Alissa Reah är en 18-årig artist från Landskrona som debuterar med singeln You. Med en pulserande elektronisk produktion som kryddats av R&B levererar sångerskan en riktigt grym hit som omedelbart kommer ställa sångerskan i rampljuset (och i din spellista).
Lätt en av de mer imponerande debutanterna och rösterna på ett bra tag skulle jag säga. Med andra ord ett namn att lägga på minnet och hålla utkik efter fler låtar med.

POPMUZIK LOVER 2

Jag bad Alissa berätta mer om sig själv och låten, som du kan läsa här.

Så, vem är Alissa Reah?

Jag är 18-årig tjej som går mitt sista år på gymnasiet. Ända sedan barnsben har jag stått på scen och sjungit och kommer inte ihåg en tid då jag inte gjort det. Musik och sång blev redan då en frizon som gav mig möjlighet att uttrycka mig utanför ord, vilket var väldigt skönt som barn. Året jag fyllt 13 år fick jag för första gången uppleva “det riktiga livet” eller kanske motsatsen, döden på nära håll. Detta var en utlösande faktor för hur låtskrivandet tog sig in i mitt liv. Därefter har jag vuxit närmare och närmare musiken och speciellt musikskapandet. Jag tar mycket inspiration från 2000-talets pop artister eftersom det är det jag växte upp och lyssnade på. Min absoluta favorit-låt att sjunga är Killing me softly av Fugees och Ms. Lauryn Hill. Idag gör jag musik som i stort inspireras av stjärnor som The Weeknd och Tate Mcrae såväl som min turkiska bakgrund. 

Nämn ett par artister som inspirerat dig igenom åren och på vilket sätt? 

Här finns många svar på denna frågan. Jag växte upp med Rihannas musik som att det va min religion nästan. Hon var definitivt den artist som skapade min första anslutning till musiken. Jag tror att om ni hade väckt mig mitt i natten och spelat vilket låt som helst hade jag kunnat den utantill. Rihanna är allstå definitivt att tacka för att jag började med musik. 

Under 2017 släppte Ariana Grande sitt album Sweetener. Det kom i en tid som jag verkligen kunde relatera till. Mycket av det som hon skrev kunde jag antingen känna med henne eller vilja kunna leva upp till. Jag tog efter det mycket inspiration från hennes musik och speciellt hennes sångteknik som är väldigt unik. Ariana Grande som peron har gått igenom mycket och henens styrka inspirerar mig varje dag att bli bättre på vad jag gör och vill göra oberoende på vilken situation jag befinner mig i. 

Hur blev den första låt du skrev och vad handlade den om? 

Den första låten jag skrev heter Whenever och handlade om att man vara rädd för att föröska för att man kanske inte når dit man vill. Låttexten beskriver flera “what if” scenarion där man försöker nå ett mål men man klarar inte det. Många av mina tidiga låtar är skrivna utifrån ett utomstående perspektiv och alltså inte från mittegna men kan definitivt spegla mina känslor vilket jag tror denna låten till stor del gjorde. 

När kände du att du ville satsa helhjärtat på musiken? 

Jag har aldrig gått igenom en period i mitt liv då jag plötsligt förstår att jag ska “satsa” på musiken. Jag tror det beror på att jag alltid haft ett support system som fått mig att lita på att musik är något jag ska göra. Jag har alltså satsat helhjärtat sedan start vilket är anledningen till att jag gör det jag gör. Jag hade aldrig hållit på med musik eller skapat musik under såhär lång tid om jag inte hade satsat från start. Det är lite så jag funkar som person. Jag gör inte saker jag inte tror kommer hålla eller vågar satsa helhjärtat på. Musiken är det enda jag varit stensäker på från start och därför har jag under hela tiden satsat och kommer satsa allt jag har för att kunna göra det jag vill. 

Har du några intressen vid sidan av musiken?

Lite pinsamt men är en stor plugghäst. Jag älskar att gå i skolan. Eftersom jag investerat så extremt mycket av min tid på musik fanns det inte mycket tid över att lägga på annat.  Skolan blev det som fyllde upp resten av tiden. Många kanske tycker att det låter tråkigt men jag älskar att lära mig om nya saker speciellt om det gäller typ biologi och kroppens funktioner. 

