I slutet av 1995 slog den ner som en bomb. Låten som helt förändrade klubbmusiken under 90-talet. Rollo, Sister Bliss och Maxi Jazz (samt på den tiden var även Jamie Catto med i gruppen) fick en monsterhit med singeln Insomnia. Där Maxi Jazz rappade att han inte kunde somna och Rollo och Sister Bliss sparkade igång de för låten karaktäristiska synthslinga inte gick att ta miste om. Saken var den att många andra akter använde samma stil på sina låtar efter att Insomnia blev en hit vilket ledde till en en juridiska tvister.

Nordiska Favoriter

Men originalet är ju som oftast bäst och Insomnia har av många omröstningar utsetts till en av genom tiderna bästa klubblåtar. Bland annat kom den femma i Mixmags omröstning om Greatest Dance Record of All Time.

Singeln släpptes i två omgångar 1995 och 1996 och lyckades under dessa år ta in förstaplatsen på den brittiska danslistan, samt tre på singellistan. Även i USA blev den en stor klubbhit där den hamnade på förstaplatsen på Billboards danslista. Här i Sverige hamnade låten på en fjärdeplats på singellistan samt etta på Swedish Dance Chart.

För mig var Insomnia en given magnet att ta mig ut på dansgolvet. Sedan älskade jag att ha låten i mina hörlurar och just Monster-mixen gick varm under mina gympass.

När jag igår på julafton nåddes av den tråkiga nyheten att Maxi Jazz gått bort, 65 år gammal, kände jag att det var läge att damma av denna episka klubblåt som aldrig går ur tiden.
Vila i frid Maxwell Fraser.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011