I går lanserade Apple iOS 14.5 och med det kom ännu ett par trevliga funktioner till Apple Music.
Bland annat kan man nu lättare svepa med fingrarna över en låt för att lägga till den i kön – aningen spela som nästa eller spela sist. Samt att man nu kan dela delar av låttexten via sociala medier. Bara klicka på textraden eller textraderna du vill ha med och skicka dem till tillexempel Instagram Stories eller som iMessage.

POPMUZIK LOVER 2

Men enligt mig är den mest spännande nyheten City Charts, stadsbaserade topplistor från hela världen. Främst av två anledningar:

Den ena är det självklara. Det är kul att se vad som trendar i en stad för att få inspiration om man ska resa dit (när man väl kan resa dit vill säga) eller om en stad är mer intressant musikmässigt över en annan.

Den andra anledningen till varför jag tyckte indelningen med städer blev spännande var att med över 100 olika städer representerade för musiksmaken världen över är ingen stad med från i Sverige eller Norge.
Köpenhamn är med som närmaste huvudstad, men Oslo och Stockholm lyser med sin frånvaro.

För ett land med så många musiklyssnare som Sverige trots allt har, så kändes det lite konstigt. Vi är ändå landet som har en enorm dignitet i musikvärlden. Vi producerar hits som cementerar sig på förstaplatsen på topplistorna världen över. Våra producenter och låtskrivare samarbetar med de största namnen inom musikbranschen. Vi konsumerar musik löpande dagarna igenom. Men ingen stad är representerade som topplistestad hos Apple Music.
Det finns en topplista för Sverige som land och spellistan Sound of Sweden är fylld med handplockade låtar av svenska artister vilket är ett fint tecken på lokaliseringen hos Apple Music.
Men ingen stad har helt enkelt tillräckligt stort underlag för att få sin egna topplista.

Det får mig att tänka på den enorma utmaning det måste vara för en streamingtjänst – vem det än är – att slå sig in på den svenska marknaden.
Sverige är ändå landet som gav världen Spotify och den tjänsten är djupt rotad i alla som tycker om att lyssna på musik här hemma.
Även om Apple Music globalt är en stark konkurrent till Spotify är de bevisligen väldigt underrepresenterade i Sverige. Inte ens tillräckligt stort underlag att en stad ska lyckas skrapa ihop en topp-25-lista, trots att Sverige som land utgör ett stort underlag av Apples produkter generellt.

En stadstopplista för Sverige är kanske något som kommer längre fram i och för sig. Men det är både fascinerande och lite skrämmande hur dominerande Spotify är i Sverige.
Personligen tror jag att anledningen till att Apple inte lanserade högtalaren HomePod i Sverige är att den är väldigt knuten till Apple Music och att det helt enkelt inte fanns tillräckligt stort underlag för den här, även om man kan streama Spotify till HomePod via AirPlay.

Med andra ord kan inte de som älskar skandinavisk pop i Los Angeles eller Sydney och som tycker Sverige är bäst på musik i hela världen få en stadsbaserad topplista från någon av städerna i Sverige. De får helt enkelt nöja sig med landets topplista på Apple Music för att upptäcka hur mycket vi streamar Hov1 och Einár

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011