Även om 2021 likt tidigare år präglats lite av pandemin har vi ändå återgått något till det normala. Festivaler och spelningar har återigen varit möjliga och mycket av den musik som arbetades med under 2020 har släppts. Något som resulterat i ett massivt musikår! Jag tror faktiskt aldrig jag har varit med om så mycket bra musik under tolv månader. Problemet blir då gallringen. När det kommet till internationell pop är jag dessvärre rätt tråkig, då är det engelska som gäller rakt igenom. Hårt präglad av mainstream-pop syns det ganska tydligt i min lista. Men här gömmer sig även inslag av R&B, rap och ibland lite ”left of center” pop. I min topp 100 finns förhoppningsvis något för alla, oavsett är det dessa låtar som definierat 2021 i mina lurar.

POPMUZIK LOVER 2

1 Dua Lipa + DaBaby – Levitating

Säga vad man vill om DaBaby men nu är jag här för musiken och Levitating har varit den låten jag återvänt till hela året. Det monumentala albumet Dua Lipa lyckats skapa är bortom min förståelse. Jag har flertalet gånger hyllat det och kommer fortsätta göra, varenda låt är en hit! 

2 The Weeknd – Take My Breath

Hopplöst förtjust i The Weeknd inväntar jag det utlovade nya albumet med spänning. Förra era spände ju trots allt över två år. Singeln Take My Breath är allt jag vill ha från pop-kungen och även om den inte riktigt kommit igång streaming-mässigt så vet vu hur det var med Blinding Lights där det tog ett år och den har i skrivande stund 2,6 miljarder spelningar på bara Spotify.

3 Griff – Black Hole 

I år har helt klart Griff börjat göra ett namn för sig och vi såg henne senast framträda på MTV EMAs scen med nya singeln One Night min favorit är dock fortfarande den Kim Wilddoftande Black Hole. Refrängen är allt! 

4 girl in red – Serationin

Tokhyllad och med all rätt har girl in red släppt ett av årets absolut bästa album. Min favorit läkt många andras är den ösiga Serationin med sin distade produktion och otroligt coola top-line. 

5 Olivia Rodrigo  – good 4 u

Det är bara att kapitulera för det året Olivia Rodrigo lämnar bakom sig. Med sju Grammy-nomineringar att se fram emot lär hon äntra nästa år lika starkt som hon startade detta. Låten good 4 u har nog jag och stora delar av världens befolkning skrik-sjungit. 

6 The Kid LAROI + Justin Bieber – Stay

Både The Kid LAROI och Justin Bieber har haft fantastiska år så varför inte göra en låt ihop? Den Charlie Puth skrivna och producerade singeln är inget annat än designad för maximal hit-potential och väl godkänt! Det är exakt vad den blev vilket passar min kommersiella popsmak alldeles utmärkt. 

7 Adele – Easy On Me

Sådär mitt i hösten kom äntligen Adele med både singel och album. Ett strategiskt val då hennes musik passar sig allra bäst på just andra delen av året. Vi har hört det förut, Adele ledsen vid ett piano. Men jag kan ändå inte hjälpa att falla handlöst för hennes sångröst. Det finns helt enkelt ingen som Adele och det påminns jag om sådär var femte år.

8 Billie Eilish – Happier Than Ever

Uppföljaren till en monumental debut är alltid svår, men Billie har ändå lyckta göra det helt på sitt sätt. Vi såg henne förvandlas till Marilyn Monroe och verkligen förädla sitt vintage-sound och jazziga uttryck. Låten Happier Than Ever är precis en sådan jag väntat på. Äntligen släpper hon lös sin röst och ger oss ösig pop-punk. En perfekt övergång till nästa era kanske? 

9 Silk Sonic – Leave The Door Open

Inget samarbete har väl varit så hypat som det mellan Bruno Mars och Anderson .Paak albumet droppade precis och jag gav det högsta betyg. Även om Fly as me tillhör favoriten så är det ändå något med den skimrande kärleksfulla stämningen i förstasingeln Leave The Door Open som får mig att återgå till den hela tiden. 

