Xanadu får väl ses som en av de där filmerna där musiken var bättre än själva filmen. För när Robert Greenwalds film hade premiär sommaren 1980 blev den inte så framgångsrik. Kritikerna hatade den och filmen spelade med nöd och näppe in de 20 miljoner den kostade.

Favoriter Apple Music

Dock blev musiken från filmen en stor hit. Filmens stjärna Olivia Newton-John framförde titellåten tillsammans med Electric Light Orchestra. Allt skrivet och producerat av Jeff Lynne, som enligt Wikipedia är hans favoritlåt av de låtar han skrivit.
Soundtracket i sig är delat mellan Lynne / ELO och producenten / låtskrivaren John Farrar. Soundtracket innehåller bland annat även låtarna Magic och All over the world.

Låten Xanadu tog sig upp till förstaplatsen på den brittiska singellistan, den blev åtta på Billboard Hot 100 och trea här hemma i Sverige.
Själv minns jag att vi hade en svensk version av låten på ett kassettband i bilen som var någon form av schlager- popsamling. Efter en googling visade det sig att det var Karin Glenmark som framförde den. Hon fick en hit med låten 1980 och Glenmarks version letade sig upp till andraplatsen på Svensktoppen och låg på listan i 10 veckor.

När nyheten om Olivia Newton-Johns bortgång nådde mig i går var det just musiken till Xanadu jag kom att tänka på först. Sångerskan hade under många år kämpat mot bröstcancer, som första gången upptäcktes 1992. Efter behandling var hon cancerfri, men sjukdomen återvände i kroppen 20 år senare och var då ännu mer aggressiv. Under åren har Olivia varit en stark röst för cancerforskning och jobbat med upplysning och att dra in pengar till forskningen.

För många kommer ju Olivia Newton-John vara mest känd som Sandy i filmen Grease tillsammans med John Travolta, men också för hennes musikkarriär som inledes långt innan hon spelade just Sandy. Bland annat representerade hon Storbritannien i Eurovision Song Contest 1974 med låten Long live love, som kom på en fjärdeplats, samt att hon fick enorm framgång med albumet och låten Physical 1981. Men den låten får bli en framtida nostalgitripp.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter
Share.
Popmuzik Popcast

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.