Det har snart gått tre år sedan duon Hurts släppte sitt fantastiska självbetitlade debutalbum.
En skiva som blåste liv i den romantsika synthpopen igen. Där Theo Hutchcraft och Adam Anderson visade upp en välklädd image och lyckades med konststycket att ha en operasångare på scenen under sina konserter, utan att det på något sätt kändes konstigt.
De var som ett ungt och välekiperat Ultravox som levererade fantastiska poplåtar skapta för att både dansa och älska till.
Det är alltid imponerande hur just synthpop och välklädd går så hand i hand.
Hur Johan Kinde alltid syns välklädd eller Neil Tennant i Pet Shop Boys gärna har snygg figursydd kostym under konserterna.
En image Theo och Adam har tagit vara på.
”Vi gillar svarta kostymer med snygg passform och som har intressanta detaljer. För saken är den att våra kläder ger uttryck för vilka vi faktiskt är.”
Adam har suttit i intervjuer hela eftermiddagen och lyckas mellan orden få i sig det sista han har av sin macka som han fått på Sonys kontor i Stockholm.
Killarna är på blixtvisit i Sverige för att promota sin nya skiva Exile och jag fick möjlighet att samtala lite med Adam.

Popmuzik Podcast

Under åren som gått har gruppen turnerat flitigt runt hela världen. Vi här i Sverige har vid ett antal tillfällen fått uppleva gruppen. Men de har även varit i länder och städer där få eller ens några andra utländska artister varit.
Speciellt i Östeuropa och västra Asien har de fått en stark fanskara.
”Vi har inte riktigt förstått varför vi blivit så stora just där.
Men det är otroligt med länder som Finland, Estland och Ukraina. Där måste vi ha säkerhetsvakter som möter oss på flygplatsen.
Saken är den att alla människor faktiskt uppskattar om de får lite uppmärksamhet. Det har gjort att om vi åkt till ställen i Ryssland där inga västerländska artister någonsin varit innan. Så gör det att de uppskattar oss extra mycket i de städerna. Vilket är helt otroligt roligt!”

-Några speciella minnen från era snart tre år på turné?
”Oj, det finns så många.
Jag har druckit whisky i en karaokebar i Japan med Jay-Z .
Vi har varit i över 50 länder.
Gjort en video på en svart strand på Island.
Vi har varit på minst 300 fester, samt en hel del andra saker jag aldrig kommer att berätta. Haha.”

För ett år sedan drog killarna ner på turnerandet och började jobba på sitt efterlängtade och viktiga andra album.
De stängde in sig i en studio i Manchester under tio månader och skrev.
”Jämfört med att turnera var detta en helt annan typ av galenskap.
För oss är det ganska pressande att skriva musik, men det var helt klart en snabbare process denna gång än med första albumet. I och med att vi spelat live såpass mycket under de senaste åren, hade vi liksom hittat formen för det vi ville göra denna gång.”
Resultatet blev en skiva som jag själv kallar för den bästa Depeche Mode -skivan den gruppen aldrig gjort sedan Songs Of Faith And Devotion .
Den är mörk, men ändå popig. Ena stunden känns den Coldplay andra hederlig Depeche.
”Jag tror att skivan är mer extrem åt alla håll.
Låtarna är antingen än mer mörka eller än mer ljusa än på första skivan. Arrangemangen är mer komplext och ljudbilden har ännu fler detaljer i sig.
Det är liksom en fortsättning på första albumet, fast mer av allt.”

Gruppen började producera skivan själva hemma i Manchester.
När sommaren kom visade det sig att de mer eller mindre skapat ett litet monster, som mest bestod av mörker. Detta var något killarna förstod skulle skrämma iväg fansen.
De vände sig än en gång till första skivans producent Jonas Quant här i Göteborg för att blåsa liv i den popådra första skivan så fördelaktigt levererade.
”Jonas har den där fantastiska popgenen som så många svenskar verkar ha, och som vi uppenbarligen saknar.
Vi tog bort några av de mest aggressiva låtarna och lät honom driva tillbaka popen till skivan igen. Det gjorde att Exile gick ifrån totalt mörker till en popskiva igen.”

Under 2012 har Hurts visat mycket kärlek till den svenska duon Say Lou Lou (före detta Saint Lou Lou), som släppte den fantastiska singeln Maybe you i somras.
Jag trodde först att tjejerna skulle vara denna skivas Kylie och få vara med på en låt på skivan. Men istället tar Hurts med dem på sin turné och vi kommer att kunna uppleva dem som förband när Hurts ställer sig på Debaser Medis den 18:e Mars, bara tio dagar efter att Exile släppts.

-Fast nu har ni varit så mycket i Stockholm, så nu får ni allt komma till oss i Göteborg också. Ni har ju trots allt spelat in skivan här.
”Ja, jag vet! Men ni har ju en festival där som vi hemskt gärna skulle vilja besöka, så vem vet, vi kanske kan komma till er då.”
Jag hoppas. För så mycket popkärlek denna stad skänkt Hurts är det nog dags att betala tillbaka lite.
Klart att alla vill se Theo och Adam på en scen i Slottsskogen tillsammans med tusentals fans som alla sjunger Stay medan solen går ner bakom trädtopparna och vi alla tar steget in i Hurts mörka och välklädda värld.

Exile släpps den 8:e Mars.

Lyssna på Exile:

Videon till Miracle :

Lyssna på första skivan:

Vill ni läsa min första intervju med Hurts inför debuten 2010, så hittar ni den här .

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011