10 Lil Nas X – MONTERO (Call Me By You´re Name)

Större än sin musik är kanske inte riktigt en rättfärdig benämning på Lil Nas X men om det är något artisten gjort så är det att röra om rejält i macho-hetro grytan som puttrat länge på hip-hop scenen. Men glitter, paljetter, smink och fjädrar representerar artisten mycket mer än bara bra popmusik och singeln MONTERO (Call Me By You´re Name) är ett statment som heter duga. Därtill riktigt skickligt ihopsnickrad pop med klockren refräng. 

11 Justin Bieber – Peaches (feat. Daniel Ceasar & Giveon) 

Redan här återfinner vi Justin Bieber, tänk att han i början av sin karriär snabbt blev betraktad som ”artis man inte ville lyssna på” tills idag när han är nr 1 i hela världen. Låten Peaches må vara drogliberal, men jag kan utesluta den delen och lyssna till de sköna rytmerna och oemotståndliga melodierna istället.

12 Doja Cat – Kiss Me More

Albumet Planet Her ligger högt som kandidat till årets album och Kiss Me More med SZA är förutom en TikTok sensation riktigt bra pop. Dansvänligt och dosico-inspirerat landar den här låten helt klart bland årets bästa. 

13 Ariana Grande + The Weeknd – Save You’re Tears (Remix)

Ja, den här låten må vara rätt gammal men fick helt klart nytt liv när Ariana Grande steppade in som gäst i början av 2021. Med sina visseltoner och kristallklara wailingar nådde Save You’re Tears nya höjder och var ännu en av långkörarna från albumet After Hours

14 Regard + Troye Sivan + Tate McRae – You

Som att gå in i ena vägg börjar You med sin krispiga synth och hookiga stämning. Som alltid är Troye Sivans avslappnade röst som smör och tillsammans med Tate McRae ger de en av årets bästa duetter. 

15 Charlie XCX – Good Ones

Det här är så löjligt bra! Charlie XCX har väl gjort det mest inom pop, allt från experimentell och skrikig elektroniska mixtape som knappt går att lyssna på till regelrätt tuggummipop. Men i Good Ones känns det verkligen som hon hittat hem. Alternativt men ändå jäkligt mycket pop är singeln en av mina mest spelade den senaste tiden. 

16 Ed Sheeran – Bad Habits

Hitmakar-Sheeran gav oss en klockren hit i Bad Habits i år. Med känsla för melodier vet han verkligen hur man ska snickra ihop en poplåt som slår på radio. Någonstans kan jag ändå tycka att den här låten är annorlunda för Es och kanske är det vad som gör att jag gillar den. Soundet är mer elektroniskt och känslan club snarare än tonårsdisko. 

17 Conan Gray – Telepath

Sådär mot slutet av året var Conan Gray bara tvungen att kasta in Telepath och vad ska man säga… det är oemotståndlig elektronisk pop med 80-tals känsla och otrolig melodi. Tillsammans med text-författande från bland annat Julia Michaels är detta en ösig poplåt som manglar otroligt många låtar i samma genre i år. 

18 Sigrid – Mirror

Galet förtjust i norska Sigrid gjorde hon storstilad comeback med singeln Mirror. Likt många andra hakade hon genom släppet på disco-soundet och ger oss stråkar och sköna basgångar. Helt klart en av mina favoritlåtar i år. 

19 Lorde – Mood Ring

Albumet Solar Power är nog Lordes svagaste men det finns guldkorn däribland singeln Mood Ring som med sin akustiska gitarr står för en av de mer regelrätta poplåtarna på albumet. Galet förtjust i konceptet, kanske lite mindre imponerad av helheten. Men fortfarande en av de bästa artisterna. 

20 Polo G – Rapstar

Ännu en TikTok låt som fick viral spridning i år tack vare pandemin. Men till skillnad från mycket annat är Rapstar melodisk och bär på ett riktigt skönt beat. 

21 Ariana Grande + Doja Cat + Megan Thee Stallion – 34 + 35 (Remix)

Tre av årets absolut största kvinnliga internationella artister i en och samma låt. Inte helt fel eller hur? Remixen av 34 + 35 landade i början av året och är helt klart ett stjärnspäckat samarbete stavat med GIRL POWER. 

