Om du saknat låtar som på något sätt kan fylla det tomrum som Kent lämnat, ja då ska du definitivt lyssna in dig på singeln Horisonten. Med snygga pianoslingor och gitarriff blir det likt en explosion av energi och eufori.
Låten i sig är den imponerande debutsingeln med SQALL. En artist med rötterna i Göteborg men som numera bor i Kalmar.

POPMUZIK LOVER 2

Jag tänkte det kunde vara spännande att lära sig lite mer om artisten, så jag skickade över en knippe frågor. Svaren på dem kan du läsa här nedan.

Om du skulle beskriva SQALL med några ord, vad skulle du säga då?

SQALL är en poet som berättar människors historier genom musik. Önskan är att vara en ljusglimt i mörka tider och inge hopp när man som mest behöver det.

Du skriver att SQALL utvecklats under många år, men först nu hittat hem. Vad var det som fick bitarna att falla på plats?

Jag är en person med mycket känslor och har en stark vilja att förmedla dessa. För mig är den här musiken personlig och utlämnande vilket gjort tröskeln hög och skrämmande att överträda. SQALL har därför utvecklats och mognat under flera år innan jag känt att det hittat helt rätt och kan representera det jag har inom mig. Den långa processen har på ett sätt varit nödvändig, på samma vis som ett fint vin behöver tid att nå sin fulla potential. En stor bidragande faktor är även min producent Richard Nilsson som lyssnade, förstod mina ideér och min vision.

Hur kom ditt och Richards samarbete till?

Richard flyttade från Stockholm till Kalmar för några år sedan. Vi lärde känna varandra i ett studio-kollektiv där vi arbetade på var sitt håll. Vid ett tillfälle behövde jag en musiker vid inbokade spelningar och han hängde på. Han är väldigt sympatisk och lätt att samarbeta med så vi testade att skriva tillsammans. Bland annat har vi skrivit musik till den asiatiska marknaden och till andra musikprojekt. På väg hem från ett gig så berättade jag om min vision som jag alltid drömt om att göra. Richard tyckte det lät väldigt intressant och övertygade mig att vi skulle satsa på att spela in en låt.

Debutsingeln heter Horisonten. Berätta vad låten handlar om?

Horisonten handlar strävan och våga ta steget att uppfylla sin dröm. Oavsett vem eller var du är. För mig personligen är den känslosam och betyder mycket. Men min uppfattning är att text tolkas på olika sätt beroende på vem mottagaren är. Därför vill jag lägga fokus på att bjuda in betraktaren att själv tolka och skapa en uppfattning.
Det är det enda viktiga, vad den betyder för dig som lyssnare !

Hur jobbade ni fram låten?

Vi hade bestämt att träffas en morgon för att påbörja projektet. I stor brist på sömn var jag skör när jag vaknade den morgonen. Var bara tvungen att få ut mina känslor och frigöra energin. För första gången fick jag för mig att skriva en text som en poet skulle göra. Det var inget som följde en traditionell låtstruktur från början utan det var massor av meningar med en känsla av hur man skriver dikter. Sen skapade jag melodi och satte ackord efter känslan som texten förmedlade. Under processen grät jag hejdlöst och låten var mer tänkt som en form av terapi vid tillfället. En märklig känsla som jag aldrig haft förut. Efter någon timma så var jag tvungen att möta upp Richard i studion. Även om jag hade andra låtar förberedda när jag kom till studion så ville jag spela upp den. Richard svarade: ”Det är så den skall heta din första låt – Horisonten!

Jag fick nostalgiska Kent-vibbar av Horisonten. Vilka artister har inspirerat dig igenom åren?

Under min uppväxt präglades min musiksmak av en pappa som hade ett stort intresse för musik som Pink Floyd. Senare inspirerades jag av grupper som Oasis, Depeche Mode, The Killers, Foo Fighters och Kent. Både Noel Gallangher och Joakim Berg är två genialiska låtskrivare som jag beundrar. Förmedlar jag någon form av nostalgi till den som lyssnar så tar jag det som världens finaste komplimang.

Du kommer från Göteborg, men bor numera i Kalmar. Vad fick dig att lämna Göteborg?

Uppvuxen i Göteborg så fick jag under ett svagt ögonblick för mig att studera musik i Växjö. Där träffade jag min nuvarande fru som kommer från Öland. Efter studier så flyttade vi och bosatte oss i Linnéstaden. Efter några år fick hon nog och ville tillbaka till östkusten. Mitt krav var att vi skulle bo på fastlandet så det blev Kalmar. Min tanke då var att flytta tillbaka till Göteborg efter ett tag. Men nu trivs jag så oerhört bra så jag tror jag stannar ett litet tag till….

Vid sidan av musiken har du några andra intressen eller passioner?

Tycker om att hålla mig i form men musik tar upp det mesta av min tid just nu. Har fått upp ett stort intresse av att baka. Fick en bakbok i present och har nu gått igenom vartenda recept. Så grannarna är väldigt glada eftersom jag inte kan äta upp allt själv.

Vad kan vi se fram emot nu efter debuten?

Idag är det oerhört svårt att nå igenom bruset men jag är förhoppningsfull att bra musik alltid hittar sin publik. Kanske väntar ett album när man minst anar det !

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011