Änglamark blev den sista visa som skalden Evert Taube gav ut innan sin död 1976.
Låten i sig skrev för Hasse Alfredson och Tage Danielssons film Äppelkriget från 1971. En film som handlar om att rädda natursköna Änglamark från att exploateras och bli nöjesfältet Deutschneyland. Ett tema som känns än mer aktuellt idag, när vinst går före klimat och natur vilket känns som en ond spiral mot mänskligt fördärv.

Popmuzik Lover Patreon

Evert Taube var sedan länge aktiv för att skydda naturen och hotade miljöer. Att skriva en visa till en film som bygger på samma engagemang var med andra ord inte något som kändes otänkbart för honom. Han fick även en liten roll i filmen.

Ledmotivet Änglamark spelades in och framfördes i filmen av Everts son Sven-Bertil. Låten låg sedan 16 omgångar på Svensktoppen under 1972 (filmen kom ut i slutet av December 1971) och nådde som bäst en förstaplats på topplistan.

Änglamark har med åren blivit synonymt med Sverige och framför allt den svenska sommaren. Jag såg tillexempel hur låten klättrat till en topp 20-placering under Midsommarafton, så det var många som drack snaps till den låten under helgen. Samtidigt är det en oerhört vacker skildring av naturen och hur vi bör förvara (och försvara) den efter bästa förmåga. Budskapet är som sagt lika aktuellt nu på 20-talet, som det var på 70-talet.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011