22 BTS – Butter

När K-pop möter traditionell funkpop kan det låta såhär. Absolut killarna i bandet är kanske lika smöriga som omslaget till Butter men har lämnat ett krater-liknande hål på popscenen. Det vann liksom precis en American Music Award för årets artist på den mest patriotiska award-show genom tiderna. Därtill är denna perfekt airbrushade sjua riktigt skickliga på att leverera härlig pop. Så självklart hamnar de högt upp bland årets låtar. 

23 SZA – Good Days

Kanske mest känd i USA är SZA en sån där unik talang som är få förunnad. Singeln Good Days släpptes 25 december 2020 men är tekniskt sett ändå en låt som tillhör 2021 så den hamnar på listan så enkelt är det bara! 

24 Bazzi – I Like That

Retro-vibbarna är på hög nivå när Bazzi levererade första och enda låten för 2021 i I Like That. Med inspiration från 70-tals soul i kombination med hans unika R&B uttryck blev den här låten en omedelbar favorit från en av de artister jag lyssnar mest på. 

25 Agnes – 24 Hours

Även här letar sig Agens in som en av de bästa låtarna för 2021. Jag är helt såld på den era hon nu presenterat och hoppas att det landar henne enorm framgång även utanför Sverige. 

26 Drake + Travis Scott – Fair Trade

I år släpptes albumet Certified Lover Boy från artisten som lyckades överbrygga pop och rap vilket ledde till rekord efter rekord. När nu rap är rykande hett har han återgått lite till det hårdare soundet men behåller ändå sin melodiska framtoning. Tillsammans med Kylie Jenners Travis Scott levererar killarna här en riktigt banger.

27 Machine Gun Kelly + blackbear – My Ex’s Best Friend 

Som My Chemical Romance fan i min tonår är emo-popen ändå något som fortfarande finns med mig. Så när Machine Gun Kelly som någonstans stolt representerar det soundet ger ut en låt som My Ex’s Best Friend är jag helt klart en supporter. Här får vi härligt distad rock-pop-R&B som glittrar extra mycket tack vare den melodiska begåvning som blackbear kommer in med. 

28 Taylor Swift – Mr Perfectly Fine (Taylor’s version) (From The Vault) 

I år har Taylor Swift släppt två återinspelade album och bevisat att även den största av framgång har sin baksida. Genom att spela in musiken hon skrivit tar hon tillbaka äganderätten och bevisar för artister runtom hela världen att man aldrig ska sluta stå upp för sig själv. Från Fearless fick vi dessutom liksom i Red lite bonuslåtar och där sticker helt klart Mr Perfectly Fine ut. 

29 Coldplay + BTS – My Universe  

Music Of The Spheres må vara ett album som klamrande håller fast Coldplay på den kommersiella pop-scenen. Att de därtill väljer att samarbeta med den omåttligt populära BTSvisar på någon typ av desperation. Men skit i det. Låten My Universe är riktigt snyggt byggd pop med arenakänsla och atmosfärsik refräng som kan skrik-sjungas av en står publik på framtida konserter. 

30 Quinn XCII + Chealsea Cutler – Stay Next To Me 

I år släpptes albumet Change of Scenery II som är en uppföljare till det lysande debutalbumet Quinn XCII släppte för några år sedan. Många grymma poplåtar fyller detta kreativt laddade album, men min mest spelade låt i samlingen är den atmosfäriska Stay Next To Me. 

31 Cardi B – Up

Den skandalösa Cardi B letar sig in på listan över årets bästa låtar. Ja, hon må vara högljudd och sjunga om sådant som ibland helt borde stanna i sovrummet. Men popkänslan finns helt klart där och det är inte en tråkig stund när vi lyssnar till den här urkraften till rappare.

