Efter att Netflix precis ha höjt priserna för sina olika abonnemang här i Sverige (4K-abonnemanget kostar nu 179 kr), så höjer de även priserna i USA till nästa nivå som då är $20 för samma abonnemang. En höjning som skvallrar om att priset 199 kr inte är långt bort även här i Sverige.
Med det är Netflix den absolut dyraste streamingtjänsten för film och i jämförelse med HBO, Disney+, Amazon Prime och Apple TV kan du få två eller tre av dessa tjänster för samma pris.
-Ärligt, så bra är inte nivån på Netflix att det är riktigt värt det priset. Jag tycker 179 kr är i saftigaste laget och 199 kr tycker jag nog är på gränsen till ocker.

Popmuzik Popcast

Samtidigt är det aldrig frågan om hur mycket en produkt kostar, utan hur mycket konsumenten är villig att betala för den. Är de villiga att betala 199 kr i månaden för Netflix så är ju höjningen i sig inget problem. De har säkert räknat med att några prenumeranter väljer att hoppa av, men på det stora hela blir summan av höjningen mer pengar in till företaget än pengarna som försvinner med avhopparna. Alla är nöjda, framförallt aktieägarna.

Frågan är var den gränsen går för musik?
Spotify och Apple Music har länge kostat 99 kronor i månaden för all musik. Spotify höjde för inte så länge sedan med tio kronor och kostar nu 109 kr i månaden. Apple Music ligger kvar på samma nivå sedan tidigare och har även olika paketpris för tjänsten tillsammans med Apple TV+ . Apple Arcade och iCloud som gör det ännu billigare i månaden.
Tidal å andra sidan tar $9,99 per månad fast $19,99 om man vill ha Lossless. En funktion som ingår i de 99 kronor som Apple Music tar, men som i dagsläget inte finns hos Spotify.

Så, det flesta tjänster ligger runt 100-lappen. Ett pris som inte har ändrat sig särskilt mycket sedan Spotify lanserades i slutet av 00-talet.
En prishöjning hade definitivt inte skadat något av varumärkena, men frågan är hur mycket och vad det skulle betyda?

Netflix rättfärdigar sina höjningar med att de producerar så mycket nya filmer och serier, att de måste ta in mer pengar. Musiktjänsterna producerar ju inget själva, utan tillhandahar och distribuerar bara musiken. Att säga att de kostnader är något som skenar och behöver täckas är väl inte så troligt att folk skulle gå på. Men att säga att det gör det möjligt för Spotify och de andra att betala upphovspersonerna mer pengar är ju definitivt en anledning, och något jag tror många hade välkomnat.

Vad skulle då ”90.000.000 låtar i din ficka” vara värd?
Personligen hade jag sagt att 149 kr i månaden är ett billigt och framförallt mer rätt pris för all musik på ett ställe. Att gå från 109 till 149 är dock kanske lite för drastiskt i första steget. Men att gå till 129 ett år och sedan 149 ett par år senare hade nog de flesta köpt. Så länge som sagt höjningen ger något till upphovspersonerna och inte bara plöjs ner i bonusar till ägarna, ny villa på Lidingö eller reklam. Det är ju trots allt innehållet som vi betalar för. Hur den levereras till oss är i sig sekundärt.

Trots att jag inte är helt såld över Netflix höjningar, välkomnar jag en höjning av priset på streamingtjänsterna för musik. Jag har länge tyckt att 99 kronor är för billigt för det man får. De flesta använder en musiktjänst varje dag, men högst troligt inte filmtjänsterna i lika stor utsträckning. Då är värdet på 149 kronor i månad för musiken i mina ögon större än samma pris på en filmtjänst.
Men som sagt, det måste också betyda att den som faktiskt skapar musikinnehållet också får lite mer av kakan. Det hade rättfärdigat en höjning i mina ögon vilken dag som helst.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter
Share.
Apple Music

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.