10

Det har gått 25 år sedan George Michael släppte sitt album Older. Ett album där sorg, vemod och saknad av artistens bortgång älskare sätter tonen. Men också ett album som gav oss några av det årets bästa klubblåtar. Om dance your pain away fungerar, så gör det definitivt det med några av låtarna på Older.
Med nyutgåvan av albumet får vi än en gång uppleva musiken som är både tidlös och otroligt välgjord. Ett album som inte bara är George Michaels absolut bästa, utan ett av de bästa album som gjort.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Vill du känna dig gammal?
Det har gått hela 25 år sedan George Michael släppte sitt mästerliga album Older. Jupp, det kändes som i går, men det var den 13:e Maj 1996 som sångaren släppte sitt tredje album och första efter att han lämnat Sony Music för Virgin. Jag minns att säljaren på Virgin var väldigt exalterad av albumet och de var ju någonstans tvungna att verkligen bevisa sig för artisten med att göra Older till en stor hit. Hela sex singlar gav albumet oss – och vilka singlar sedan.

Nordiska Favoriter

Den första singeln från Older var den bossanova-doftande Jesus to a child som släpptes i början av året. En hyllning till Michaels älskare Anselmo Feleppa som hade dött i AIDS och som satt sångaren i en ganska lång sorgepreiod. Det är nog därför låten träffar så hårt in i hjärtat. Att orden George sjunger verkligen får en att känna den saknad och tomhet som artisten själv upplevt. Sedan är det otroligt snyggt med den spanska gitarren som lyfts fram i låten. Låten i sig blev en enorm succé för artisten med förstaplats på singellistor i bland annat Storbritannien, Spanien, Norge och Australien. Här hemma i Sverige lyckades den slå sig upp till en andraplats.

Efter den mer vackra och avskalade inledningen tog George ut oss på dansgolvet med singlarna Fastlove och Spinning the wheel. På Fastlove samplar artisten Forget me not av Patrice Rushen från 1982. Det är en så lysande sampling här måste jag säga och sätter lite av pricken över i:t för låten. Tempot skruvas upp en aning på Fastlove pt. 2 som fanns med på singeln, men också på remixarna av Forthright som samarbetade med George Michael på flera av singlarna från albumet. Det är extra kul att just dessa remixar nu får se dagens ljus när Older Expanded Edition släppts. Tillsammans med mixarna på Spinning the wheel och Star People blir det verkligen en resa tillbaka på minnenas boulevard för min del som älskade remixarna från Older när de släpptes. Det var dessa låtar som vi dansade till varje lördag på Bacchus innan stället stängde ner året därpå. Visst kunde vi höra George Michaels låtar även sedan på de olika klubbar som öppnades runtom i Göteborg efter den anrika bögklubben stängt, men någonstans var det där och då som just Fastlove och Spinning the wheel satt en stark prägel på musiken vi dansade till.

För mig är dock Older bäst när George tittar inåt. Låtar som just Jesus to a child samt titelspåret, You have been loved och The strangest thing (som även den producerades upp till klubbarna året därpå) var alla magiska och gav en mer vemodig sida av artisten som verkar grubblande och frågande till livet och döden. Tankarna från Feleppas bortgång är påtaglig i låtarna och sorgen djup. Produktionen mjuk, med inslag av jazz, soul och bossanova. Det är nog det ultimata dinner album, om man ska vara ärlig. Väljer man bort några av de mer upptempolåtarna på albumet sätter det en perfekt stämning för vin och konstruktiva samtal.

När Older kom var det ett album som fick mig att se George Michael i ett helt annat ljus. Den vemodiga och sorgsna. Även om som sagt han bjöd på några av det årets bästa klubbhits, så var det så mycket smärta, saknad och kärlek i låtarna.
Nu när jag lyssnar igenom albumet igen tillsammans med alla bonusspår skulle jag nog säga att det är ett av de bättre album som gjorts. Definitivt George Michaels bästa. Där råder ingen tvivel. Men just det att skapa ett så tidlöst album, samtidigt som det är så otroligt förknippat med mitt egna 90-tal gjorde mig både glad, ledsen och lite rörd.
Här får man nog ge producenten Jon Douglas en stor elloge för att ha hjälpt Michael skapa ett album som faktiskt håller så otroligt bra 25 år senare. Där många låtar kan låta enormt tidstypiskt, där och då. Så är Older ett album som kommer att kännas lika aktuellt och välgjort om ytterligare 25 år. Det råder ingen tvekan om.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011