Hur många har inte lyssnat på Do they know it’s Christmas inför julen med Band Aid. En välgörenhetssingel ihopsatt av Bob Geldof och Midge Ure, och som blev ikonsik redan när den släpptes 1984. Singeln skulle dra in pengar till de svältande i Etiopien efter att Geldof fått nog av att se bilder på döende barn i TV. 
Projektet blev en enorm succé för låten som mer eller mindre finns med på samtliga julsamlingar som släppts sedan 80-talet.

Popmuzik Podcast

Britter och Amerikanare har alltid varit duktiga på välgörenhet. 
De har insamlingsgalor vid katastrofer, och artister skänker delar av sina royalties till välgörande ändamål.
I Storbritannien finns bland annat Red Nose Day under organisationen Comic Relief, som varje år samlar in pengar till bättre behövande. De använder sig ofta av musik i sin kampanj, så som Living Doll med Cliff Richard, Help med Bananarama och One way or another med One Direction.
Även brittiska X Factor brukar varje år ge ut en välgörenhetssingel där artisterna i programmet tillsammans framför en låt.

Vi är väldigt dåliga på välgörenhetssinglar i Sverige.
Vi har galor till förbannelse på TV där olika artister framför sina låtar samtidigt som folk ringer in sina kontonummer.
Men just att samla olika artister att sjunga in en låt till välgörenhet är vi sämre på.
Vi hade Swedish Metal Aid 1985, där dåtidens pudelrockare sjöng Give a helpin’ hand . Kanske inte det bästa ögonblicket i svensk musikhistoria, men E for effort.

Här tycker jag Sverige, som är ett grymt musikland kan bli bättre. Mycket bättre.
Rosa Bandet skulle tillexempel ha en ny artist som varje år släpper en singel där intäkterna från streams går till cancerforskningen. 
När hela Europa upplever den värsta flyktingkatastrofen sedan Andra Världskriget skulle några starka namn kunna slänga ihop en bra låt där pengar går till just detta ändamål. -Nej, de behöver inte sjunga om fred och så, utan en bra låt som skulle kunna toppa topplistan för att folk verkligen vill höra den, och med det dra in pengar. 
Visst, det släpps någon skiva via ICA eller Coop där delar av pengarna går till någon insamling, men det är oftast ihopplock av äldre (främst jul)låtar.
Vi behöver en hit!

Ett av de största frågetecknen i min bok är faktiskt varför inte Idol , som varje år vaskar fram en knippe lovande artister inte ger ut en singel med topp-10 deltagarna i November varje år där de sjunger en låt och pengar går till en insamling. 
Målgruppen och engagemanget finns ju, och ett försök har gjorts för flera år sedan, men man borde fortsätta göra det. De som ser programmet vill höra en låt av artisterna och kan de bjuda några stremören till välgörenhet – hej, vem hade inte gjort det?
Sedan kan artisterna framföra låten på lördagskvällen, för att sedan släppas på Spotify direkt efteråt.
Här skulle TV 4 och Idol faktiskt kunna göra skillnad, och viktig sådan.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011