Vissa inledningar hör man redan efter bara någon sekund vilken låt det är. Pianot och brasset till skrivmaskinen på 9 to 5 är en sådan lysande start. Det är storstadspuls och karriär samlad i en låt. Inte konstigt att låten 9 to 5 blev något av en kontors-anthem i USA under 80-talet.

Låten 9 to 5 skrev Dolly Parton för filmen med samma namn från 1980 som hon själv medverkade i tillsammans med Jane Fonda och Lily Tomlin. Just titeln kom från den rörelse som grundades 1973 och vars mål var lika löner och rättigheter för arbetande kvinnor i USA. Ett tema som definitivt passade feministen Parton väl.
I samband med att filmen släpptes gjorde så även Partons album 9 to 5 and Odd Jobs med låten som förstaspår.

Både filmen och låten 9 to 5 blev stor hit i USA. Filmen räknas som en av de 20 mest inkomstbringande komedierna i landet och låten hamnade etta på både country-listan och Billboard Hot 100. Här i Sverige nådde singeln en sjätteplats.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.