I fredags släppte svenska Fuhr sin debut-EP. Med starka melodier och en magisk röst sätter han helt klart sitt namn på pophimlen. Artisten debuterade hösten 2020 och har sedan dess hunnit med sex singlar! Text och musik går ofta åt det mer lättsamma hållet, men rymmer även allvar och hjärtesorg. På Goodbye EP får vi som lyssnare lära känna Fuhr på en ny nivå där hans lekfulla estetik och tydliga melodispråk smälter samman till popperfektion. Här rör sig artistens mellan den känslomässig bergochdalbana som går mellan hopp, ilska, självtvivel, kärlek och slutar i en supernova av energi. Lika färgsprakande som musiken är, lika trevlig och ödmjuk är artisten att prata med. Några dagar efter släppet ringde vi upp Furh för att höra om allt från releasehelgen, till inspirationen bakom EP:n och framtidsplanerna.

Covered PSB

Innan vi går in på EP:n måste jag fråga. Hur har release-helgen varit? 

-Himla fin! Jag har satt ihop ett band och vi hade releasegig i fredags och fick ett väldigt fint stöd från nya och gamla vänner.  Perioden innan var dock rätt hektisk med mycket PR och planering som jag inte är så van vid. Stämningen i fredags och reaktioner på musiken har dock vägt upp för den stressen och nu dansar jag på moln.

EP:n heter Goodbye och tematiserar obesvarad kärlek. Skulle du säga att det här är ett avsked?

-Jo, på sätt viss. Men jag skulle uttrycka det som ett avtal med mig själv att gå vidare. Och för lyssnaren kanske det handlar om något annat än kärlek. Kanske om att säga hejdå till negativa mönster eller vad det nu kan vara. Jag håller ändå på med popmusik, EP:n är fem gånger tre minuter av känslor. Jag vill att lyssnarna ska rocka, sjunga ut sina hjärtesorger, känna sig fria!

Vad handlar låtarna om?

-Det är väl en slags breakup-EP om kärlek.

När började du arbeta på den här EP:n?

-Många av idéerna till låtarna har legat i min dator en bra tid. Den har den här sommaren har jag skrivit om texter, vridit och vänt på form och producerat om så att det är i linje med hur jag vill låta nu.

Would you släpptes 2020 som en av dina först två singlar. Sen kom den i lite annan version med titeln Words som är lead-singeln från EP:n 2021. Vad hände däremellan?

Jag har suttit i studion och kämpat med att utveckla mitt uttryck. Jag har dels utvecklats rent produktionstekniskt, men också funderat många vändor på hur min text och musik ska hänga ihop. Den främsta anledningen till att jag släpper en ny version av Would you är för att jag tycker att arrangemanget i refrängen lirar bättre med texten.

Sen valde jag att döpa om den till Words. Jag ville att alla titlar på EP:n skulle vara ett ord: Goodbye, Move, Words, Stars och Epilog.

Till släppet kommer även en liten serieboks berättelse som ramar in varje låt och heter GoodBye Saga. Grymt charmig och rolig. Hur kläcktes den idén?  

Jag älskar stories och vill att musikupplevelsen ska vara magisk. Jag hoppas att serieboken ger ett djup till låtarna och att man kan drömma sig bort en stund.

Foto: Tobias Fuhr

Hur skulle du beskriva ditt sound? Känns som vi får en hel del rock, pop men även funk och blues-liknande slingor.

”Pop rock with a little touch of madness”. Ibland hamnar jag mellan genres. Jag tycker det viktigaste är att det svänger och att det känns i hjärtat. Då händer det att jag blandar lite hejvilt eftersom genren blir sekundär.

Det är ändå uppenbart att du sysslar med pop, men det känns som att det finns en hel del energi och excentriska inslag också. Skulle du säga att det stämmer?

Som Ola Salo sjunger ”It takes a fool to remain sane”. Jag lever nog efter den devisen och det blir därför naturligt för mig att göra spaceade saker då och då. Jag tror att man behöver balla ur ibland!