32 Marron 5  + Megan Thee Stallion – Beautiful Mistakes

Ständigt aktuella och riktiga hit-maskiner stötte Marron 5 på rejält med patrull när de släppte ett album som kändes oms de gick på tomgång. Det blev helt plötsligt tydligare än någonsin att hits gick långt före ett sammanhållande album och endast framtiden utgör vad som händer med detta ändå legendariska band. Några grymma låtar fick de dock ut och en av dem var Beautiful Mistakes med Megan Thee Stallion. 

33 Daya – Bad girl

Året inleddes starkt av Daya som gav oss den synthdrivna hiten Bad girl. Här sjunger hon om att ha tröttnat på bad boys och vill hellre finna motsvarigheten bland kvinnor. Sexuellt frisläppt är det här helt klart en av årets bättre låtar. 

34 Jeremy Zucker – Therapist

Aktuell med fjärde albumet CRUSHER stärker Jeremy Zucker sin plats som den alternativa indiepopens svarta får. Jag har alltid varit förtjust i hans sound och låtar och ärligheten i Therapist är vad som får mig på fall. 

35 Christian French – avalanche

Närbesläktad till Jeremy Zucker gör Christian French alternativ pop som flyger lite mer under radarn för det kommersiella popsoundet. Men jag är lika förtjust i detta som den sockersötaste av pop. Drivet som finns i avalanche är vad som gör att lyssnaren hela tiden underhålls och att melodin är riktigt stark är inte fel det heller. 

36 Tom Grennan – Little Bit of My love

Hela vägen från England har Tom Grennan haft ett oroligt starkt år och jag har sannerligen lyssnat på hans album Evering Road. Albumets klarast lysande stjärna är dock fortfarande singeln Little Bit of My love med sin euforiska melodi och lysande sånginsats. 

37 ABBA – Don’t Shut Me Down

Här hittar vi den ikoniska gruppen ABBA igen. Deras comeback var monumental och de toppar i skrivande stund listorna i Storbritannien med sitt album, vilket inte ens hände när de var som störst. Tur att de äntligen får de upprättelse som de förtjänar. 

38 Swedish House Mafia + The Weeknd – Mouth To A Flam

Ännu en stor comeback i år var Swedish House Mafia enda anledningen till att de inte hamnade på svenska listan var för att de samarbetade med The Weeknd och då blir det inte helt och hållet svenskt. Men oavsett är den här låten precis vad jag förväntat mig från ett möte mellan dessa två. Mörkt mystiskt och clubbigt. 

39 Kanye West + The Weeknd – Hurricane

Det går inte att undvika att jag gillar The Weeknd den här gången skapar han magi tillsammans med Kanye West på hans kriter-delade album Donda. Vad jag gillar mest är nog den klassiska west-kyrkorgeln.

40 Lil Naas X + Jack Harlow – Industry Baby 

Här hittar vi återigen årets mest omtalade artist. Med släppet av den här provokativa singeln från ett fängelse fyllt av stereotyper om homosexuella gör Lil Naas X det han gör bäst. Nämligen banar vägen för morgondagens artister och ett sätter ett tydligt exempel för det konservativa USA. 

41 Billie Eilish – You’re Power

Låten som sådan kanske inte är den mest catchy Billie Eilish släppt. MEN den här låten är faktiskt för ett bra ändamål. Här talar hon om de personer som utnyttjar unga kvinnors kroppar på ett sätt som absolut inte är okej. 

42 Nick Jonas – This Is Heaven

Med sin sammetslena falsett och förmåga att göra snygg R&B letar sig Nick Jonas in på listan bland årets bästa låtar. Personligen tycker jag det här är en av de bästa han gjort och produktionen är som att skära igenom smör. Lent och oförskämt välproducerat med gospel-inslag. 

43 LANY – dancing in the kitchen 

Melodispråket är där, stämmorna är där och syntharna gnistrar. LANY är helt klart bäst på indiepop som talar om kärlek och har funnit den unika vägen för att vara konsekventa i sitt sound och framtoning.  

44 Years & Years – Starstruck 

Brittiska Years & Years har släppt många lysande singlar i år men min favorit är helt klart Starstruck med sin funkiga produktion och elektriska touch. Det ska bli riktigt spännande att se vad kommande album har att ger. 

