David Elfström Lilja och hans musikprojekt Moist är tillbaka i bloggen med ny musik. Just nu jobbar David på ett coveralbum med fokus på 80-taleslåtar som han döpt till det lysande namnet Refurbished. Först ut från det är singeln Drive, som i original framfördes av The Cars när låten släpptes 1984.

Popmuzik Podcast

I versionen av Moist är det Johannes Kotschy som står för sången och vi hör även Liz Hanks på cello. Resultatet är glimrande synthpop med vacker vemodig känsla. Både i sången men jag personligen tycker just cellon lägger en helt ny dimension till låten.

Jag bad David berätta mer om sitt nya coverprojekt som du kan läsa här.

Lysande namn att kalla en samling med covers för Refurbished. Hur kom fram till den titeln?

Haha! Jag brukar alltid vilja ha ett ganska bra namn på mina album och hade väldigt svårt att komma på nåt bra namn för covers för allt jag kom på var rätt trista. Sedan låg jag faktiskt och sov och drömde om det hela och fick bara upp ”Refurbished” vilket gjorde att jag blev klarvaken och det var bestämt. Kan tyckas lite kaxigt att kalla det för det men jag tycker att jag tagit låtarna och dammat av dom och ”fixat upp” dom för 2023.

Vad tycker du personligen att en bra cover ska ge lyssnaren?  

Har diskuterat detta med flera och alla säger att man inte kan göra en cover i typ samma genre, så är det synthpop orginal så ska man göra den i country men det håller jag inte med om. Det viktiga tycker jag är att det känns som nåt annat och inte bara exakt lika. Vill dock gärna att arret ska vara lika så att en som kan låten sen tidigare inte känner sig vilsen.

Vad är din personliga relation till låten Drive

Drive har varit en av mina favvislåtar sedan 80talet. Många minnen från discot när man stod i hörnet och inte vågade bjuda upp till tryckare. Inte mycket har förändrats, vågar fortfarande inte bjuda upp till dans men kände att jag kunde försöka tolka låten på mitt vis.

Din version gästas av Johannes Kotschy på sång. På vilket sätt kände du att han var perfekt för just denna låt? 

Johannes är en av mina äldsta och närmsta vänner och hans röst är fantastisk och det var ingen tvekan att välja han till den låten. Vi jobbar på fler låtar, får se om några kommer med på albumet som inte är 100% satt ännu.

Johannes Kotschy
Foto: Therese Asplund

Du har även med Liz Hanks på cello, vilket jag tycker gav en snygg vemodig stämning till låten. Hur började du arbeta fram din version av låten och skiljer den sig något från det du tänkte att du skulle göra från början? 

Den här versionen började faktiskt redan för 7 år sedan när Johannes var och hälsade på och vi tänkte göra ett eget projekt tillsammans, vi spelade in slasksång på en idé och förra året råkade vi hitta det i dropboxen och eftersom jag då börjat på cover-projektet så passade det perfekt att släppa som Moist feat. Johannes. Även om jag är en sådan person som tar det elektroniska före det analoga instrumentet och har en förkärlek för blipp och blopp så älskar jag cello. Och när man blandar det hårda kvantiserade elektroniska med cello så tycker jag man får en fantastisk känsla som ger värme i det kalla.  

Jag kan tänka mig att det är svårt att begränsa sig när man ska välja ut låtar till ett sådant här projekt. Hur valde du ut låtarna som du tolkat på Refurbished?

Så svårt! Har inte ens valt klart, jobbar med massor med låtar och en massa olika artister/vokalister så valet vilka som kommer med kommer i sista sekunden. Från början var det att jag valde ut låtar som jag diggade och insåg att större delen var från 80talet så nu ser det ut att bli enbart 80talslåtar på den… kanske nån tidig 1990, vi får se.

Var det någon låt som du från början hade tänkt ha med men som av en eller annan anledning inte hamnade på den färdiga låtlistan? 

En låt jag jobbar på är Nothing Compares 2 U (den Prince skrev å Sinead O’Connor gav ut) men det är svårt att hitta en röst som kan göra den rättvisa och dessutom är det just den låten som är släppt 1990… 8 januari så det är ju bara typ en vecka efter 80talet. Men vi får se. Inget är hugget i sten. 

Om du fick vilja en av originalartisterna på Refurbished, är det någon av dem som du skulle vilja göra ett samarbete med? 

Utan tvekan Vince Clarke som är min husgud och som jag har följt sedan jag hörde första promon på första singeln på Depeche Mode. I nuläget har jag Only You med som han skrev och gav ut med Alison Moyet under Yazoo. I min version är det fantastiska eskilstunabandet Coppia som står för sången.

Moist

Vad tyckte du?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011