Det är den 4:e Juli och då passar det väl extra bra att damma av denna gamla klassiker med Bruce Springsteen. En låt som vid första anblicken kan anses patriotisk och härlig i sin USA-glorifiering, men som i grunden handlar om hur landet vände ryggen till de soldater som kämpade i Vietnamkriget och som mest hamnade i misär och fattigdom medan politiker bara med ord hyllade dem. USA när landet är som mest hycklande skulle man ju kunna säga. Inte konstigt att många republikaner använt låten som en flaggviftande hyllning till landet, bland annat Ronald Reagan. De har väl inte brytt sig om att lyssna på texten…

Svensk Pop Apple Music

Born in the U.S.A. blev en av Springsteens största hits. Låten tog sig upp till en niondeplats på Billboard Hot 100, samt en 11:e plats här i Sverige. Albumet i sig ångade på ännu bättre. Etta i USA, Storbritannien och Sverige när det släpptes 1984. Det var plattan som sedan låg till grund för den turné som kom till Göteborg året därpå. Du vet, den gången Ullevi-stadion gick sönder. Den turnén som musikjournalister fortfarande pratar om med tårar i ögonen som det bästa som hänt rockmusiken. Rockmusikens svar på Fotbolls-VM ’94, typ.

Videon till är regisserad av John Sayles och innehåller scener från en konsert med Bruce Springsteen tillsammans med E Street Band. Dessa livescener mixas in med scener från det arbetarklass-USA som Springsteen så ofta sjunger om.

Personligen har jag aldrig varit ett superfan av just låten Born in the U.S.A. Skulle jag lista de bästa låtarna med Springsteen hade den inte varit med på topp-10. Dock hade låtarna I’m on fire och Dancing in the dark från samma album definitivt hamnat där.
Men som en hyllning till det trasiga U.S.A. är det en lysande låt. En låt som får representera just det denna fjärde Juli.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011