I slutet av 1995 slog den ner som en bomb. Låten som helt förändrade klubbmusiken under 90-talet. Rollo, Sister Bliss och Maxi Jazz (samt på den tiden var även Jamie Catto med i gruppen) fick en monsterhit med singeln Insomnia. Där Maxi Jazz rappade att han inte kunde somna och Rollo och Sister Bliss sparkade igång de för låten karaktäristiska synthslinga inte gick att ta miste om. Saken var den att många andra akter använde samma stil på sina låtar efter att Insomnia blev en hit vilket ledde till en en juridiska tvister.

Favoriter Apple Music

Men originalet är ju som oftast bäst och Insomnia har av många omröstningar utsetts till en av genom tiderna bästa klubblåtar. Bland annat kom den femma i Mixmags omröstning om Greatest Dance Record of All Time.

Singeln släpptes i två omgångar 1995 och 1996 och lyckades under dessa år ta in förstaplatsen på den brittiska danslistan, samt tre på singellistan. Även i USA blev den en stor klubbhit där den hamnade på förstaplatsen på Billboards danslista. Här i Sverige hamnade låten på en fjärdeplats på singellistan samt etta på Swedish Dance Chart.

För mig var Insomnia en given magnet att ta mig ut på dansgolvet. Sedan älskade jag att ha låten i mina hörlurar och just Monster-mixen gick varm under mina gympass.

När jag igår på julafton nåddes av den tråkiga nyheten att Maxi Jazz gått bort, 65 år gammal, kände jag att det var läge att damma av denna episka klubblåt som aldrig går ur tiden.
Vila i frid Maxwell Fraser.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Apple Music Svensk Pop
Share.
Favoriter Apple Music

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.