Det är roligt att känna hur bloggen utvecklas.

DOLBY ATMOS

När musikbolag hör av sig och frågar om vi vill göra poddintervjuer eller Popmuzik TV-intervjuer med artister, så har vi någonstans satt en nivå för hur intervjuer i en musikblogg ska göras på 20-talet. Tekniken finns där, redo att användas och det är smidigt att spela in både poddintervjuer och hålla videointervjuer över zoom.

Personligen älskar jag när jag kan maila en artist och fråga om vi kan köra en spontan videointervju och några minuter senare sitter vi ansikte mot ansikte via våra skärmar och pratar om personens senaste släpp. Det ska och behöver inte vara svårare än så.
Jag minns förr, när det mest var komplicerat att få till en intervju. Inte komplicerat som i att det var svårt att få till, men det var omständigt. ”Du har 8 minuter på dig”, brukade någon säga innan telefonen lämnades över, eller så var det någon person i Storbritannien som skulle koppla över ett knastrigt samtal till artisten som sedan satt i en bil och skulle parkera, samtidigt som hen skulle berätta om sin nya singel.
Jag förstå att det behöver vara mer uppstyrt om man har en fullspäckad dag med en artist och där det kanske är viktigare att göra ”roligt content” till musikbolagets Instagram än att snacka med en musikblogg från Göteborg, som man ändå bara är i när det är Way Out West och allt däremellan är… vad? Regn och fiske? Jag vet inte… Men någonstans är det så mycket roligare att spontant koppla upp sig med en artist som faktiskt vill vara där och prata om sin musik, än någon som gör sin femte intervju för dagen.

Med den nya tekniken känner jag att allt inte behöver vara skrivet, även om vi i bloggen regelbundet gör skrivna intervjuer också. Men jag tycker det är kul med teknik och de möjligheter som tekniken ger. Då blir det lite lyxigt att kunna erbjuda videointervjuer för artister och musikbolag. Att under tio minuter låta artisten, med sina egna ord berätta om sin musik och saker kring det. Är det bara vettig internetuppkoppling, lagom ljust och tyst i bakgrunden så kan man göra det var som helst. Efter det krävs lite redigering och putsning i iMovie och 20 minuter senare kan intervjun ligga uppe i bloggen. Teknik som 15-årige Johan hade dött för att kunna använda när han hade sina regissörsdrömmar.

Det är i det tekniska som jag personligen tycker Popmuzik står ut bland de olika musikbloggarna.
Sidan har varit responsiv sedan slutet av 00-talet, långt innan många dagstidningar ens var responsiva. (Responsiv = att sidan anpassar sig till olika skärmstorlekar). Jag har varit manisk över att sidan ska laddas så fort som möjligt för att vara en bra upplevelse varesig du besöker den via mobil eller en dator.
Vi är den enda musikbloggen i Sverige (en av få i hela världen) som även skapar spellistor för Apple Music. Inte för att många använder det i Sverige, men de som gör det vet att de alltid kan hitta bra och uppdaterade spellistor i bloggen för den plattformen. (I och med att jag själv använder Apple Music så sätter det någonstans också en personlig prägel på sidan att faktiskt använda den plattformen för spellistor).
Sedan 2018 har jag regelbundet bjudit hem artister för poddintervjuer. 137 avsnitt har det blivit. Nu senast så har det blivit fler och fler kortare videointervjuer med artister.
Slutligen har jag genom bloggen fått upp ett stort intresse för fotografering. Här försöker jag alltid ta med mig min kamera till konserter och festivaler för att dokumentera. Det gör att bloggen och dess sociala medier kan få unikt bildinnehåll någorlunda regelbundet.

Det är verkligen en mix av olika mediaformat samlade på ett och samma ställe för att lyfta fram dagens och morgondagens artister till dig som vill upptäcka dem. Inte helt dåligt för en oberoende musikblogg utan något som helst ekonomiskt stöd från mer än min egna ficka eller de som valt att stötta bloggen som Patreons. För mig är det just den kombinationen som gör bloggen rolig att driva vidare. Att jag ständigt upptäcker så mycket bra musik och att jag via bloggen får vara kreativ med dagens teknik och känna att jag utvecklar både mig själv och plattformen. Det är det som gör all den tid jag lägger ner på bloggen värd varje minut.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011