Jag tillhörde ju de som även om jag älskade Melodifestivalen, hela tiden gnällde på att låtarna var skapade för just Melodifestivalen och hade ingen vettig plats utanför tävlingen förutom på möjligen bögklubbarnas dansgolv.
Men nu under 2000-talet och främst 10-talet har fokus mer och mer gått från schlager / schlagerpop / Skara-schlager / dansband till att faktiskt bli topplistemusik.
Heroes med Måns Zelmerlöw i fjol och årets vinnare If I were sorry med Frans – som mer eller mindre ägde Spotify-topplistan från släpp till Eurovision bevisade att det inte längre behöver vara musik som skapas för konceptet Melodifestivalen utan för just topplistorna som är med i tävlingen (med enda kravet att de ska vara tre minuter långa).

Nordiska Favoriter

Även inför 2017 känns det på papperet som SVT och juryn jobbat för att få en säljande tävling, där starka etablerade namn i och utanför festivalen blandas med nykomlingar samt några mogna kort. Allt för att skapa en enda sak: ett program för hela familjen.
Detta är kanske det viktigaste i hela ekvationen. Vad man än tycker om låtarna och vissa artister, så ska det vara något för alla. Från barnen som är vakna, tonåringarna, föräldrar och seniorerna. Även om Sara Varga och Owe Thörnqvist skulle gå ut på scenen som förtippade förlorare behövs de för ekvationen. De åker mest troligt ut i första omgången, men de kan även vara årets Hasse Andersson och ta sig till Friends på det ena eller andra sättet. Programmet kan i alla fall inte vara utan dem.

Det är ju alltid roligt med kära återbesök. Schlagerbögen inom mig hoppar av glädje att Charlotte Perrelli är med i år. Det ska bli spännande att se hur Loreen klarar sig nu fem år efter Euphoria. Sedan är ju de senaste årens namn som nu är tillbaka alltid trevlig – Dinah Nah , Boris René , Mariette , Lisa Ajax , Krista Siegfrids och Ace Wilder . Många av dem är ju i det där tjocka mellanskiktet, där det verkligen gäller att leverera för att avancera.
Men det är som vanligt de nya namnen i tävlingen som är spännande för min del. Hela 13 artister debuterar på ett eller annat sätt i år. Antingen som duettpartner eller egen akt.

Det ska bli spännande att se hur hip-hop artisten Adrijana kommer funka i sammanhanget. Hoppas svenska hip-hop kan blir en genre som kan få blomma ut även i Melodifestivalen och inte bara i P3.
Nano har ju levererat bra av sina singlat Lion och Perfect Melody. Det är väldigt radiovänligt och sångaren känns väldigt charmig. Så det kan bli något för publiken att älska.
De Vet Du är väl inte min starka sida. Jag har svårt för denna typen av skoj-akter. Men killarna i sig känns ganska skärpta. Sedan gör de inte musik för mig, men jag är inte heller after-ski killen.
Lycka ändå att Ola Salo och Peter Kvint är med som låtskrivare för Hearts Algin med Dismissed . Indiepop från Göteborg som med detta kan nå ut till en större publik med sin HBTQ-vänliga musik. Passar ju även Salo att samarbeta med just dem.
Duon Bella & Filippa debuterade även idag med sin poppiga folkmusik och singeln Missing Rose . Finns nog många som kommer gilla tjejernas stämsång och i väntan på att Smith & Thell ska vara med – any year now – är detta det näst bästa.
Att Anton Hagman är med som soloartist efter en del försök som duo är nog bra för honom. Han är duktig och värd att synas. Hoppas detta kan bli killens stora genombrott på riktigt nu.
Största utropstecknet står ändå The Fooo Conspiracy för – som numera är en trio när Oscar Molander lämnat. Med tanke på hur deras fans röstar på killarna i alla tävlingar så kommer de med största säkerhet komma långt. Men allt hänger på låt och hur bra de är på scenen för att de ska gå hela vägen. Livesång är ju inte deras starkaste sida om vi ska vara riktigt ärliga, och fans tar en sällan hela vägen om annat fallerar. Men samtidigt har deras låtar blivit bättre och bättre för varje släpp, så det är nog inte ett stort problem.
Idolnamn har vi även i år. Alice från 2008-års upplaga är med tillsammans med Axel Schylström . De slåss till och med i samma deltävling. Spännande.

Nu räknade jag inte upp alla, men det känns som en popnörd som mig kommer få fyra trevliga veckor i Februari med massa nya låtar och namn. Det är för mig lycka. 

Du kan lyssna in er på årets artister i spellistan här.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011