8

Det känns som Barbie: The Album på riktigt representerar både musiken och artisterna 2023. Det är en imponerande samling låtar och sångare Mark Ronson samlat ihop för att sätta tonen till Greta Gerwigs Barbie-film. Visst, det är inte rakt igenom lysande, men det är tillräckligt många bra låtar för att kompensera de som är mindre bra. Det kommer nog dröja länge innan vi får ett liknande popalbum för en film igen.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Få filmer har varit så hypade som Greta Gerwigs Barbie-film. Mattels docka i sin plastvärld har skapat nostalgi över generationer och Warner var tidiga på vågen med att göra alla sociala medier till rosafärgade reklampelare för filmen. När dammet lagt sig efter premiärhelgen blev filmen den mest inkomstbringande för året och den film regisserad av en kvinna som dragit in mest pengar under sin premiärhelg. Inte dåligt för en 64-årig plastdocka.

DOLBY ATMOS

När det kommer till musiken är det Mark Ronson som står som producent. Han har valt ut artisterna och varit med och skrivit merparten av låtarna på albumet.
Om någon vill ha ett album som representerar musiken 2023 så skulle jag nog säga att man ska lyssna på Barbie: The Album. Det är en väldigt bra popmix av dagens artister och genres relaterade till pop. Det är definitivt här Ronson lyser igenom med sin fingertoppskänsla. Att han skapar ett mestadels upplyftande album som andas idag, samtidigt som det känns brett utan att bli allt för spretigt. Det är inte ett rakt igenom perfekt album, det kan jag inte påstå. Men jag tycker de mindre lyckade låtarna vägs upp av albumets helhet och att det inte är långt till nästa – bättre – låt när det väl kommer något som inte helt faller mig i smaken.
Samtidigt är det skönt att äntligen få ett soundtrack till en film vars musik är skriven för själva filmen, och inte bara valda för att passa in. Det kändes som det var längesedan vi fick ett sådant rakt igenom välarbetat soundtrack till en film.

Med artister som bland annat Dua Lipa, Charli XCX, Sam Smith, HAIM, Billie Eilish, Dominic Fike och Ava Max har Ronson satt ihop en imponerande laguppställning för albumet. Det säger ganska mycket om honom som producent, samt Greta Gerwig som regissör, men också den genomslagskraft som Barbie fortfarande har.

En intressant sidonot är väl att Aquas monsterhit Barbie girl inte är med på soundtracket, vilket ändå känns lite konstigt. Varesig originallåten eller Tiëstos nya remix på låten är med. Dock har Nicki Minaj och Ice Spice samplat låten i låten Barbie World, så det får väl räknas som nära nog. (Även om det i sig är en av de mer so-so-låtarna).

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011