Leen imponerade på mig i höstas när hon släppte singeln Your hell, där hon sjöng om att växa upp som kvinna i Syrien och i en mansdominerad värld överlag.
Nu är hon aktuell med den emotionella pianodrivna balladen Still make your tea. En låt som sångerskan skrivit själv och som sedan producerats av Olivia Lundberg som arbetat med Leen på hennes tidigare släpp också.

Popmuzik Podcast

Jag bad Leen berätta mer om sig själv och arbetet med den nya låten i denna intervju.

Så, vem är Leen?

Jag är sångare, låtskrivare och skådespelare. Jag föddes och växte up i Syrien i en familj som inte har intresse i musik men stort intresse i litteratur och kanske därför jag älskar att skriva egna låtar. Jag kan inte identifiera mig själv utan min uppväxt i Syrien i en rik kultur som skiljer sig mycket från Sveriges kultur. Jag kan inte identifiera mig utan kriget som tog många år av mitt liv och tog mitt hem och familj ifrån mig när jag var tvungen att flytta till Sverige själv utan dem. Utan dessa hade jag inte varit samma person och inte kunnat skriva och skapa samma konst jag skapar idag. Eftersom en artist enligt mig inte är bara en sångröst utan ett helt paket av känslor, erfarenheter och inspiration så definierar jag mig som en sådan artist som genom att använda mig av min inre styrka och av styrkan som finns i popmusiken och dess kapacitet att sprida sig kan jag inspirera människor.

Musik som inspirerat dig mycket genom livet.

Innan jag fyllde 16 lyssnade jag endast på arabisk musik. Jag växte upp harma de populära kända kvinnliga artister från mellanöstern för att jag inte hade tillgång till en annan typ av musik. Så fort jag fick möjligheten att lyssna på musik på andra språk så blev jag kär i engelsk pop. Popmusik har alltid inspirerat mig för att i sin enkelhet den har så många känslor, den kan ta dig från en värld till en annan, den tillåter ett utrymme för ord att leka och sätta på fantasin gentemot andra genre där koncentrationen är mer lutad på själv musiken enligt mig.

En låt som förändrade ditt liv.

Låten som fick mig att börja lyssna på engelsk pop och sjunga den är 7 Things av Miley Cyrus. Jag brukade titta på Hannah Montana när jag var tonåring och leva i min fantasi drömmen som hon levde. När jag såg henne på TV sjunger den låten, blev jag så inspirerad. Det var låten 7 Things som hon sjöng som har förändrat mitt liv till att nästan sluta sjunga på arabiska och börja lära mig engelsk pop.

Om inte musik, vad för andra intressen har du?

Jag älskar allt som är konstnärlig. Allt som tillåter mig att skapa. Skådespeleri ger mig ett stort utrymme för att skapa och få ut min energi. Att kunna vara mig själv och också vara någon annan är så himla kul.

Foto: Ali Kamalmaz

Du är aktuell med den vackra Still make your tea. Berätta om handlingen i låten.

Låten började egentligen med min saknad till min familj. Jag tänkte hur minnen med sina små detaljer som var en dag en anledning till ett leende blir sen en tyngd på oss när vi säger hej då till en person som vi älskar. Oftast känner man samma känslor när man lämnar en person som man har varit kär i och därför ville jag skriva om dessa känslor och dessa detaljer. Hur minnen och detaljerna i dem börjar bränna oss från insidan. Jag ville rita ögonblicken, jag ville att doften, färgerna och känslan ska komma till lyssnarna och röra vid dem. Min saknad till min familj speglades helt enkelt i en romance-låt.

Hur arbetade du fram Still make your tea.

Jag ville skriva en lugn och känslomässig låt som skiljer sig från mina tidigare släpp. Jag började med några ackord och soft komp som kändes lugn och uttrycker saknaden jag hade. Sedan började texten bara rulla på med melodin så smidigt. Jag var i behov av denna låten och kanske därför den var så enkel att skriva.

Snygg touch med vinylknastret i låten. Föredrar du vinyl framför det digitala mediet?

I flera månader har jag och Olivia jobbat på låten och det kändes för mig hela tiden att det var något som saknades tills Olivia gjorde denna förändring med vinyl knastret. Då jag var riktigt berörd. Vinyl har kan nå en känsla som ingen av de digitala medier kan nå. Äktheten och ärligheten i den berör alla.

Vad kan vi förvänta oss mer av dig närmaste tiden? Blir det tillexempel några livespelningar?

Mitt mål nu är att släppa så mycket så möjligt musik för att koncentrera sen mer på livespelningar. Senaste tiden har har gjort mycket teaterföreställningar och jag saknar verkligen att använda scenen för musik särskild om det är att sjunga mina egna låtar. Jag håller också på att skapa mitt egna teaterprojekt som tar stort fokus och energi så förhoppningsvis blir det mycket liveteater och livemusik.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011