8

På Lizzos fjärde platta utforskar hon 70-talsdisco och synthpop. Vilket när vi nu får avnjuta resultatet är så självklart. Lika självklart som sångerskans övertygande självsäkerhet som hon med perfektion för över i alla sina låtar. Den här fullängdaren är tänkt att vara kommersiellt gångbar pop och den träffar helt klart rätt, men med en avvikande faktor. Att låtarna är helt unika.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Har du en dålig dag gör det till en dag lik din födelsedag sjunger Lizzo på låten Birthday girl. Som en enda stor fest för kroppspositiviteten, twerking och flöjtspelande är sångerskans fjärde album Special ett firande av livet från det ögonblick du trycker på play.

Popmuzik Podcast

Du kanske rycker till när jag skriver FJÄRDE album, men efter två album som okänd rappare var det genom Cuz I Love You (2019) som sångerskan fick sitt stora genomslag. Mest känd från föregångende fullängdare var singeln Truth hurts som blev en viral hit två år efter släppet. Detta tack vare entusiastiska TikTok-användare. Säga vad man vill om plattformen med Lizzo är helt klart ett klockrent exempel på hur mediet kan katapultera en artists karriär. Åtta Grammy-nomineringar senare är hon en av världens hetaste namn.

Till viss del är hon fortfarande starkt bunden till TikTok då sex av de 12 låtarna på aktuella plattan är mindre än tre minuter långa. Vilket är lite väl för genomtänkt att passa formatet på plattformen. Texterna är även de som klippta och skurna för att vara one-liners och passar ypperligt att trycka upp på T-shirts. Men det är samtidigt det som är Lizzos ID, hon gör inga ursäkter för sig själv och tangerar gränsen till övertydligt löjligt istället för invecklat poetiskt ibland. Men återigen, det är därför vi älskar henne. Sångaren fortsätter skämta om sin vikt på flertalet spår, däribland den självsäkra öppningslåten The Sign. På låten I love you bitch sprider hon ett kärleksbudskap som sträcker sig långt bortom alla kön eller relationsbenämningar. Låten kan i stort sett handla om en pojkvän, en flickvän eller en bästa vän.

Till skillnad från första plattan är Lizzo på Special starkt influerad av sjuttiotalets disco och åttiotalets synthpop. Något som passar hennes image och röst som hand i handske. Såklart är min absolut favoritlåt på plattan skapad av popmästaren Max Martin och singeln 2 Be Loved (Am I Ready), skulle lika gärna kunna vara av The Pointer Sisters. Men förutom Max har Lizzo även tagit hjälp av legendaren Mark Ronson på spåret Break up twice, där vi hör sampling från Private Number av Judy Clay & Willliam Bell.

Överlag är detta ett album som levereras med styrka och självsäkerhet men det finns några skörare punkter. Däribland balladen Naked eller If you love me. Personligen älskar jag när artisten sjunger raspigt med en självklar självsäkerhet som är ogenomtränglig med den mest avancerade av lasrar. Allra tydligast blir detta i låtar som Girl och About damn time. Det är tydligt att Lizzo inte längre är en outsider hon är en megastjärna till meteor som slog ned och det här är hennes värld, vi har tur som lever i den.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011