själv där och då utan var mest glad över att ha hittat tillbaka till livet. Men de trodde 100% på mig som musiker och låtskrivare och erbjöd sig att spela in ett helt album och att börja skriva låtar tillsammans med mig. Det kändes som en dröm och den har bara fortsatt.

Idag har jag gett ut två album och några singlar sedan första resan och jobbar med några av världens främsta musiker och låtskrivare. En helt vanlig tjej från Sundsvall, som aldrig ens drömt om att bli artist. Mitt driv genom alla år har varit att möta människor genom musiken, vilket jag har gjort på alla möjliga sätt genom, pianobarer, körledare mm. Artisteriet har växt fram genom åren, när jag blev trygg och jag bärjade med att föreläsa om min historia i kombination med musik – ”Från Khao Lak till Nashville”.

När jag sa JA till livet, så öppnade sig Nashville för mig. Så därför uppmanar jag alltid alla som kanske inte vågar ta den där chansen, att fråga sig ”Vad är det värsta som kan hända?” Du kommer i alla fall aldrig ångra att du testade.

Vad skulle du ge för råd till dig själv nu som du inte visste när du började?

Våga tro på att du ”har det” när andra säger det, tveka inte! Känns det rätt, så kör!

Pressbild

Nämn några artister har varit stora inspirationskällor för dig genom åren och på vilket sätt.

Oj, det är svårt att göra ett urval.. För att nämna några kvinnliga förebilder, Dolly Parton, Loretta Lynn, Lynn Anderson, Shania Twain, Norah Jones, Diana Krall, Taylor Swift med flera. Sedan har jag massor av manliga som Elton John, Keith Urban, Garth Brooks och Brad Paisley.
De har inspirerat mig som låtskrivare, artister och för deras styrka och drivkraft, trots starka livsöden för några av dom. Pianisterna har förstås inspirerat mig som pianist genom åren och i min musik hörs en blandning av country, pop, rock, men även lite klassiskt.

Berätta om ett favoritminne kopplad till musik.

Ett stort ögonblick var när jag spelade in mitt album Just Do It 2014 tillsammans med bland andra musikerlegendaren Bobby Wood i Addiction Studios i Nashville. När vi var klara så berättade han att kommande vecka skulle spela in Garth Brooks come back-album, som ingen visste om. Bobby frågade om jag ville följa med och träffa Garth i studion, vilket jag gjorde. En supertrevlig världsstjärna som sa att om jag skrev musik med Bobby Wood, så kan det bara bli bra och önskade mig lycka till med albumet. Ett minne för livet!

Hur är det att jobba i Nashville?

Lättsamt, inspirerande och amerikaner är mycket bra på att lyfta andra när de ser om någon har potential. De går igång på människor som fortsätter tro på sina drömmar och livet, trots motgångar och det har jag ju verkligen gjort. Jag vet ärligt talat inte om jag hade överlevt den svåraste perioden utan de här musikervännerna i Nashville. Nashville var min livboj under många år. Min tacksamhet är djup och Nashville känns som mitt andra hem.

Hur träffade du och byggde upp relationer med dem du samarbetat med på låtarna, så som Scott Baggett?

Jag har lätt att komma nära människor. Sedan jag började jobba i Nashville, så har jag alltid tänkt – vad än du gör, var bara dig själv!
För oavsett vad vi åstadkommit i livet, så är vi alla i grunden rätt likadana och alla de jag jobbat med har haft lätt för att prata om livet och därför har det varit så lätt att skriva låtar med dom. De har också introducerat mig för flera andra fina låtskrivare och musiker.

Efter att Charlie McCoy producerat mitt första album så kom jag i kontakt med Scott Baggett, genom min vän Dan Ekbäck, som jobbade med Stikkan Andersson och han flyttade till Nashville på 90-talet. Han introducerade mig för Scott, först gav uttryck att vara rätt tuff. För han frågade vad jag ville med min musik och sa att han jobbar bara med människor han gillar och om han gillar musiken. Han behöver inte göra annat, konstaterade han. Hjälp tänkte jag! Nu gäller det..

Jag spelade live för Scott där och då och han gillade verkligen det jag gjorde och sa att han ville både skriva låtar med mig och bli min producent. Han bjöd mig på middag och sedan skrev vi våra första låtar Just do it och Wide Open. Idag är vi nära vänner och pratar oftast några gånger i veckan.

Hur är det att jobba i med musik i USA?

Jag känner mig fri när jag gör det och känner att jag kan vara mig själv 100%.
Inspelningarna sätts oftast snabbt och ger en enorm energikick! Jag har lärt mig enormt mycket genom att vara med i produktionerna hela vägen.

Vilka platser i staden och staten skulle du säga är måsten att besöka?

Självklart måste The Bluebird Café, The Listening Room, Grand Ole Opry, BB King’s Blues Club och Bourbon Street and Boogie Bar besökas, för att nämna några. Sedan rekommenderar jag att ta en guidad turisttur med Country Music Hall of Fame till anrika Music Row-området, där mycket av vår musikhistoria skapades. Det är min vän Ron Harman som håller i dessa turer och de kan jag varmt rekommendera. Självklart ett besök på Musicians Hall of Fame och Country Music Hall of Fame så får du hela Nashvilles musikhistoria.
Vill du äta amerikansk ”husmanskost” så rekommenderar jag varmt Cracker Barrel.

Du kommer även släppa musikvideor till låtarna på EP:n. Hur arbetade ni fram dem utifrån varje låt?

Det är artisten Erik Linder som numera även jobbar med film, som skapat mina musikvideos sedan 2019.
Han är fantastisk att samarbeta med och vi arbetar alltid kreativt fram ett manus genom texterna och vad vi vill förmedla. Vi har verkligen gått ”all in” för att förmedla känslan i låtarna och vi har även med skådisar i olika scener. Jag ser fram emot att dela dessa med alla!

Vad händer nu framöver för dig?

På releasedagen 15 september, har vi en stor konsert på Scalateatern i Stockholm och vi är 9 musiker på scenen. Så är det någon som vill njuta av Nasvhille i Stockholm, så är ni välkomna dit.
Dagen efter har vi releasekonsert på Q Bar i Sundsvall.

Jag kommer även att släppa en Nashville-duett med Jan Johansen framöver och 2024 kommer min bok Ångra ingenting, som jag skrivit tillsammans med en känd författare.

Jessica Falk

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011