Soul, gospel och starka melodier, så låter det när före detta gospelsångaren Prince Prime släpper sin första svenska EP Förlorad. Strax innan släpp ställde vi några väl valda frågar till denna lovande debutant.

Svensk Pop Apple Music

Aktuell med din första EP, om du skulle försöka formulera känslan i kroppen med tre ord, vilka skulle de vara och varför? 

Välsignad, Positiv och Nervös.

Hur har skapandeprocessen sett ut? 

Det har varit en lång process som tagit oss igenom pandemin, uppfostran av våra barn och förändringarna i våra liv. Insiktsfull har det varit, speciellt för mig.

Vad är det som gör att det känns rätt i tid att släppa EP:n just nu? 

Det känns naturligt att släppa det nu för att jag har hållit på länge med musik och till skillnad från när jag gör musik på engelska så kändes det inte som att det var rätt tidpunkt eller relevant på nåt sätt. Det känns som att språket gör en stor skillnad eftersom allt det jag skriver och sjunger i EP:n har hänt mig här i Sverige. Mitt hem där jag har spenderat största delen av mitt liv. Det är skönt att få berätta det genom min gåva.

Finns det något genomgående tema eller röd tråd som du vill förmedla på låtsamlingen? 

Den röda tråden i EP:n är Reflection. Jag har levt ett ganska gott liv trots allt inser jag nu. Allt ledde till kärleken som jag har längtat efter. 

Vad har det betytt för dig att skriva dessa låtar? 

Det har betytt mycket för mig att skriva dessa låtar för att det mesta har hänt under en ganska svår period där jag har sökt meningen med mitt liv och kämpat med psykisk ohälsa, depression och förlust. Min story är inte färdig med denna EP. Det finns så mycket mer jag vill berätta om mitt liv och allt jag gått igenom. För mig är det terapi.

Finns det något spår på EP:n som betyder extra mycket? 

Rubina är min favorit låt för den handlar om min dotter. Hon är allt för mig. Allt jag gör är för henne.

Låtarna är ett samarbete med producenterna LRM och hur har det samarbetet sett ut och hur träffades ni? 

Jag träffade LMR år 2016 innan min dotter föddes. Dom skulle producera en låt med Finess för Lyckliga Gatan som gick på TV4. Finess skulle tolka Stad i ljus av Py Bäckman och ville att jag skulle sjunga refrängen på den. 

Efter det så hörde Masse av sig till mig om att göra en gospel inspirerad projekt tillsammans med låtskrivarna Linn och Rawa och jag var lite tveksam i början eftersom jag bara hade sjungit på engelska och var osäker på min förmåga att skriva musik på Svenska. Men jag tackade ja för att jag älskar utmaningar och resten är början av en ny kapitel i Svensk musik. 

Foto: Esse

Du har ett förflutet inom gospel, vad  tar du med dig för lärdomar från den tiden in i din egen musik? 

Känslan man hör när man lyssnar på gospel är det viktigaste och det jag tar med mig från min tid i Tensta Gospel Choir. Oavsett vad jag sjunger så vill jag förmedla en ärlighet och skörhet. Jag vill helst inte använda så mycket autotune för det tar ifrån kryddorna i rösten som ger en identitet till min röst. 

Vilka är din musikaliska husgudar och varför?

James Brown för hans röst och performance! Michael Jackson för hans dans men även stämma,  D’angelo för att han bara är Different. Anthony Hamilton för att hans röst gråter med varje ton han tar. Det finns mer, men dessa är mina favoriter genom tiderna och som är genier.

Utanför artisteriet är du även med i musikalen HAIR, hur är det att förena musikallivet med ett soloprojekt? 

Det är mycket å hålla koll på just nu för man måste vara i topp form när man kör musikal. Kroppen och rösten måste orka och jag måste tänka på vad jag äter och dricka mycket vatten. Disciplin är något som jag måste ha nu under dessa tider men under sommaren kommer jag i stort sett vara fokuserad på solokarriärer då vi har sommaruppehåll från HAIR. Tanken är att försöka ägna mycket mer tid åt att promota EP:n och jobba med andra Svenska artister. Jag är med i Blacknuss också för övrigt och det har jag saknat under tiden när jag har varit på teatern.

Du har även körat bakom en hel del andra artister, vad har dessa erfarenheter lärt dig?

Mycket låtar! Haha

Man lär sig mycket om att vara professionell och ha koll på vad den artisten man köra bakom vill ha och att göra så bra som möjligt. Man vill göra andra bättre. Mest är det bara så kul att sjunga med andra sångare och sångerskor i olika sammanhang. Varje artist är inte som den andra så man lär sig oxå att anpassa sig efter dom kraven som ställs på en. Erfarenhet är den bästa läraren och man måste ha tålamod när man jobbar med andra. Att köra bakom någon gör så att man blir bättre själv på att sjunga. Många kan sjunga lead men som körsångare är man mer som ett instrument. Det gör det enklare för artisten att fokusera på att leda låten och uttrycka sig själv. 

Kommer du ihåg ditt första musikaliska minne och skulle vilja dela med dig av det?

Mitt första musikaliska minne var när jag var 5 år och min pappa kom till Zimbabwe för att se mig. Jag kommer ihåg hur han satt och spelade gitarr och jag kom och satt med honom och sjöng med. Han gick bort 2010 och jag saknar honom jättemycket. Han var min största musikaliska förebild och när jag började skriva raptexter så var han mitt största fan. Varje gång jag hade en spelning så var han i publiken och skrek ”THAT’S MY SON!” Jag önskar att han var här och såg hur mycket jag har utvecklats både som person och artist.

Han skulle vara stolt!

Foto: Esse

Vilken är den senaste sökta låten på din Spotify och varför? 

Min senaste sökta låt på Spotify är Agolo av Angelique Kidjo. Den sökte jag för att köra mig texten för att jag skulle vara med och köra den på Polarpriset 2023 som en hyllning för hennes musikaliska och humanitära resa. Det var nog en av dom bästa kvällarna i mitt liv. Min pappa hade varit stolt för han älskade henne. 

Avslutande fråga, vad har du för förhoppning på lyssnarnas möte med din EP? 

Jag hoppas att folk som lyssnar på min EP blir glada och berörda. Jag gör musik för att dela med min talang och kraft med människor och hoppas att dom kan relatera till mina berättelser. Jag hoppas att dom verkligen kommer tycka om musiken, min röst och blir förälskad i soundet. Jag vill så gärna se alla på nån scen någon gång snart för att det är där jag och musiken kommer till liv.

Prince Prime

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011