Sakta men säkert arbetar Diestinct mot sitt nya album. Uppföljaren till Frusna Tårar från 1983 heter En Kapsejsad Himmel och de har precis släppt titelspåret som singel.
Jag tänkte det var dags att be Jan Zachrisson och Mikael Selin att berätta mer återföreningen och arbetet med nya albumet.

Popmuzik Lover Patreon

Vad fick er att hitta tillbaka till Diestinct igen efter så lång tid?

I samband med att skivbolaget Massproduktion i S-vall fyllde 40 år ville man ge ut en jubileumsplatta med alla artister under åren. Vi bestämde oss för att, för första gången på ca 35 år, gå in i studion och spelade in en singel. Det var inte ett helt självklart beslut. Det finns rätt många ”pajiga” återföreningar… Vi blev väldigt nöjda med resultatet och bestämde oss för att fortsätta skriva och spela in. Till slut blev det ett album.

Hur ser ni på musikbranschen idag kontra på 80-talet?

Då var det SÅ stort att bli signad av ett skivbolag. Det var den ultimata drömmen för ett band och väldigt svårt. Bara att få fem veckors studiotid till första albumet var en dröm. Att dessutom bli signad av Mistlur (Ebba Gröns skivbolag), spela in i samma studio med samma producent… Ebba spelade in albumet Kärlek och uppror samtidigt som vi spelade in Se men inte röra. Vi gick i skift. På den tiden var utbudet/mängden musik så mycket mindre än i dag. Det var lättare att synas och höras då. I dag kan vem som helst spela in när som helst och ge ut det själv på streaming plattformarna. Det var tuffare att få chansen att spela in då och är mycket svårare att verkligen nå ut och bryta igenom bruset idag.

Vad har varit främsta utmaningen med att komma tillbaka som band?

Jag skulle säga att inte ”rafsa” ihop materialet.
Vi ville att folk skulle ”känna igen” Diestinct men med ett modernare sound och relevanta låtar. Framförallt var det extremt viktigt att vi själva skulle tycka det var jävligt bra! Vi har varit noggranna, ambitiösa och rätt petiga under hela processen. Efter mer än ett år i studion är vi väldigt nöjda.

När började ni arbeta på låtarna på nya albumet?

Bara någon månad eller två efter singeln Minns du mig.

Någon musik som inspirerat er under arbetet med låtarna?

Inget specifikt. Men det är klart, dom gamla husgudarna The The, Only ones, Television, Magazine, Patti Smith etc funkar ju alltid.
Om man är en riktigt nördig lyssnare kan man hitta små, diskreta flirtar till olika band och artister i alla låtarna. Men som sagt, då ska man vara rätt påläst…

Nu är ni aktuella med singeln En kapsejsad himmel. Berätta lite om låten.

En kapsejsad himmel handlar om att försöka ta till vara livet. Att inte glömma bort sig själv och gå vilse i vad som egentligen är viktigt. ”Själar kommer och går, bara några som består…” Ta hand om vänskap och de närmaste du har runt omkring dig.

Vad skulle ni säga är den röda tråden på albumet?

En övergripande inspiration när vi har skrivit låtar till det här albumet har varit Stig Johanssons dikt Förlusten. ”Alla dessa dagar som kom och gick / inte visste jag att det var livet.” ur diktsamlingen Den kapsejsade himlen. Texterna överlag är snapshots ur livet. De handlar om vänskap, kärlek, föräldraskap, självbild, uppväxt och var man kommer ifrån. Att försöka fylla ”de dagar som kommer och går” med meningsfulla saker. Tiden går fort…

Kommer vi även att kunna se er live under året?

Det hoppas vi verkligen! Vi håller just nu på och planerar för det. Men först, ut med albumet!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011