Judith Timan är en sångerska och låtskrivare på 20 år från Forsa utanför Hudiksvall. Under de senaste tre åren har hon släppt fem singlar och just nu går hon SIM på Songwriters Academy of Sweden i Örnsköldsvik.

DOLBY ATMOS

Shorter version är Judiths senaste singel som släpps idag. En låt som handlar om ifrågasättandet, tomheten och sorgen när en vänskap som brukade vara fylld av timmar av detaljer och djupdykning genom varje dimension, sakta förändras och bleknar till att enbart berätta den kortare versionen för varandra. Allt producerat av medlåtskrivaren Fabio Trimarchi Sundell till en luftig poplåt med skönt organiskt sound som mixas med synthig produktion tillsammans med ett behaglig R&B-beat. För mig var det verkligen kärlek vid första lyssningen.

Jag bad Judith berätta lite mer om sig själv och låten, vilket hon gör i denna intervju.

När kände du att musiken var något du ville satsa helhjärtat på?

Jag är uppvuxen i en musikfamilj, så musiken har alltid känts som en självklar del av mitt liv på ett eller annat sätt. 2019 började jag skriva egen musik, lite som utav av en slump när jag kom med i ett låtskrivarprojekt i Gävleborgs län (där jag kommer ifrån). Jag tror att det var någonstans där när jag hittade en ny del av mig i musiken – att få sjunga, samt vara med i processen av att själv skapa det jag sjunger, som födde längtan att vilja satsa på musiken fullt ut.

Nämn en artist som betytt mycket för dig och varför.

Ooo, det har varit så många olika artister som betytt mycket på olika sätt i olika stunder av livet. Just nu lyssnar jag väldigt mycket på Lizzy McAlpine och Naomi Wiehe. Deras musik får mig att känna väldigt mycket, så då blir det en hel del utav det.

Minns du den första låt du skrev efter att du ville satsa på musiken och hur den blev?

Den första låten jag på riktigt skrev och slutförde var en låt som jag skrev och producerade själv i låtskrivarprojektet jag nämnde tidigare. Den låten släppte jag också, finns inte längre ute att lyssna på då jag kände att den inte riktigt platsade med de andra låtarna. Men trots det är det verkligen en låt som alltid kommer vara en liten bebis för mig, just eftersom den är så förknippad med början av mitt låtskriveri.

Vad känner du är din styrka som låtskrivare idag?

Jag tycker det är väldigt roligt med melodier och att hitta koncept kring låtar, så det kanske är min styrka.

Hur känner du att du har utvecklats som låtskrivare och artist när du gått SIM?

Jag har utvecklats så otroligt mycket på SIM! Jag har lärt mig så mycket nytt och känner att jag blivit mycket skickligare av att få jobba med så talangfulla människor, ha det höga tempot vi har på deadlines och att hitta metoder att kunna vara kreativ på beställning.

Vad tycker du är utmaningen med att vara en oberoende artist idag och hur skulle du själv vilja utveckla dig framåt?

Jag skulle säga att största utmaningen att släppa musik independent är att nå ut till en större publik. Framåt här nu är tanken att fortsätta skriva mycket musik, både till mig själv och andra och slipa på mitt hantverk, sen är det också ett mål att nå ut till en större skara människor med min musik i framtiden. Sen ska jag ha KUL! Det tror jag är bland det viktigaste med musiken, att inte glömma varför man började från första början.

Aktuell med singeln Shorter version. Om vänskap som förändras och relationer där man slutar berätta allt för varandra. Hur och på vilket sätt känner du att låten speglar någon av dina egna relationer?

Jag tror många kan känna igen sig av erfarenheten och känslan när relationer förändras och hur jobbigt det kan kännas att försöka omdefiniera de relationerna för sig själv. För mig blev det en känsla som slog mig väldigt hårt när jag flyttade hemifrån. Jag har lärt mig nu att det inte alltid behöver vara en dålig sak när relationer förändras, men det har tagit tid för mig att känna det.

Hur arbetade du och Fabio fram låtens arrangemang?

Låten skrevs på ett så kallat ”studio camp” på skolan, vilket var ett camp på 4 dagar där vi skulle skriva tillsammans med den personen vi delar studio med (vi delar två och två). Fabio är pianist i grunden och otroligt duktig på harmonik och ljudlandskap. Han började spela pianot som hörs över intro/ vers, jag hade en titel-idéen i mina anteckningar sedan innan och tyckte den passade bra till känslan som ackorden gav mig. Sen knåpade vi ihop låten därifrån. Jag tycker det är så kul att få jobba med människor som är urduktiga på saker jag inte är särkilt bra på, för det tar fram nya melodier och texter i mig som inte hade kommit fram annars.

Är det något i arrangemanget eller i texten som du är extra nöjd med?

Jag är lite extra nöjd över texten då den verkligen skrevs exakt som känslan jag hade i stunden. Sen tycker jag väldigt mycket om stämmor och att arra sång, så det tycker jag är kul att låten har en hel del utav.

Singeln är första smakprovet från din kommande EP. Vad kan vi förvänta oss av den?

Om man gillar Shorter version kommer man gilla EP:n kan jag lova! Det är också lite mer sväng på väg, redan i sommar faktiskt, så om man inte vill missa det så kan man följa mig på Instagram och Spotify.

Judith Timan

Vad tyckte du?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011