Egentligen var det bara en tidsfråga. Efter den dramatiska och fantastiska avskeds-albumet The Visitors var steget till musikal inte så långt för Benny Andersson och Björn Ulvaeus. När det sedan kom fram att de skulle göra kalla kriget-musikalen Chess tillsammans med Tim Rice föll liksom alla pusselbitar på plats. Ett format som kändes som klätt och skuret för de två ABBA-medlemmarna och en möjlighet att sätta in ordet ”hit” i musikal. För det är fanemig få musikaler som inte är baserade på en artist eller grupps musik som innehåller så många starka låtar som just Chess.

Popmuzik Podcast

Jag får fortfarande gåshud när Tommy Körberg sjunger Anthem. I know him so well är en av de starkaste duetter som gjorts i en musikal. En av de största pophits som någonsin varit i en originallåt i en musikal är utan tvekan One night in Bangkok.

Låten framförs i original av Murray Head som spelar den amerikanska schackspelaren i musikalen. Låten inleder andra akten av musikalen och tar oss från Italien, där vi befinner oss under första akten till världsmästerskapet i schack i Thailand.

One night in Bangkok blev som sagt en omedelbar hit för musikalen. Det är väl också den låt som är minst musikal av alla och som mer speglade popmusiken 1984. Singeln nådde förstaplatsen på topplistorna i 10 länder. Här i Sverige slutade den på en tredjeplats, vilket den även gjorde på Billboard-listan. I Storbritannien, där Chess senare sattes upp, hamnade låten bara på en 12:e plats.

Som kuriosa kan jag ju även säga att gruppen A*Teens spelade in låten på albumet New Arrival, som då var enda ABBA-relaterade låten på det albumet.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011