När jag ser tillbaks på allting. Alltså, saxofonen är allt här. Så lysande! Det gav i alla fall mig en vibb av Springsteen. Lägg sedan till att det är Popmuzik-favoriterna Honey. som står för kören. Allt är liksom lyxigare och större. Från arrangemang till produktion. Med andra ord ett stort steg framåt för Division 7 som nu går mot sitt andra studioalbum som släpps under våren.

Svensk Pop Apple Music

Om singeln berättar bandet:

När jag ser tillbaks på allting är en hommage till våra nära och kära som står vid våra sidor när det blåser och lyfter oss när tillvaron inte vill dra jämt med en.”

Jag skickade över några frågor till bandet, som de svarar på här i bloggen.

Det har blivit en hel del spelningar i sommar. Vilket blev det bästa minnet från de olika spelningarna? 

Det finns många fina minnen men det starkaste är nog att vi som headliner fick vara med om den första upplagan av Gott Snack-festival. En företeelse som helt och hållet kom till livs tack vare hårt och envist arbete av Fredrik Söderholm (Max bror) och lusten och viljan hos många andra människor att ställa upp och hjälpa till. Förhoppningsvis blir det en grundbult i den svenska festivalsommaren framöver. Själva giget var i sig otroligt. Publikresponsen överväldigande. Det gjorde inte heller ont att se en tre meter lång uppblåsbar elefant studsa runt över publiken när vi spelade Majorna.

Jag fick härlig Springsteen-vibe av nya singeln. Speciellt tack vare saxofonen. När kände ni att låten krävde en saxofon? 

Kul! Vi hade faktiskt inte alls Springsteen i åtanke den här gången. Ursprungsinspirationen kom snarare från den ”folkaktiga” rock som Rod Stewart gjorde på 70-talet och som Florence & The Machine förvaltar idag. Och när det gäller saxen: Varje gång vi spelar in en ny låt ställer vi oss frågan ”finns det plats för saxofon här?”. Det har – som merparten av vår musik vittnar om – visat sig att svaret allt som oftast är ja. Ibland får den en mer perifer roll och fyller ut ljudbilden eller fetar till melodier. I andra fall får den ta all plats i ren Springsteen-anda. Här blev det något slags mellanting.

Foto: My Jonsson

Hur fick ni kontakt med Honey. och varför kände ni att just de skulle passa bra tillsammans med er i låten? 

Flera av oss har lyssnat på Honey. under rätt lång tid och klart uppskattat deras moderna Abba-sound och, framför allt, röster. Vi hörde av oss till dem i våras i samband med att vi skulle spela på Bar Brookyln i Stockholm för att kolla om de ville öppna för oss. Inga var gladare än vi när de tackade ja. Därefter var steget inte så långt att ställa frågan till dem om att medverka på När jag ser tillbaks på allting. Refrängen drivs av starka körer och vi kände på oss att deras röster skulle passa perfekt. Att blanda manliga och kvinnliga röster gör att ljudbilden blir fylligare och mer intressant att lyssna på.

Jag läste att När jag ser tillbaks på allting legat i träda i över 10 år. Hur kom låten till från början och hur har den utvecklats från idé tills nu? 

Det stämmer, den har funnits sedan runt 2011 och bryggan och refrängen är kvar sedan dess. Verserna gjordes om i samband med arbetet med det kommande albumet däremot. Minns inte så mycket om hur den kom till men känslan var rätt tidigt att det här kan bli en stor refräng och helst skulle man ha velat ha Tommy Körberg på sång för att fullt ut känna hur kraftfullt melodierna kan träffa en. Det har funnits lite olika versioner, bland annat en instrumental demo med orgel som har lite psalmkänsla över sig. Den kanske kan se dagens ljus lite längre fram, vem vet?

Är När jag ser tillbaks på allting är bra fingervisning om hur kommande albumet kommer att låta? 

Nej, bara en liten del av hur albumet kommer att låta. Precis som med Paradis Garage har vi tagit oss stora friheter när det gäller att samla ihop materialet till det kommande albumet. Varje låt får ha sitt eget liv och stöps i sin egen form. Den röda tråden kommer alltså inte heller den här gången att vara ett visst sound, utan snarare en samling låtar som vi tycker om.

Vad kan vi se fram emot under hösten med er? 

I direkt närtid (lördag 16 september) spelar vi på Pustervik tillsammans med Riga Tiger. Vår historik i Göteborg och förutsättningarna inför giget talar för att det kan bli minnesvärt. Resten av hösten blir det några få spelningar till och framförallt förberedelser inför albumrelease och nästa års övningar. Det ser ut som att allt kommer att bli några storlekar större under 2024 jämfört med tidigare. Men mer om det längre fram!

Division 7

Vad tyckte du?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011