Fun Fact: När jag va yngre hamnade nästan hela min grundskoleklass i en rubikskubperiod. Jag lärde mig att lösa en 2×2, 3×3 och 4×4 och kunde lösa både 2:an och 3:an under en minut (vilket kanske inte är så snabbt när jag tänker på det;)). Nu kanske det lät som kinseiska för någon som inte är insatt men jag är fortfarande stolt över det.

En låt som förändrade ditt liv och varför? 

En låt som förändrade mitt liv är definitivt låten Get well soon av Ariana Grnade. Låten är skriven som en hyllning till alla som förlorade sina liv under Manchester attacken 2017. Get well soon är den första låten jag förstod ha en djupare mening och som tydligt syntes vara skriven som en helande process för både fansen och Ariana Grande självt. Denna låten fick mig att förstå att det handlande inte bara om musiken och texten utan även processen av musikskapande och att det finns för att hjälpa en bli hel i svåra tider. 

Du debuterar med singeln You. Berätta, vad handlar låten om? 

För mig handlar You om att man som person förändras men alltid kommer vara densamma. Att det är okej att känna att man växer, utvecklas och kanske inte vill samma saker som tidigare, för det kommer alltid vara du. Du är den som jobbat för att ta dig dit du är idag, och du är den som kommer jobba för att ta dig själv dit du vill. Tro lika mycket på dig själv som ditt inre barn hade gjort. Denna låten är skriven för mitt inre barn och alla andra som behöver har eller behöver gå igenom en förändring. Vem du än är, var du än är och hur du än är kommer det alltid vara du.

Hur arbetade ni fram låten? 

Låten skapades med en process som kom väldigt naturligt för oss alla. Jag träffades med Woodhouse Production och under vårt första möte hade grunden till låten redan lagts. Efter ungefär två veckors skrivande från mitt håll träffades vi igen för att spela in låten. Inspelningen tog ungefär 3-4 timmar och därefter var låten “färdig”. Det krävdes såklart mycket efterarbete men nu är vi äntligen här och jag är så peppad på att folk äntligen ska få höra låten!

Pressbild

Läste att ni även skickat in låten till Melodifestivalen där den tyvärr inte föll igenom. Men vad tyckte du om årets upplaga och chanserna i Turin? 

Jag hade inte full koll på årets upplaga men tror definitivt att vinnaren har stor potential i årets Eurovision Song Contest. Hold me closer är väldigt fin och har det där lilla extra som jag tror kan gå långt i en sådan tävling. 

Du jobbar med de grymma personerna på Woodhouse Productions. Hur kom du i kontakt med dem och hur har samarbetet utvecklas för dig? 

Jag kom i kontakt med Henric och Thomas under sena hösten 2019 genom min syster. Därefter bestämde vi oss ganska snabbt att vi ville arbete tillsammans. Men pågrund av Covid och efterföljande omständigheter var vi tvungna att vänta innan vi började. Samarbetet har blivit jättebra och kommer i all sannolikhet fortsätta även i framtiden. 

Vad ser du som din bästa egenskap som artist?

Jag tror min bästa egenskap är att jag är ödmjuk i mitt artisteri. Jag gillar att prata om min musik och vara konkret i det jag gör. Jag är mycket kritisk mot mig själv och det är något jag är jättetacksam för. Jag vet om när jag gör bättre eller sämre ifrån mig och kan stå för sånt alla har sina brister liksom, även dem största artisterna på marknaden!

Du är 18 år idag – var ser du dig om fem år? 

Det är en svår fråga, branschen är väldigt opålitlig. Men min förhoppning är såklart att jag byggt ett namn vid det laget och att jag får fortsatt jobba med musik. Det är det ända önskemålet jag har bär det gäller framtiden.

Detta är som sagt debuten, men vad kan vi förvänta oss mer av dig under året? 

Fler singlar och mer framträdanden!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011