Pet Shop Boys har åkt världen runt med sin greatest hits-turné Dreamworld. Själv såg jag konserten i Stockholm 2022 och tyckte det var en makalöst bra konsert. Svårt att inte bli imponerad med så många hits, som här blivit uppdaterade en smula för att passa duons ljudbild som de har idag. Med 38 topp 20-hits, varav fyra var ettor i Storbritannien, är det en imponerande katalog herrarna klämt ur sig sedan mitten av 80-talet.

DOLBY ATMOS

Nu kom konserten till biograferna och spelades två kväller i olika delar av världen. Bland annat kunde vi se konserten här på Filmstaden i Göteborg, så jag kände det var dags att återuppleva denna konsert snart två år senare.

Vad man än tycker om bioformatet, så är det inte som att gå på konsert på riktigt. Här blev det faktiskt en riktigt sömnig upplevelse.
Främst för att ljudet var väldigt platt. Känslan av att ha ljudet omkring sig var helt borta. Det hela kändes mer som att lyssna på en halvtaskig stereomix. Redan efter en låt fick jag fråga mitt sällskap om de också kände samma, så det inte var mina öron det var fel på. Nej då, de upplevde musiken på samma sätt; Lågt och platt.
Personligen hade jag hoppats på en läcker ljudupplevelse, nu när man skulle kunna få en riktigt omslutande känsla av sång, musik och publik. Något som man ändå kan få på biograferna när det kommer till vanlig film. Men som sagt, platt och tråkigt blev det.

Det var heller inte bara jag som upplevde ljudet dåligt. Olika personer i salongen hade pratat med teknikerna som försökte så gott de kunde att hitta rätt nivå på ljudet. När halva konserten var över började ljudet få lite mer tryck, men det kändes fortfarande ganska platt. Om det var mixen överlag som varit dålig eller inställningarna är svårt att säga, men upplevelse i ordet konsertupplevelse fick vi inte.

Det visuella var inte heller något som imponerade mig.
Neil Tennant är inte riktigt herren som skuttar över scenen, vilket gjorde det hela än mer statiskt på film. Här hade snabbare klipp, mer ingående filmningar på orkester och publik behövts för att faktiskt öka upp tempot och få det hela att bli mer intressant och roligare. Nu blev hela upplevelsen i salongen ungefär i samma nivå som att se det på YouTube tillsammans med min soundbar hemma. För ljudet var som sagt inte mycket bättre än det, och det visuella kunde man lite ha eller mista.

Det blev som sagt ett antiklimax skulle man kunna säga. Vi fick höra en knippe riktigt bra låtar i något som mer liknande en okej stereomix. Kanske inte den bästa konsertupplevelsen. Tyvärr.

Som tur var fick vi faktiskt pengarna tillbaka efter föreställningen, vilket jag tyckte var generöst. Men jag är inte helt övertygad om att konserter på bio är det starkaste formatet. Då tror jag det duger bra med en livestream hemma i soffan. När vi såg konserter med Kylie Minogue och Jean Michel Jarre under pandemin hemma på TV:n, var det definitivt mer energi och framförallt en mycket bättre ljudupplevelse.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011