Rubriken är absolut lite clickbate:ig. Men ändå inte.
Det finns ett sätt där du som oberoende artist kan öka dina intäkter och det ganska mycket. Men det kräver lite övertalning. Låt mig berätta.

Svensk Pop Apple Music

Den oberoende artisten L.Dre lade för ett tag sedan upp en video på YouTube där han sammanfattade inkomsterna han fick mellan två låtar som streamats fyra och en halv miljoner gånger vardera. Den ena låten hade streamats 4,5 miljoner gånger på Spotify och den andra 4,7 miljoner gånger på Apple Music.

Summan han fick in för dessa streams var $11.684 på Spotify och $24.201 på Apple Music.
Per stream är det 0,0026 på Spotify och 0,0051 på Apple Music. Nästan dubbelt så stor återbäring för streamen mellan de båda plattformarna i detta fallet.

Att det är stor skillnad mellan det Spotify betalar ut och det Apple Music betalar ut har varit allmänt känt, men detta är en ganska grotesk stor skillnad skulle jag säga. Jämför du sedan mellan Spotify och Tidal blir skillnaden ännu större i och med att de betalar ut ännu mer än Apple Music.

Detta betyder att om man som artist lyckades övertala 50% av ens följare att byta plattform till en mer ”artistvänlig”, så hade en miljon streams gått ifrån $2600 i inkomst från bara Spotify till $3850 om 50% kom från Spotify och 50% kom från Apple Music. Det är ändå ganska mycket pengar som du helt missar för att dina fans väljer att streama dig på en plattform där du tjänar mindre.

Jo, jag vet att Spotify är en enormt mycket större plattform i form av användare och att det du idag får från Tidal och Apple Music är mindre fickpengar än du ens fick som treåring i veckopeng. Det gör Spotify till plattformen där du överhuvudtaget tjänar några pengar på. Idag.
Men om du vill vill tjäna mer pengar i morgon så är det som sagt att få lyssnarna till andra plattformar som är enda sättet att du ska kunna få en löneförhöjning. För om hälften av dina fans väljer att lämna Spotify och exportera sina spellistor till Tidal eller Apple Music, så har du ju fortfarande kvar en stor del av Spotify-kakan, men du får också en större del av hela streamingkakan som ger dig mer avkastning per stream.

Jag har varit inne på dessa tankegångar tidigare i bloggen. Att det är sundare för marknaden och framförallt för artisten om streamen (och makten) spreds ut mellan plattformarna. Detta räkneexempel tycker jag gör det ännu mer tydligt att det finns alternativ som skapar bättre förutsättningar för artisten. Om man då som lyssnare, som fan, på riktigt vill stötta den musik man älskar, så ska man välja just Tidal eller Apple Music före Spotify. Båda plattformarna finns för iOS och Android och i grund och botten har de samma funktioner som Spotify. Men med den stora skillnaden att den oberoende artisten faktiskt skulle kunna leva lite bättre på musiken från streamen. Det skulle jag säga är värt att tänka på. Både som musikkonsument och som artist.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011