Robin Winther är i första hand producent som bland annat jobbat en hel del med Daniel Norberg men också spelat live som främst gitarrist men även sångare och gjort andra arbeten under de senaste tio åren.

Popmuzik Podcast

Sedan en tid tillbaka har Robin valt att släppa musik under eget namn och du i genren countrypop. Två singlar och en EP har det hunnit bli sedan debuten i fjol och nu är det dags för för singel nummer tre i form av County Line.

Jag bad Robin berätta lite mer om sig själv och musiken, vilket han gör i denna intervju.

Först, vem är Robin Winther? Berätta lite kort om dig själv.

Jag är en musikproducent som nu skriver, producerar och framför min egen countrymusik. Är 32 år gammal och från Uppsala, numera boende på en liten gård i Sigtuna. Vid sidan om artisteriet driver jag en musikstudio i Stockholm där jag producerar musik till artister och TV.

Vad har du för andra passioner vid sidan av musiken?

Jag älskar att bygga och skapa grejer, så en stor del av fritiden är jag hemma på gården och bygger något nytt klubbhus eller meckar med någon gammal motorcykel.

När och hur kom just countrymusiken in i ditt liv?

Countrymusiken har funnits med ända sedan jag var barn. Min pappa har alltid spelat och sjungit under min uppväxt så jag blev tidigt introducerad till country. Mycket Johnny Cash och liknande. Men den riktiga countrykärleken har kommit de sista fem åren. Jag åkte till Nashville 2019 för att få inspiration och känna in countryscenen vid kärnan. Nashville är en stad som gjorde ett stort positivt avtryck. Jag träffade många musiker som beskrev en musikscen där man vill att sina kollegor ska lyckas. Det var en resa som inspirerade mig att ta steget att börja min artistkarriär. 

Vad fick dig att ställa dig själv framför mikrofonen efter att ha skrivit och producerat musik åt andra under så många år?

Jag har ju spelat i diverse band genom åren och har alltid trivts på scenen. Jag var med som gitarrist i ett rockband som turnerade runt om i världen och de sista åtta åren har jag frontat i lite olika coverband. Att stå på scenen nu och framföra mina egna låtar känns så rätt. Det har varit lite svårt att veta vad jag ska satsa på, men efter resan till Nashville kände jag att jag hittade min grej. Det var dags att ta steget och släppa helt eget material.

Minns du den första låt du skrev och hur den blev?

Min debutsingel Lone country nights är ju den första låten i denna resan. Jag skrev den nyss hemkommen från USA full av inspiration. Jag gillar hur den är “all in” och hur den får mig tillbaka till kvällarna när jag körde ensam igenom USA. Den absolut första låten jag skrev måste nog ha varit någon rocklåt när jag var runt 16 år, hade långt hår och allt man ville var att spela snabba gitarrsolon.

Vilket låt som du gjort tillsammans med någon annan är du extra stolt över?

Jag tycker mycket om att skriva ihop med andra. De flesta av mina låtar har jag skrivit tillsammans med någon jag gillar att skriva med och som jag tycker kompletterar mig i mitt skrivande. Jag gillar Left the city for the mountains, den är jag nog lite extra stolt över. Min far har skrivit texten. Det känns som att den låten är som en fin resa med texten och melodin.

Foto: Axel Palm

När jag bodde i USA på 90-talet var det mycket countrymusik som spelades i radio mm. Här är det inte lika vanligt. Men vad är din känsla av hur stor genren är här i Sverige? Finns det bra underlag för att spela och nå ut?

Det känns som att countrymusiken är på uppgång i Sverige. Det blir fler och fler nya ställen att spela på och det dyker upp nya countryradiostationer. Det känns som att det blir lättare och lättare att tränga igenom bruset i den här genren, vilket är väldigt roligt.

Hur har din musik mottagits av fans i Sverige men också över hela världen?

Bra får jag nog säga. Min musik har spelats en hel del på Sveriges största countryradiostation Go Country och jag har även fått min musik spelad på diverse radiostationer i världen. Allt från Australien och Tyskland till Storbritannien och USA. Känner mig väldigt tacksam över den personliga positiva responsen på spelningar också. 

Nu är du aktuell med singeln County Line. Vad handlar låten om?

County Line handlar om att nostalgiskt se tillbaka på sin ungdomstid när hela ens värld kunde handla om att köra omkring i sin bil och ha kul, men också hur små beslut och vägval kan leda till fina upplevelser och minnen att bära med sig för livet.

Hur arbetade du fram låten?

Låten var en demo som jag skrev med min vän Alexander Westin för två år sedan. Sedan dess har den bara legat fram till nu. Vi var inte riktigt nöjda med text och melodi då. Men jag gillade känslan i produktionen så jag skrev en ny text och melodi och behöll mycket av produktionen. Är väldigt tacksam över att ha sådana otroliga musiker som spelar på låten. Det är bland annat David Henriksson på elgitarr (spelat med de största countryartisterna i Nashville, bl.a Luke Combs och Tracy Lawrence) samt Nicke Widén på pedal steel och banjo (spelat på låtar som streamats över 20 miljoner gånger).

Vad kan vi förvänta oss av dig framöver under våren och sommaren?

Jag ska ut och lira live större delen av sommaren, det kommer in förfrågningar löpande vilket är väldigt kul. Det är alltid något extra speciellt att vara ute och spela live och träffa både nya och gamla fans. Jag kommer även jobba parallellt med mitt debutalbum som släpps under hösten.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011