WITTMAR släppte för några veckor sedan singeln 1945 (Little Lovers) som vi uppmärksammade här i bloggen. Den singeln hade också en b-sida som heter Floating som ni fått en fin animerad musikvideo som släpps idag.

Favoriter Apple Music

Jag bad bandet berätta mer om låten och videon som du kan läsa här nedan.

Ni släppte en låt om hur farföräldrarna till Marika Wittmar hittade varandra under andra världskriget. Nu känns det som vi är där igen och den mörka sidan av historien upprepar sig i Europa. Hur tar ni in allt och vad är era tankar om det som händer just nu.

Ja det råkade verkligen bli ett kusligt sammanträffande att vi släppte låten samma morgon som krig bröt ut i Europa. Det känns såklart fruktansvärt tragiskt för Ukraina och hela situationen är skrämmande, för oss alla. Vi hoppas på att vansinnet får ett slut så snart som möjligt.

Hur har responsen varit på 1945 (Little Lovers)?

Vi har fått fin respons! Många verkar ha blivit berörda av texten, och det är alltid kul när folk verkligen lyssnar och tar in sin egen innebörd av låten. Överlag har det varit väldigt kul att släppa bandets första studioinspelningar och det känns som att vi bara vill göra mer! 

Nu släpper ni videon b-sidan Floating – varför valde ni en video till den och inte till a-sidan? 

Bandmedlemmarna Amanda och Marika gick igång på idén om en animerad video till just Floating, som från början var planerad att bli fokuslåt av de tre singlarna. Bandet kastade om den tilltänkta släppordningen både en och tre gånger under inspelningsprocessen och till slut blev det så här. Floating har inspirerat till många tydliga bilder som vi tyckte skulle göra sig fina i ett animerat format.

Fin låt är det i alla fall. Berätta lite om Floating och historien bakom.

Floating kom till när Marika var ute och paddlade kajak en tidig sommarmorgon i Göteborgs skärgård. ”Allting kändes orört och nytt där jag gled fram helt tyst mellan bergen. Jag slogs av hur små vi är inför den mäktiga naturen och den känslan fick mig att vilja skriva denna låt.” Marika och bandets gitarrist William jobbade sedan tillsammans fram melodier och riff. 

Snygg tecknad video. Vem har gjort den? 

Videon är skapad som en paper cut-animation av bandets pianist, Amanda JoensuuStudio Maakotka. För dem som inte känner till det så innebär paper cut-animation att olika urklippta pappersfigurer får färg, form och rörelse – i det här fallet med hjälp av både analoga och digitala tekniker.

Hur arbetade ni fram idén till videon? 

När idén hade landat i gruppen satte Amanda igång med förberedelsearbetet. Fascinerande nog tog storyboarden – den första skissen med samtliga scener – ca. 2 timmar att göra klar (!) Amanda berättar att det ofta är så hon jobbar. Visionen presenterar sig tydligt inombords, ibland i detalj och sedan tar det x antal timmar/månader att ta ned den och göra den fysisk. “Jag försökte faktiskt att tänka om vid flera tillfällen, hoppa över vissa scener och välja andra figurer men varje gång var det som att jag ändå behövde vara visionen trogen.
Hon berättar vidare att många av scenerna är inspirerade av egna livserfarenheter, meditativa upplevelser och för henne betydelsefulla symboler, t.ex. hägern, brunnen och monstren. Vid en särskilt krävande tidpunkt under arbetets gång snubblade hon över ett citat av Pablo Neruda som nära speglar kärnan i berättelsen: “We need to sit on the rim of darkness and fish for fallen light with patience”. Och vilken låt passar bättre till det än Floating? Det krävs ibland både mod och tålamod att sitta lugnt i båten när världen stormar.

Vad händer för er som band under året? Kan vi se fram emot att få se er spela live? 

Absolut! Vi är i full gång med att boka upp det kommande året. Det pågår också en aktiv skrivarstuga inom bandet där en hel del nytt material är påväg, vilket vi tänker oss ska mynna ut i ett fullängdsalbum så småningom. 

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011