Det var i höstas som FELIN släppte sitt andra album Heroes & Villains. Ett album som förutom titelspåret bland annat innehöll singlarna Funeral och Dear Boys.
Idag är det premiär här i bloggen för musikvideon till låten Nuclear Waste från albumet.
Jag bad FELIN berätta mer om låten och videon, som du kan läsa här.

Svensk Pop Apple Music

Kul att ni fortsätter jobba med albumet Heroes & Villains och släpper ny singel från albumet så långt efter att det kom ut – vilket inte känns lika vanligt att man gör idag, tyvärr. Vad gjorde att Nuclear waste fortfarande kändes som en stark och given singel? 

Precis som du säger så har tidsspannet för ett album minskat drastiskt och idag konsumerar vi musik på ett väldigt ”slit och släng” sätt. Älskar att det har blivit lättare för independent artister att släppa musik och har själv upptäckt många grymma artister via social medier, samtidigt som dessa också gör att vårt attention span har blivit oerhört kort och att mycket lätt drunknar i bruset. Läste en quote nånstans häromdagen, kommer tyvärr inte ihåg vem som sa det ,men den löd ungefär: ”when did art become content?” 
Och lite så känner jag, har man skapat ett album under en lång tid och levt med det så länge så vill man också att det ska få tid att skina ute i världen innan man direkt hoppar till nästa grej. Hela albumet tar upp viktiga ämnen såsom jämställdhet, HBTQ-rättigheter med mera och så även låten Nuclear Waste. Därför tycker jag den förtjänar lite extra kärlek. 

Låten handlar om förbjuden kärlek ur ett queer-perspektiv. Om två älskares kamp för rätten att få älska varandra. Som homosexuell själv ser jag ju hur den öppenhet som många av oss tagit för givet under senaste åren börjar få en motreaktion i vissa länder, där ett hat mot HBTQ-personer ökar och blir allt mer aggressivt som i bland annat Polen och Ungern. Vad känner ni själva inför den utvecklingen som sker runt om i världen idag?

Jag är rädd för den utvecklingen vi ser i världen nu, med mycket högerextrema krafter i rörelse, där precis som du säger HBTQ-personer rättigheter tas ifrån dem. Det är även skrämmande att se utvecklingen kring abortfrågan och kvinnors rättigheter är hotade.

På vilket sätt tror ni själva att man kan få till en attitydförändring hos dessa personer och länder? 

Det är väldigt svårt att ändra attityder, och jag tror en stor del handlar om okunskap och rädsla för det man inte känner till. Utbildning är något som är väldigt viktigt, samt att det finns starka förebilder. Tycker att det är fantastiskt att vi äntligen i Sverige har en kvinnlig statsminister och en transperson i regeringen, även om jag tycker det tagit på tok för lång tid.
Sen tror jag det är viktigt att alla påverkar på det sätt man kan, i vardagen, hjälper till att utbilda sina vänner och familj. På individnivå behöver vi försöka förklara och utbilda, mer än fördöma, på så sätt kanske vi kan få till en förändring. Sen är det klart att på samhällsnivå, så behöver till exempel EU tydligt visa att det som Polen och Ungern håller på med inte är okej på något sätt.
Det låter ju lite klyschigt  kanske, men det ligger ju nåt i att ”ingen kan göra allt, men alla kan göra nånting”.
Det är också därför jag vill skriva om såna saker jag brinner för i min musik, kan det inspirera ens en endaste person så är det värt det. Någongång längre fram hade jag också kunnat tänka mig jobba ännu mer aktivt med frågor som t.ex kvinnors rättigheter och HBTQ-rättigheter, därför valde jag nu under pandemin att också börja studera statsvetenskap på deltid.

Har ni förresten själva blivit utsatt för hot och hat i er vardag och hur hanterade ni isåfall det? 

Har haft turen att inte ha behövt utsättas för hat i vardagen, däremot blir det en del näthat, också framförallt när man tar upp känsliga ämnen. När de strikta abortlagarna i Alabama röstades fram så blev jag så förbannad så jag skrev låten No More Sweet Home Alabama i protest. Fick massa kärlek, men också en hel del väldigt hatiska kommentarer online såsom någon som skrev typ: ”the singer should have been aborted”. En väldigt lustig kommentar egentligen med tanke på att det var en abortmotståndare som skrev den.
Men all kärlek väger upp och jag känner att det är viktigt att stå upp för jämställdhet och det man tror på.

Till låten spelade in en mer klassisk live-spelnings-video. 
Hur kom ni in på det spåret med just denna video? 

Har alltid älskat att spela live och jag kommer ihåg första gången jag ställde mig på en scen som 11-åring och fattade att ”detta är vad jag vill göra med mitt liv” Sen dess har musiken alltid varit nummer 1. Felin upplevs bäst live om jag får säga det själv, så detta är som ett litet smakprov av det, fast mycket mindre svettigt haha.
Videon spelades in under releasefesten för albumet.

Vad kan vi se fram emot från FELIN under våren? 

Vi håller redan på med ny musik och skriver nu i studion för fullt, så ny musik kommer till hösten är tanken. Sen längtar vi nåt enormt efter att få komma ut och spela live igen. Spelade live i helgen på Future Echoes festivalen och det var helt magiskt att få röja utan restriktioner igen. Det ligger lite spelningar på g senare i vår och under sommaren, som vi hoppas kunna gå ut med snart.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011