Brittiska Bucks Fizz slog igenom stort över Europa när de vann Eurovision Song Contest med låten Making Your Mind Up 1981. En låt som även cementerade sig på förstaplatsen i hemlandet, samt i flera andra Europeiska länder. Här hemma blev låten tvåa på Sverigetopplistan, så även vi nordbor uppskattade låten, även om vi ”bara” gav låten 8-poäng i finalen. (Vår 12:a gick till Västtyskland som tävlade med låten Johnny Blue som framfördes av Lena Valaitis.)

Bandet andra förstaplats på den brittiska singellistan (av tre allt som allt) fick de med singeln The Land of Make Believe som släpptes i slutet av ’81 och som sedan tog över prispallen i början av ’82. Låten gjorde sedan segervarv även i Belgien, Nederländerna och Irland. Innan denna singel hade gruppen släppt albumet Bucks Fizz med ett par topp-20-låtar, medan då The Land of Make Believe var med på kommande albumet Are You Ready som senare släpptes April 1982.

Låtens text skrevs av Peter Sinfield (King Crimson) och var i sig en känga till den politik Margaret Tatcher drev i Storbritannien på den tiden och målade upp den där hitte-på-visionen Tatcher hade som kanske inte var den bästa för Storbritannien på den tiden. Men det är ju också den typen av smarta poplåtar britterna är bäst på. Att sockra en politisk text och göra det hela till lätt-tillgänglig radiopop.

2002 släppte det brittiska bandet AllSTARS en cover på The Land of Make Believe. Här hade de dragit upp tempot lite och gjort den i mer i stilen av den Cheiron / Steps-pop som var populär i början av 00-talet. Själv tycker jag ju denna version är klart roligare än Bucks Fizz original som kan blir lite för övertung av trummorna som löper igenom låten. Men den visar också vilken lysande poplåt originalet faktiskt är.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.