Vissa inledningar hör man redan efter bara någon sekund vilken låt det är. Pianot och brasset till skrivmaskinen på 9 to 5 är en sådan lysande start. Det är storstadspuls och karriär samlad i en låt. Inte konstigt att låten 9 to 5 blev något av en kontors-anthem i USA under 80-talet.

Popmuzik in Dolby Atmos

Låten 9 to 5 skrev Dolly Parton för filmen med samma namn från 1980 som hon själv medverkade i tillsammans med Jane Fonda och Lily Tomlin. Just titeln kom från den rörelse som grundades 1973 och vars mål var lika löner och rättigheter för arbetande kvinnor i USA. Ett tema som definitivt passade feministen Parton väl.
I samband med att filmen släpptes gjorde så även Partons album 9 to 5 and Odd Jobs med låten som förstaspår.

Både filmen och låten 9 to 5 blev stor hit i USA. Filmen räknas som en av de 20 mest inkomstbringande komedierna i landet och låten hamnade etta på både country-listan och Billboard Hot 100. Här i Sverige nådde singeln en sjätteplats.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik hos Popmuzik får du gärna bli Patreon. Då får du mer Popmuzik i form av exklusivt innehåll, samt att du gör det möjligt för fler artister att synas i bloggen. ❤️
Become a patron at Patreon!
Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music
Share.
Popmuzik Popcast

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.