Förklara konceptet eller idén bakom ditt omslag till EP:n det känns som att du har spanat in en del oljemålningar och konst? 

Felix, min fotograf, fastnade för den ledsamma blicken och kontrasten som den skapar mot min nakna kropp. Samtidigt är bilden vacker och det ser nästa ut som att kvinnorna i bakgrunden åtrår mig. Vi ville förmedla en känsla av att äga sorgen och trycka på en kaxighet bakom det sårbara.

Foto: Felix Thulinsson

Mozart med glasögon har blivit lite av din grej som du även anammat i merch. Hur har det kommit sig?

Under en period använde jag arpeggios i nästan alla mina låtar. Jag hade självtvivel och fick för mig att det inte var så begåvat, som om att jag tog genvägar i mina produktioner. Men vad fan, det lät ju bra. Hursomhelst så skämtade jag och en vän om hur vi skulle berättiga mina arpeggios, och då kläckte vi citatet! ”Arpeggios are essential when making bangers” – Mozart. Andemeningen är att en hit är en hit och att man inte ska reflektera för mycket kring vilka verktyg och vägar man tar för att nå dit. Jag är trött på det ”creddiga” och det ”duktiga”.

Som jag förstår skriver, producerar och framför din egen musik. Är det ett medvetet val eller kommer du samarbeta mer i framtiden? 

I efterhand tror jag det har varit viktigt att jag fått köra mitt egna race och ha ett kreativt rum där jag inte behövt kompromissa. Jag ser dock inget egenvärde i att jobba ensam och jag vill göra fler samarbeten i framtiden! Jag känner mig mogen för det nu!

Du var med i indiebandet Save the Dolphins och bär därtill på ett otroligt snyggt röst ID. Men vad kommer du från för musikalisk bakgrund? 

Min Pappa är en gammal rocker så jag har växt upp med guror lite överallt i hemmet. Men jag har framförallt alltid älskat att sjunga. När jag var 5 så sjöng jag Magnus Uggla i skidbacken och har sedan dess aldrig slutat. Jag har gått i musikgymnasium och pluggat lite kurser i musikproduktion. Men musik handlar i min bok minde om teori. Det handlar om känslor.

I år släppte du en lysande cover på Mamma Mia. Hur kom det sig att du valde att göra detta? 

Jag älskar Abba och jag gillar dessutom konceptet med covers. Det går alldeles utmärkt att göra sin egen grej med låtar som redan finns. Det blir en fin hyllning. Jag är en person som blir lätt förälskad och i Mamma Mia ville jag fånga det tragikomiska i att bli kär i kärleken.

Vad är framtiden för Fuhr? 

Jag ska skriva mer musik. Fortsätta jakten på att göra bra låtar. Och vi ska fortsätta spela Live. På lördag spelar vi på Don Felice i Nacka.

Var ser vi dig härnäst? 

Jag har faktiskt redan planerat in nästa EP. Arbetsnamnet är (såklart) Hello. Jag vill skriva gladare musik nu. Om allt går som jag tänkt släpps det i April/Mars 2022. Jag tänker också att jag ska släppa singlar ännu mer frekvent. Härnäst akustiska versioner av låtarna på EP:n.

Foto: Felix Thulinsson

Vad är det bästa tipset du kan ge till andra musiker som vill kunna livnära sig på musik? 

Det bästa jag gjort senaste halvåret är att jag startat en cirkel med två andra artister. Vi träffas varannan onsdag och byter idéer och pushar varandra i allmänhet. Använd all typ av hjälp du kan få och hjälp andra. Jag sitter dock inte inne på något gyllene recept och är idag beroende av andra inkomstkällor än musik. Så måste det kanske vara till en början, och det gäller att ha tålamod. Jag har följt olika kurser på internet som varit matnyttiga. Det jag framförallt tagit med mig är vikten av att se sitt musikskapande som en business. Vikten av att göra allt det som är runtomkring. Men det är också en balans, jag kan bli deppig över att jag inte lägger tillräckligt med tid på musik. Ahh, det är en svår nöt att knäcka.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Svensk Pop Apple Music
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011