Egentligen var det bara en tidsfråga. Efter den dramatiska och fantastiska avskeds-albumet The Visitors var steget till musikal inte så långt för Benny Andersson och Björn Ulvaeus. När det sedan kom fram att de skulle göra kalla kriget-musikalen Chess tillsammans med Tim Rice föll liksom alla pusselbitar på plats. Ett format som kändes som klätt och skuret för de två ABBA-medlemmarna och en möjlighet att sätta in ordet ”hit” i musikal. För det är fanemig få musikaler som inte är baserade på en artist eller grupps musik som innehåller så många starka låtar som just Chess.

Jag får fortfarande gåshud när Tommy Körberg sjunger Anthem. I know him so well är en av de starkaste duetter som gjorts i en musikal. En av de största pophits som någonsin varit i en originallåt i en musikal är utan tvekan One night in Bangkok.

Låten framförs i original av Murray Head som spelar den amerikanska schackspelaren i musikalen. Låten inleder andra akten av musikalen och tar oss från Italien, där vi befinner oss under första akten till världsmästerskapet i schack i Thailand.

One night in Bangkok blev som sagt en omedelbar hit för musikalen. Det är väl också den låt som är minst musikal av alla och som mer speglade popmusiken 1984. Singeln nådde förstaplatsen på topplistorna i 10 länder. Här i Sverige slutade den på en tredjeplats, vilket den även gjorde på Billboard-listan. I Storbritannien, där Chess senare sattes upp, hamnade låten bara på en 12:e plats.

Som kuriosa kan jag ju även säga att gruppen A*Teens spelade in låten på albumet New Arrival, som då var enda ABBA-relaterade låten på det albumet.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.