Förra året i november släppte den isländska artisten Sjana Rut sitt starka album Broken. En platta som markerade den första delen av en tvådelad saga, en konfronterande djupdykning i det sexuella övergrepp hon blev utsatt för som barn. Med ett så starkt ämne är det viktigt att återigen belysa den berättelse som artisten delar med sig av, därför nylanseras nu fullängdaren lagom till att den andra delen av Unbreakable släppas under försommaren. Den tvådelade samlingen Broken/Unbreakable är ett konceptalbum som fokuserar på ämnet sexuella övergrepp mot barn och tynger en att säga att alla texter bygger på sanna historier. 

Artisten själv har komponerat och skrivit alla låtar och texter på albumet, samt producerade och mixade de flesta låtarna själv. Den första delen, Broken, utspelar sig i det förflutna och speglar den tunga sidan av resan. Det börjar oskyldigt, blir snabbt olycksbådande och blir tyngre för varje spår tills berättelsen så småningom övergår till ett desperat hopp om bättre tider.

Unbreakable å andra sidan definieras av styrka, tapperhet, självmedvetenhet och uppväxt. Sjana konfronterar det förflutnas skugga och de svåra situationerna kring det med självförtroende och attityd och gör det på ett moget, och ibland humoristiskt sätt.

”Det här är det viktigaste projektet jag någonsin kommer att släppa. Med det här albumet säger jag inte bara adjö till det här kapitlet i mitt liv och går vidare, utan jag hoppas också kunna inspirera och uppmuntra andra offer för övergrepp” 

Sjana Rut

När nu albumet återigen aktualiseras är det låten Cold som står i fokus. En låt som desperat pratar om förövarens isande kyla. Pianodriven produktion och en otrolig nerv är vad som bär denna fokus-singel framåt. Ska vi tala om något positivt för spåret tankarna till en Bond-låt med sin svulstiga melodi och melankoliska känsla. Vilket helt klart är en stor komplimang. Ta del av hela albumet här i bloggen.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.