45 Halsey – I’m Not A Woman, I’m God 

I år släppte Halsey det mest experimentella album hon gjort. Till fullängdaren kom även en hel film som såg ut att vara ofantligt påkostad. I singeln I’m Not A Woman, I’m Godskriker hon fullkomligt ut sin frustration och proklamerar sig själv som gud. Ganska häftigt ändå! 

46 Elton John + Dua Lipa – Cold Heart (PNAU Remix)

Ett av årets absolut mest briljanta samarbeten måste vara mellan Elton John och Dua Lipa. Här har de sammanfört det bästa av Eltons låtar med Duas nutids-disco för att skapa en given radiohit. 

47 Silk Sonik – Smokin Out The Window 

Vackra körer och motown får mig på fall. Varenda låt på albumet är en hit men som allra bäst är nog ändå duon när de gör mid-tempo smörpop precis som i Smokin Out Te Window. 

48 Zara Larsson – Look What You’ve Done 

Jag kan inte hjälpa att gilla Zara Larsson. Jag tycker hon är den bästa popstjärnan Sverige har att erbjuda. Det är bara synd att fler inte fattar det. Låten Look What You’ve Donetycker jag faktiskt är riktigt stark även om den är gravt kommersialiserad och tuggummipop. Men hey, jag älskar pop! 

49 Summer Walker & SZA – No Love

Det mesta SZA är med på blir riktigt bra. Här gästats hon Summer Walker och skapar en grymt skön R&B låt som jag pumpat flitigt i lurarna sedan den släpptes. Beatet är så otroligt skönt och stämmorna bortom denna värld. 

50 Alessia Cara – Sweet Dream 

Sedan släppet av singeln Here 2016 har jag älskat sättet Alessia Cara skriver texter på. Hennes röst är unik och hon bidrar med ett alldeles unikt grepp om pop. Istället för att ta rollen som popidolen är hon en kvinna som vilken annan. Hon skriver om sina känslor och önskar bara att folk ska känna igen si i musiken. 

51Julia MichaelsAll Your Exes
52The Kid LAROI & Miley CyrusWITHOUT YOU (Miley Cyrus Remix)
53Olivia Rodrigodrivers license
54Masked WolfAstronaut In The Ocean
55Ed SheeranShivers
56SigridBurning Bridges
57Tate McRae X Khalidworking
58NEIKED, Mae Muller & Polo GBetter Days
59Justin BieberGhost
60ChlöeHave Mercy
61KhalidPresent
62GriffOne Night
63Marshmello & Jonas BrothersLeave Before You Love Me
64Imagine DragonsFollow You
65ThomstonHoneymoon
66Grant KnocheOVEREXPOSED
67Brad Pitt
68FINNEASLet’s Fall in Love for the Night
69Megan Thee StallionThot Shit
70Dua LipaWe’re Good
71Joel Corry, RAYE & David GuettaBED
72Post Malone & The WeekndOne Right Now
73Doja CatNeed To Know
74Tate McRaebad ones
75Sam Fischer & Demi LovatoWhat Other People Say
76Tai VerdesLet’s go to Hell
77Troye SivanAngel Baby
78LOVADance For The Hell Of It
79WILLOWt r a n s p a r e n t s o u l (feat. Travis Barker)
80Curtis WatersDoodoodoo
81GIVĒONHEARTBREAK ANNIVERSARY
82L DevineDie On The Dancefloor
83Madison BeerReckless
84Lost Frequencies & Calum ScottWhere Are You Now
85Pop SmokeDemeanor (feat. Dua Lipa)
86ROSÉOn The Ground
87Tones And IFly Away
88Sam FischerHopeless Romantic
89ChristopherIf It Weren’t For You
90Ava MaxEveryTime I Cry
91Rita Ora, David Guetta & ImanbekBig (feat. Gunna)
92Rat City & DagnyBAD
93Ritt MomneyPut Your Records On
94Kacey Musgravesbreadwinner
95James ArthurSeptember
96FLETCHERHealing
97Conan GrayOverdrive
98Augustine Prom
99LÈON Dancer
100Lou Elliotte Happy For Me
Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

POPMUZIK LOVER 2
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011