Sony Music väljer att plocka ner större delen av sin musik från SoundCloud.
Företaget vill – som så många andra som skapar och distribuerar konst – fokusera på att få mer pengar för att de och deras artister själva lägger upp låtarna där.
Det verkar inte som Sony Music förstått vad SoundCloud är. Det är en portal där artister kan sprida sin musik inom dess nätverk. Ett sätt att bli upptäckt som artist och få musikälskare att upptäcka musiken. Den är skapad som en indieplattform i första hand.

Visst, för detta finns även YouTube, men där ska man slåss med kattvideor och söta barn som ramlar och slår sig. På SoundCloud är musiken i fokus. 

Efter påtryckningar har SoundCloud blivit mer effektiva på att hantera upphovsrättskyddat material. Frustrerade DJs klagar över att deras DJ-set tas ner för att de innehåller en viss låt. Artister själva klagar på att de inte kan ladda upp sin egna låt för att den har copyrightskydd från dess skivbolag. 
Den en gång uppstickande musiknätverket formas sakta men säkert till en mer rumsren plattform efter storbolagens pipor. På både gott och ont.

Popmuzik Podcast

För mig är SoundCloud ett fantastiskt ställe att upptäcka ny musik.
Jag använder det dagligen när jag letar låtar till bloggen, och det är verkligen format för att skapa en hel kedja – från artisten i sovrummet eller studion, via bloggaren och fram till lyssnaren.
Det är här musikvärlden är som bäst.

Sonys agerande är dock inte helt förvånande.
De tänker pengar i första hans och musik i andra. Det är deras jobb.
Samtidigt missar de som sagt poängen med redskapet som SoundCloud är. 
Det är ett sätt att promota musiken. Det betyder inte att man måste ha 100% pengar tillbaka för en marknadsföringskampanj. Om bloggare och musikälskare kan dela och sprida låten betyder det i slutändan att folk lägger in låten i sina spellistor på plattformar där de faktiskt tjänar mer pengar (hej Spotify).
Det är som om Sony tror att de köpt en helikopter när de i själva verket köpt en cykel. SoundCloud är inte stället de stora pengarna finns. De pengar bolaget betalat ut till upphovshen (ca 2 miljoner på mindre än ett år) är mer en symbolisk summa för att gå halva vägen och tillfredsställa ett par pengakåta herrar som egentligen inte bryr sig så mycket om musik.

Men i slutänden kanske det inte gör så mycket om Sony Music tar bort sina låtar från SoundCloud.
Det är ju indieartisterna och remixar som är intressantast på sidan. Det enda som egentligen händer är att det blir svårare för Sonys artister att nå ut till sina lyssnare. För om det viktigaste är full betalning för 50.000 strömmar är de ändå väldigt fel ute.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011