Det var den 21:a December 1983 som rockgruppen Van Halen släppte det som skulle bli deras absolut största hit. Jag pratar såklart om Jump som var första singeln från albumet 1984.

Låten var väldigt tidstypisk för 80-talet med sin mix av synthar och rock och det är väl ingen som inte känner igen synthslingan i inledningen av låten. Det blev lite av en cross-over hit som funkade lika bra i radio och på dansgolvet som i rockarenorna. Framförallt känns det som den där perfekta träningslåten tillsammans med Eye of the Tiger. SÅ jag kan tänka mig att en stor del av alla royalties kommer från träningsspellistor numera.
Jump blev Van Halens första och enda Billboard-etta. I Storbritannien hamnade singeln på en hedrande sjunge plats och här i Sverige blev den 11:a på singellistan.

Jump har används regelbundet i olika filmer. Senast var det i inledningen av Spielbergs action-äventyr Ready Player One från 2018, samt den lysande dramadokumentären Eddie the Eagle från 2015. På det kunde vi även höra låten tolkas i ett Glee-avsnitt.
Men även dansgolvet har fått sin beskärda del av Jump. 2019 remixade den holländske producenten och DJ:n Armin van Buuren låten för Ultra Music Festival där självaste David Lee Roth framförde låten på scenen tillsammans med Buuren.

1984 blev för övrigt sista albumet med sångaren David Lee Roth som senare lämnade bandet året därpå för olika meningsskiljaktigheter. Men han återvände många år senare till bandet och höll fast vid dem till Eddie Van Halens död 2020.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Leave A Reply