Dags för lite mer stämningsfull julmusik i bloggen.
Det är trion Lojaka som här sjunger om helgonet Lucia i låten med samma namn. Resultatet är en vacker och mörk folklåt som berättar Lucias historia. Från jungfru till martyr och sedan ljusets bärare här i norr.

Skicka in din musik

Jag tyckte det var fint med en låt som fokuserade på just Lucia och inte på julen generellt. Det kändes som något nytt, även om traditionen kring luciafirandet pågått länge i landet.

Jag bad Louise Ljungberg i gruppen berätta mer om låten och vilka Lojaka är.

Vilka är Lojaka?

Lojaka är en grupp som består av tre tjejer från olika delar i Sverige.
Louise Ljungberg från Älmhult, Jasmine Saamel från Eskilstuna och Katarina Hemlin från Göteborg.

Hur kom ni fram till namnet?

Namnet är en ihopsättning av våra två första bokstäver. Vi tyckte det lät som ett nordiskt sagoväsen, så det fick det bli.

De låtar ni släppt är vemodiga folkvisor och lite mörka. Hur hittade ni ert sound? 

Vi läste singer-songwriter på Linneuniversitetet ihop och hamnade i en uppgift i samma grupp. Uppgiften var att skriva en låt ”in the style of…” och valfri artist. Vi fnissade lite då vi skapar helt olika genrer på varsitt håll. Jasmine är pessimistpoppens prinsessa, Katarina är visornas drottning och jag skapar mycket pop-ballader med en del 00-sound. Men efter mycket bollande fram och tillbaka kom vi fram till alla vi alla tycker om Nordman – så varför inte göra en låt ”in the style of Nordman”. Så blev vår första singel Spåren som aldrig kom hem till. Efter det bestämde vi oss för att det var ganska roligt med ett musikprojekt där vi får sjunga om vemod, gamla sagor, mytologi och väsen i folktoner.

Pressbild

Hur kom tanken på att göra en låt om just Lucia?

Jag älskar Lucia-tåg och musiken. Jag började sjunga på en rad i låten en dag och föreslog för tjejerna att vi skulle göra denna. De hakade på och så började arbetet.

Hur arbetade ni fram låten?

Då vi bor på olika ställen i Sverige är det inte alltid självklart att kunna ses. Men vår f.d. klasskompis Julia (artist: JUNI) hade planerat ett songwriting camp för klassen och vi åkte alla dit. Då tog vi en av dagarna att finslipa och skriva låten Lucia. Efter detta jobbade vi på distans med inspelning osv. 
Förra låten producerade primärt Jasmine, så jag producerade Lucia-låten. Även om vi egentligen co-proddar, men en har ”huvudansvaret” för enkelhetens skull. 

Vad är planen framöver för Lojaka?

Vi har lite olika väsen, historier och myter vi tycker är spännande som vi säkert kommer skapa musik om. Vi gör ju musik på varsitt håll också som tar mest fokus men vi vill alla fortsätta skapa mörk folkmusik som ger folk rysningar. Vi har fått mycket härlig respons för båda låtarna, så det är väldigt roligt! Fortsätter det så här så spelar vi också gärna vår musik live någon dag!

Följ Lojaka på sociala medier

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011