Vissa inledningar hör man redan efter bara någon sekund vilken låt det är. Pianot och brasset till skrivmaskinen på 9 to 5 är en sådan lysande start. Det är storstadspuls och karriär samlad i en låt. Inte konstigt att låten 9 to 5 blev något av en kontors-anthem i USA under 80-talet.

Popmuzik Podcast

Låten 9 to 5 skrev Dolly Parton för filmen med samma namn från 1980 som hon själv medverkade i tillsammans med Jane Fonda och Lily Tomlin. Just titeln kom från den rörelse som grundades 1973 och vars mål var lika löner och rättigheter för arbetande kvinnor i USA. Ett tema som definitivt passade feministen Parton väl.
I samband med att filmen släpptes gjorde så även Partons album 9 to 5 and Odd Jobs med låten som förstaspår.

Både filmen och låten 9 to 5 blev stor hit i USA. Filmen räknas som en av de 20 mest inkomstbringande komedierna i landet och låten hamnade etta på både country-listan och Billboard Hot 100. Här i Sverige nådde singeln en sjätteplats.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011