Ett av Sveriges största undergroundband Skaburbian Collective från Luleå, släpper sitt fjärde album den 25 februari och Susanna fick en pratstund med basisten Johan Tieva där de bland annat pratar om nya albumet och den kommande klädkollektionen.

Svensk Pop Apple Music

Inför det nya albumet har kollektivet inlett ett samarbete med producenten Patrik ”Patso” Heikinpieti och produktionsbolaget BD Pop .

Skaburbian Collective bildades i Luleå 2003. Barndomsvännerna hade nyligen tagit studenten och kom på att de ville göra musik ihop, närmare bestämt harcore. Av en händelse hamnade de i baktakt – och hittade hem i reggaesoundet.

Skaburbian Collective är:
Kristofer Börlin – sång och gitarr
Jonas Andersson – sång och slagverk
Johan Tieva – bas
Fredrik Andersson – trummor och slagverk
Emmanuel Kunda – sång

Här kommer intervjun

Ni släpper ert fjärde album Harmony nästa vecka, hur skulle du beskriva skivan?

Mer elektroniskt och ett snyggare sound. Vi har jobbar med en producent som vi inte jobbat med tidigare, Patrik ”Patso” Heikinpieti. Han har haft en ganska stor inverkan på hur vi har jobbat och hur vi har spelat in. Det skiljer sig ganska mycket från hur vi har jobbat tidigare och då låter det ju annorlunda.

Hur kommer det sig att ni började samarbeta med honom?

Det var BD Pop som undrade. De hjälper lokala akter här uppe och de hjälpte oss att spela in skivan. När det kom på tal att vi skulle ha en producent så blev det han. Jag kände till honom sedan tidigare och visste att han var duktig. Då tog vi kontakt med honom och han var sugen. Han hade precis flyttat till Luleå och vi ville ha någon som bor här uppe eftersom vi själva gör det.

Vad hoppas ni att man får med sig när man lyssnar på er nya skiva?

Jag hoppas att man får med sig att det fortfarande låter som Skaburbian, det är väl det viktigaste. Sedan så klart att de som lyssnar är nöjda och att de får ut någonting av det.

Kan du berätta hur ni träffades och hur det gick till när bandet startades?

Vi har alltid umgåtts i bandet. Jag och Fredrik som spelar trummor gick i samma klass i hela grundskolan och bodde grannar. Fredriks lillebror Jonas som är med har jag ju känt hela livet också. Jonas kände vår sångare Kribbe och så ramlade han in. Sedan så har Emmanuel börjat spela med oss också. Vi tar gärna in någon vi känner och som funkar i gruppen.

Var finns er publik?

Mest i Sverige men den finns även ute i Europa och i Sydamerika. Vi har spelat i Norge några gånger men inte varit längre än så.

Vad inspirerar er när ni gör musik?

Inspirationen är att man vill göra så bra musik som möjligt och att den utvecklas hela tiden.

Vad händer 2015 förutom albumsläppet?

Vi kommer att släppa en klädkollektion. Det är klädmärket Super Rich Kids som gör kollektionen och den kommer att att säljas på vår hemsida. Till en början kommer det finnas t-shirts, linnes och kepsar. Det har funnits en efterfrågan och nu har vi äntligen fått det.

Inga spelningar just nu, vi väntar till vår/sommar, det är då vi spelar mest. Nu försöker vi repa och funderar på nästa skiva. Det känns som vi kommit igång lite nu så att nästa skiva kommer vi spela in redan i år. Det är bara till att ösa på.

Ni är inspirerade av reagge, varför blev det så?

Vi bara började spela, så lät det så, och det funkade bra. Sedan så hade vi en låt som var skriven i baktakt. Jag har spelat annan musik tidigare, punk och rock och så där. Det här var mycket roligare. Sedan så gav det oss ett unikt sound. Det var ingen som lät som oss då. Vi spelar reagge men ingen av oss kan det på nåt sätt och vi följer inga regler, vi är ju rockmusiker som spelar reagge. Det är inga som låter som oss i Sverige fortfarande. Vi är nog lite svårplacerade, vi hamnar inte i nåt fack och det kan vara lite jobbigt för vissa. De som lyssnar på reagge brukar inte vara så intresserade av oss. Vi är mer mainstream än vad de som spelar reagge är.

Ni har spelat ihop i över 10 år. Är det lika roligt fortfarande?

Ja det är det.

Vad lyssnar du själv på för musik i vinter?

Jag lyssnar mest på hårdrock. Just nu lyssnar jag på Black Sabbath, Led Zeppelin. Vi är inga reaggekillar faktiskt. Det är nog bara jag som lyssnar på det.

Har du något schysst musiktips från Norrbotten för 2015?

Då måste jag tipsa om ett band som vaknat till liv här ganska nyss som heter The Duskfall. Det är ett gammalt band som säkert funnits i 10 år men som inte gjort något på länge. De släppte precis en comeback skiva eller vad man ska kalla det. Det är åt dödsmetall hållet. Det fanns mycket sån musik i Luleå förut. Mycket hardcore och metal.
Här kan du klicka in och lyssna på Johans tips The Duskfall och deras låt Where The Tree Stands Dead.

På onsdag 25 februari släpper alltså bandet sitt nya album Harmony och samtidigt sin nya klädkollektion. Du kan läsa Susannas recension av skivan då. Men för att inte avslöja för mycket innan dess så kan jag ändå säga att jag gillar den. Mycket.

Här kommer senaste singeln från albumet, den fantastiskt vackra låten The Reason.

Skaburbian Collective @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Covered PSB
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Covered PSB
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011