Alex Eklund släpper den kanske mest personliga låten han skrivit. Det är inte jag började formas redan förra sommaren och talar om ett tidigare förhållande. Här hör vi sångaren grubbla över hur det blev som det blev likt ett urklipp ur en dagbok. Detta till ljudet av atmosfäriska gitarrer och stort reverb. Tagen av den känsla som förmedlas i den aktuella singeln ställde vi några frågor till Alexander strax innan release.

Skicka in din musik

Aktuell med Det är inte jag. Hur kom låten till?

– Låten kom till att jag fick en melodi i huvudet en sommarnatt 2021 som jag snabbt spelade in lite halvt viskandes, haha. Jag skrev klart ungefär två tredjedelar av låten den natten. Det var en sån låt som skrev sig själv. Själva låten handlar om mitt förhållande som hade tagit slut ett halvår tidigare. 

Som jag förstår skrevs låten förra sommaren och är väldigt personlig. Är det därför den släpps ett år efter den skrevs? 

– Dels därför! Det är alltid läskigt att göra något så personligt. Det är som att dela en sida ur sin dagbok med hela världen. Men sen så skrev klart låten helt detta år i april, sedan skulle studio bokas in och jag skulle bli nöjd med produktionen. 

Vad handlar singeln om för dig och vad har den betytt att skriva? 

– För mig handlar låten om att man har kommit till den perioden efter ett förhållande tagit slut att man bara önskar den andra väl. Låten handlar om att livet kom emellan och kanske inte att känslor svalnat, vilket då såklart kan bli ett väldigt jobbigt break-up. Tills man kommer till insikt att vet du vad, jag var helt enkelt inte rätt för dig just nu, men jag hoppas att du hittar den som är den rätt för dig, för det förtjänar du. 

Minns du känslan den dagen låten skrevs? 

– Ja det blir ju natten i detta fall! Jag minns att det kändes väldigt bra. Det gör oftast det när en låt skriver sig själv. Jag dela även ett klipp utav låten på Instagram och TikTok där folk kommenterade att det ”kände igen sig” vilket gör mig glad att man kan relatera till det jag skriver. Musik är för mig terapi, både att lyssna och skriva. Så jag tycker det känns bra att kunna ”hjälpa” andra med min musik också. 

Kommer du ihåg den allra första låten du någonsin skrev?

– Ja den hette Sjung med mig och var en glad pepplåt som handlade om att allt löser sig alltid i slutändan! Jag skrev den när jag var runt 15 år! 

Det är inte jag är ömsint och rå i sin framtoning. Hur tänkte ni kring produktion för att matcha den här känslan? 

– Jag vill hålla det ganska simpelt och avskalat länge i låten och försiktigt bygga upp den. Lite som man försiktigt bygger upp den här känslan av att ”hoppas du träffar någon bra” efter ett förhållande tagit slut. 

Har du några tydliga inspirationskällor vad gäller sound när du skriver musik? 

Thomas Stenström är väl min tydligaste inspiration. Vi lyssnar mycket på hans produktioner när vi sitter i studion. Men även andra som Viktor Leksell, Newkid och Benjamin Ingrosso

Text och melodi är skriven tillsammans med Robert Kolar och Jonatan Nyberg-Kaski hur har det samarbetet fungerat? 

– Det funkar kanonbra! Jag har känt Jonatan i ungefär 7 år nu då vi tidigare jobbat ihop i en klädaffär. Så ödet förde oss samman med varandra. Robert och Jonatan är båda medlemmar i bandet Alicewell så därav kommer Robert in i bilden som låtskrivare och producent också. Vi kompletterar varandra bra. Jag kommer med en grundidé och oftast färdigskriven låt. Sen tillsammans med Robert och Jonatan utvecklar vi den till slutprodukten. Robert med sin producentkunskap och Jonatan som är en mästare på melodier och stämmor. 

När du skriver musik, trivs du bäst att skapa ihop med andra eller själv? 

– Jag har tyvärr inte skapat så mycket med andra, men skulle gärna göra det. Jag upplever ofta att jag kör fast och skulle nog ibland behöva en hjälpande hand. Jag har många hitrefränger som ligger och väntar men inga verser haha. Men hittills har det blivit att jag skriver det mesta helt själv. 

Senast du släppte singel var i April. Vad har hänt sedan dess? 

– Oj! Sedan dess har jag funnit kärleken, haft en fantastisk sommar, producerat musik och sett en del konserter! 

Hur önskar du att lyssnaren ska motta den här låten? 

– Jag hoppas att låten kan bli ett anthem för alla som känner så eller har känt så. Sista delen av låten är som gjord för att skriksjunga i duschen, bilen eller i ett publikhav. Så jag hoppas på det! 

Finns det några planer på att spela live i höst? 

– Just nu inga planer alls. Det skulle vara väldigt roligt att komma ut och få lira sina låtar men jag har inget planerat. Här näst väntar musikalen Sällskapsresan hemma i Eskilstuna där jag medverkar i rollen som Ole Bramserud. 

Kan vi förvänta oss fler låtsläpp från dig i det närmaste? 

– Jag har en jullåt färdigskriven som jag gärna skulle vilja hinna spela in, men det får vi se om tiden vill, haha! Annars kan vi nog förvänta oss något senare i vår! 

För att sätta punkt för sommaren, vilket är ditt starkaste musikminne från 2022 års varmare månader? 

– Det måste vara Thomas Stenström i Humlehagen utanför Örebro. Första konserten med min flickvän, så det kommer alltid vara en speciell spelning! 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011