Egentligen var det bara en tidsfråga. Efter den dramatiska och fantastiska avskeds-albumet The Visitors var steget till musikal inte så långt för Benny Andersson och Björn Ulvaeus. När det sedan kom fram att de skulle göra kalla kriget-musikalen Chess tillsammans med Tim Rice föll liksom alla pusselbitar på plats. Ett format som kändes som klätt och skuret för de två ABBA-medlemmarna och en möjlighet att sätta in ordet ”hit” i musikal. För det är fanemig få musikaler som inte är baserade på en artist eller grupps musik som innehåller så många starka låtar som just Chess.

Popmuzik Popcast

Jag får fortfarande gåshud när Tommy Körberg sjunger Anthem. I know him so well är en av de starkaste duetter som gjorts i en musikal. En av de största pophits som någonsin varit i en originallåt i en musikal är utan tvekan One night in Bangkok.

Låten framförs i original av Murray Head som spelar den amerikanska schackspelaren i musikalen. Låten inleder andra akten av musikalen och tar oss från Italien, där vi befinner oss under första akten till världsmästerskapet i schack i Thailand.

One night in Bangkok blev som sagt en omedelbar hit för musikalen. Det är väl också den låt som är minst musikal av alla och som mer speglade popmusiken 1984. Singeln nådde förstaplatsen på topplistorna i 10 länder. Här i Sverige slutade den på en tredjeplats, vilket den även gjorde på Billboard-listan. I Storbritannien, där Chess senare sattes upp, hamnade låten bara på en 12:e plats.

Som kuriosa kan jag ju även säga att gruppen A*Teens spelade in låten på albumet New Arrival, som då var enda ABBA-relaterade låten på det albumet.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Apple Music
Share.
Nordiska Favoriter

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.