Att kondolera innebär att man uttrycker sitt deltagande till de anhöriga till någon som avlidit. Att dela sorgen tillsammans. Samtidigt kan sorgen te sig i så många olika former och vid flera olika tillfällen. Sorgen är inte bara tårar och en jobbig stund. Det är också tankar av kärlek, minnen, nostalgi och även framtid. För vad händer efter det sorgliga ögonblicket?

Nordiska Favoriter

Gruppen Kondoleanser vill ta alla dessa känslor som skapas av sorg och forma det till musik. 2021 släppte de låten Empati. En låt som verkligen slog an på mig. Vackert, mörkt och det hela doftade Kent (som för mig är en garant för extremt bra musik). Efter den singeln blev det tyst om bandet. En tystnad som pågick genom hela 2022.

Men nu är de aktuella med EP:n Århundradets anekdot. EP:n föregicks av singeln I takt med tiden som går för någon vecka sedan. En mer pulserande poplåt med ett skönt driv och snyggt syntharrangemang som hamnar på andra sidan av spektrat mot Empati. Där den första var vemodig och sorgsen är denna mer upplyftande i arrangemanget. Någonstans säger det också vilken dynamik det finns inom Kondoleanser. Allt behöver inte vara deppigt rakt igenom. Det kan vara liv och dans också. Med en ständig blick mot döden, för den går hela tiden vid ens sidan genom Kondoleansers musiklandskap.

Att hela EP:n doftar vemod och dans är för mig den mest perfekta kombinationen. Grunden är synthar och straka melodier. Samtidigt är det spännande hur en låt som Fly / Fäkta går från ett svävande mörker under första halvan till något mer pulserande under andra halvan. Alltså, jag verkligen älskar denna typ av dynamik och arrangemang.

Det kanske låter trött med Kent-referenser när man ska beskriva någons musik, men jag som stort fan av den gamla gruppen tycker detta definitivt är på samma planhalva. Sedan är Kondoleanser något eget och unikt. Då Kent var bäst när de var som mest vemodiga, är Kondoleanser ständigt vemodiga. Ett band och känsla att omfamna för att dela sorgen tillsammans.

Kondoleanser

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011