Med singeln Welcome to the World släpper High Jumping Jack fjärde och sista låten som varit del av samarbetet med Mats MP Persson under deras så kallade Harplinge / Halmstad-session. Ett samarbete som inleddes med (Made of) Stars i fjol.

Popmuzik Podcast

Nu när sista pusselbiten är på plats tänkte jag det var dags för bandet att berätta mer om resan och samarbetet med MP samt singeln Welcome to the World. Trevlig läsning.

Vad var det som gjorde att ni pausade allt efter debutalbumet Under A Missing Sun 2009?

Vi spelade in en massa material som var mer åt det elektroniska programmerade hållet. Men vi valde att inte släppa dessa.

Hur hittade ni tillbaka till gruppen igen? 

Vi gick från en trio till en kvartett, fimpade det elektroniska soundet och bestämde oss för att boxa in soundet så att vi kan framföra det live utan backing tracks. Samt att vi hade så kul kreativ process  i replokalen.

Det har ju hänt en hel del inom musikbranschen sedan 2009. Vad tycker ni är den stora skillnaden på att släppa musiken då och idag? 

Kul fråga! 2009 hade vi ett skivkontrakt och tryckte fysiska CD exemplar. Streamingen var inte lika etablerad, man jobbade hårt och försökte framförallt bli spelad på P3 som helt dominerade maktfaktor för indie landskapet. Nu är det helt nya plattformar för artister som tex, CD Baby, Spotify, Instagram och Submithub, etc, så mycket har hänt och känns som artisten gör mycket mer jobb nuförtiden, det görs otroligt bra musik och det känns inspirerande med det nya globala medielandskapet.

Hur växte samarbetet med Mats Persson fram?

Vi kontaktade Mats för att vi gillade en Broder Daniel skiva som han hade producerat. Han hade för tillfället tid över. Vi skickade demos som han fick lyssna på innan vi åkte ner från Stockholm till Halmstad. Han föreslog ett samarbete med studion Sweetspot i Harplinge där vi spelade in trummor, bas, gitarr, synth live i deras stora fantastiska studio, med Rickard Bengtsson bakom spakarna. Vi spelade in alla fyra låtarna på en helg. Dag 1 i Sweetspot , dag två i Mats studio där vi lade sång och extra gitarrer, keyboard. Sedan följde veckor av mixning på korrespondens. 

Vilken var hans främsta styrka i studion tillsammans med er? 

Han är väldigt harmonisk, lätt att samarbeta med och kom med bra input.

Med Welcome to the world släpper ni sista låten från samarbetet. Berätta, vad handlar låten om? 

Låten handlar om det oundvikliga faktum att tiden tickar på och det finns inget som du kan göra för att stoppa den. :-)

Hade ni någon speciell låt som fick vara referens för hur ljudbilden skulle vara?

Ingen speciell låt, men The Killers två första album samt tidiga Simple Minds hade vi lite som referens. Roland Juno retrosynth präglar soundet sen samarbetade vi med Wackelin Vintage Drums på tips från Mats som plockade ihop ett väldigt varmt 80 tals doftande trumsound, samt att Hentzel har sitt specifika gitarrsound baserat på sina pedaler.

Hur arbetade ni fram låten? 

Samtliga låtar mejlades fram under ett års tid i replokal. Där vi spelade in varje rep tillfälle och lyssnade och ändrade tills vi var nöjda med arren. Väl i studion var vi väldigt förberedda och kunde låtarna bra. 

Hur ser ni på framtiden för bandet nu efter dessa singlar? 

Vi ser fram emot att skriva nytt material och spela in ett gäng låtar till. 

Tack och lycka till med releasen. 

Tackar!!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011